Demisiile, excluderile si avertismentele au fost principala preocupare a liberalilor, stransi la sfarsitul acestei saptamani la Cluj Napoca, intr-o sedinta a Delegatiei Permanente. Aleodor Francu - seful cancelariei primului - ministru - a demisio
Demisiile, excluderile si avertismentele au fost principala preocupare a liberalilor, stransi la sfarsitul acestei saptamani la Cluj Napoca, intr-o sedinta a Delegatiei Permanente. Aleodor Francu - seful cancelariei primului - ministru - a demisionat din partid. Titu Gheorghiof a demisionat si el, dar doar din conducerea PNL. Raluca Turcan si Cristian Boureanu au fost exclusi din partid, iar Dinu Patriciu - contestat ca a sponsorizat in campania electorala PSD - a primit un avertisment. In replica, cei doi exclusi au acuzat la unison dictatura unui grup de interese, iar Patriciu si-a sustinut nevinovatia intr-o scrisoare deschisa adresata conducerii PNL. In paralel, democratii au ascultat rapoartele de activitate ale ministrilor lor, au vorbit despre alegeri anticipate si despre "upgradarea Guvernului" dupa 1 ianuarie 2007. La finalul unei zile furtunoase, liberalii au primit vizita democratilor (aflati in acelasi oras) si au mers, la randul lor, in "tabara" PD, unde, de dragul camerelor de luat vederi, au baut un sprit si s-au intretinut ca "intre colegi de Alianta". Practic, liderii celor doua partide au vrut sa marcheze implinirea a trei ani de la semnarea Protocolului Aliantei PNL-PD. Coincidenta sau nu, la doar 24 de ore de la petrecere, Tariceanu l-a atacat, pentru prima data oficial, pe Traian Basescu, cel care, in trecut, semna din partea PD protocolul amintit. (R.A.)
Raluca Turcan si Cristian Boureanu exclusi din PNL
Delegatia Permanenta a PNL a decis, sambata, la Cluj, excluderea din partid a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu. Excluderea Ralucai Turcan a fost adoptata cu 53 de voturi "pentru" si 9 "impotriva", iar cea a lui Cristian Boureanu cu 50 de voturi "pentru" si 14 "impotriva". La sedinta Delegatiei Permanente, Raluca Turcan a fost prezenta, in timp ce Cristian Boureanu nu a raspuns invitatiei de a participa la reuniune. Propunerea de excludere din partid a celor doi a fost facuta de Biroul Permanent Central al PNL, urmare a declaratiilor publice ale acestora impotriva deciziilor partidului. In spatele usilor inchise, Turcan a fost pusa la zid, liberalii reprosandu-i ca nu a criticat niciodata PD-ul si pe Traian Basescu. In replica, Turcan a precizat ca isi mentine afirmatiile si a acuzat PNL ca foloseste practici antiliberale. La randul sau, Boureanu a sustinut ca decizia de excludere a sa din PNL este "total nestatutara si absurda" si a apreciat ca, prin aceasta masura, "fostul student repetent" Calin Popescu Tariceanu si-a aratat adevarata fata, in PNL fiind instaurata "dictatura unui grup de interese meschine".
Avertisment public pentru Patriciu
Membrii Comisiei de Etica a PNL au mai decis si sanctionarea lui Dinu Patriciu cu avertisment public pentru sponsorizarea PSD, recomandare fiind insusita de conducerea PNL cu 52 de voturi "pentru", 6 voturi "impotriva" si 5 abtineri. "Aici nu este vorba de blandete sau de duritate pentru ca Patriciu este un simplu membru si este mai mult un caz de presa decat un caz in interiorul PNL", a mentionat Varujan Vosganian, purtatorul de cuvant al PNL. Pe de alta parte, presedintele Comisiei de etica a PNL, Adrian Iorgulescu, a sustinut ca Patriciu risca excluderea din PNL numai daca va recidiva si va sponsoriza PSD. De altfel, Dinu Patriciu a transmis conducerii PNL o scrisoare prin care isi afirma convingerea ca este tinta unor "acuzatii nedrepte", subliniind ca, in perioada urmatoare, se va dovedi netemeinicia acestora si va fi absolvit de "vina de a fi liberal". Patriciu a apreciat ca PNL trebuie sa ramana "un laborator de idei, un for de dezbateri libere si responsabile". "Nu am considerat niciodata PNL drept un partid leninist, in care vocile membrilor trebuie sa amuteasca atunci cand vorbeste conducerea", a aratat Patriciu.
Aleodor Francu si Gheorghiof au demisionat
Aleodor Francu a plecat si el din PNL, declarand ca i-a inaintat premierului Calin Popescu Tariceanu, in urma cu o saptamana, demisia atat din functia de sef al Cancelariei primului-ministru, cat si din partid. "Am decis sa ma retrag. Nu vreau sa afectez imaginea partidului", a adaugat Francu. El a sustinut ca nu a facut politie politica, ca nu a fost informator al fostei Securitati, ci a dat "simple informari tehnice". In ceea ce-l priveste pe Gheorghiof, acesta a demisionat doar din conducerea partidului, liberalii tinand cont ca are calitatea de detinut politic.
