Romania are in momentul de fata o populatie oficiala de 21,6 milioane de locuitori. Daca astazi putem vorbi de sase milioane de pensionari, cinci milioane de copii si tineri si zece milioane de adulti, evolutia demografica arata ca in 2050, Romania v

Romania are in momentul de fata o populatie oficiala de 21,6 milioane de locuitori. Daca astazi putem vorbi de sase milioane de pensionari, cinci milioane de copii si tineri si zece milioane de adulti, evolutia demografica arata ca in 2050, Romania va avea doar 16 milioane de locuitori, in conditiile in care fertilitatea se mentine la cotele de acum, iar numarul varstnicilor se afla in continua crestere. Mai mult de jumatate din populatia de 16 milioane estimata pentru 2050 va fi constituita din persoane cu varsta de peste 60 de ani. Totodata, vor fi mai putini adulti si mai putini copii. Numarul adultilor activi va fi atat de redus, incat raportul de dependenta va fi de unu la noua. Ceea ce s-ar traduce prin faptul ca un adult va plati pentru pensiile, alocatiile si serviciile de sanatate si educatie pentru noua persoane.

Fertilitatea, in cadere libera

Conform anuarului statistic al Romaniei pe anul 2005, numarul nou-nascutilor vii, raportat la o cifra de 1.000 de femei, era in 1999 de 263,6, iar in 2004, numarul nou-nascutilor a fost de 259,1, ceea ce inseamna o scadere a natalitatii cu aproximativ 1,7 procente.
La 1 iulie 2004, structura pe sexe a locuitorilor Romaniei consemna o majoritate feminina, cu 51,2% din numarul total de persoane. In 2004, 48% din populatia Romaniei traia in mediul urban, restul vietuind la sate.
Totodata, clasificarea populatiei in functie de durata medie a vietii, pe sexe, arata ca intre 1999 si 2001 durata medie de viata pentru un barbat era de 67,7 ani, iar pentru o femeie media a fost de 74,8 ani. Comparativ, in intervalul 2002-2004, durata medie de viata a unui barbat a fost de 67,7 ani, iar cea a unei femei de 75,1 ani.
Intre 1960 si 2004, Romania a consemnat cel mai mare numar de locuitori, aproximativ 23,2 milioane, in 1990. Comparativ, Romania a avut cel mai mic numar de locuitori, doar 18,4 milioane, in anul 1960.

Romania trebuie sa reformeze sistemul medical

Sistemul de sanatate trebuie reformat astfel incat sa raspunda problemelor complexe pe care le implica fenomenul de imbatranire a populatiei si sa previna imbolnavirile populatiei generale.
Masurile privind sistemul de educatie trebuie sa vizeze doua aspecte: crearea conditiilor socio-economice pentru ca familiile sa isi poata trimite copiii la scoala si reformarea sistemului pentru a raspunde nevoilor actuale, inclusiv de pe piata muncii. In ceea ce priveste sistemul de asigurari, crearea conditiilor pentru un sistem de pensii echitabil si eficient si o strategie pe termen mediu si lung privind imigratia sunt doua dintre masurile care pot asigura un mediu echilibrat social si economic, se arata intr-un comunicat al UNFPA (Fondul ONU pentru Populatie).
"Este nevoie ca aceste restructurari sa inceapa cat mai curand si sa se tina cont de faptul ca oamenii de varste diferite au nevoi diferite, ca ei reprezinta o resursa valoroasa pentru societate la orice varsta si ca au nevoie de conditii favorabile care sa le permita si sa ii incurajeze sa duca o viata activa", a declarat dr. Peer Sieben, ambasadorul UNFPA.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.