Tariceanu nu regreta excluderile
Tariceanu a declarat, ieri ca excluderi din partid precum cea a deputatilor Raluca Turcan si Cristian Boureanu sau avertismente precum cel acordat lui Dinu Patriciu nu reprezinta probleme importante pentru liberali. "Preocuparile unui partid nu se pot centra pe asemenea chestiuni de ordin minor, neesentiale. Cred ca un partid trebuie sa demonstreze ca e capabil sa raspunda preocuparilor cetatenilor", a afirmat Tariceanu. "Cei care incearca sa se ascunda in spatele libertatii de expresie pentru a nu respecta decizia unui partid, gresesc fundamental", a mai subliniat presedintele PNL. (Razvan GHEORGHE)
Petrecere DA de ochii lumii
In seara zilei de sambata, liderii PNL si PD s-au vizitat reciproc, la Cluj-Napoca, in localurile in care democratii si liberalii au organizat cate o masa festiva. Intrebat daca se duce sa se impace cu democratii, Tariceanu a raspuns sec ca nu este certat cu ei. Mai intai, presedintele PD, Emil Boc, a fost invitat la un pahar de omologul sau din PNL, Calin Popescu-Tariceanu. Insotit de Vasile Blaga si de Adriean Videanu, Emil Boc a ciocnit un pahar de vin cu premierul Tariceanu, vrand sa demonstreze in acest fel ca lucrurile merg bine in Alianta DA. Apoi, insotit de cativa lideri PNL, Tariceanu a mers, in aceeasi masina cu Emil Boc, in vizita la hotelul unde democratii au petrecut dupa Colegiul Director. Potrivit chiar celor care le-au fost alaturi, desi liderii celor doua partide au stat la aceeasi masa, nu au prea comunicat intre ei: Calin Popescu-Tariceanu a vorbit mai mult cu Varujan Vosganian, in timp ce Emil Boc s-a conversat in cea mai mare a timpului cu Anca Boagiu. La iesirea din curtea hotelului unde erau cazati democratii, langa Tariceanu s-a spart un pahar. "S-a spart ghinionul", a comentat asistenta. De altfel, un alt eveniment nu tocmai placut s-a petrecut chiar in momentul in care Raluca Turcan era exclusa din partid. In hotelul unde statea PNL-ul, a avut loc o nunta care s-a finalizat cu o bataie in toata regula. Intre timp, o masina de protocol a cazut in sant, iar gurile rele au sustinut ca soferul era baut si se indrepta spre Delegatia Permanenta cu mancare pentru liberali. Interesant este ca pentru a parcurge distanta dintre hotelul democratilor si cel al liberalilor, cei de la PD au fost nevoiti sa treaca pe la "Curba mortii" - acolo unde au loc cele mai multe accidente. (R.G.)
PD sageteaza Guvernul
Lucrarile Colegiului Director al PD, de la sfarsitul saptamanii, desfasurate la Cluj-Napoca au constituit inca un prilej pentru a trimite sageti otravite conducerii Guvernului si a face publice realizarile si intentiile ministerelor din ograda democratilor. Ministrul democrat de Interne, Vasile Blaga a avertizat asupra unor inertii in ministere datorate directorilor si sefilor de servicii, inertii care pot fi infrante numai daca exista vointa politica. El a apreciat ca este nevoie de cresterea capacitatii adminsitrative, pentru ca daca aceasta nu se va realiza pana la 1 ianuarie 2007, "va fi un dezastru dupa". Prezenta la reuniunea PD, ministrul Justitiei, Monica Macovei, a declarat ca, desi in sedintele de Guvern s-a "ciondanit" cu ministrul Administratiei si Internelor, Vasile Blaga, care "bate cu pumnul in masa", iar ea "tipa", PD a sustinut-o fara exceptie in realizarea reformei justitiei. Ministrii PD au prezentat realizarile de la Ministerul Mediului si au prezentat planurile de viitor pentru ministerul Educatiei. La randul sau, presedintele executiv al PD, Adriean Videanu, a anuntat ca a activat Comisia de strategie a democratilor, din care fac parte fostii ministri Ene Dinga si Gheorghe Pogea, pentru a propune "upgradarea" Guvernului dupa aderarea Romaniei la UE. Potrivit lui Videanu, aceasta Comisie "va monitoriza permanent" Guvernul, si, in cadrul viitorului Colegiu Director al PD, va avansa mai multe propuneri de "upgradare" a Executivului, pentru momentul post-aderare. Pe de alta parte, presedintele PD, Emil Boc, a reluat tema anticipatelor, sustinand ca, desi a trecut momentul lor, PD este pregatit oricand pentru ele. (M.T.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.