Mantuirea nu e o transformare magica a crestinului prin harul divin, ci este rezultatul conlucrarii continue a acestuia cu harul, careia ii urmeaza o transformare, o innoire a intregii lui fiinte. Prin mantuire se intelege, mai intai, eliberarea omul
Mantuirea nu e o transformare magica a crestinului prin harul divin, ci este rezultatul conlucrarii continue a acestuia cu harul, careia ii urmeaza o transformare, o innoire a intregii lui fiinte. Prin mantuire se intelege, mai intai, eliberarea omului din robia pacatului prin Taina Sfantului Botez, iar apoi o continua ascensiune a crestinului pe calea desavarsirii, cu ajutorul mijloacelor pe care i le pune la dispozitie Sfanta Biserica. Cu toate ca primul pas pentru indreptarea omului il face Dumnezeu prin harul Sau, innoirea morala a credinciosului nu se realizeaza in mod necesar nici in chip magic inauntrul lui, ci numai printr-o actiune comuna dintre harul divin si activitatea libera a omului. In aceasta impreuna-lucrare, din partea lui Dumnezeu este absolut necesar harul, care face inceputul mantuirii, iar din partea crestinului, credinta si faptele bune, ceea ce rezulta clar din cuvintele de invatatura ale Sf. Apostol Pavel. Harul divin pierdut prin pacatul stramosesc a fost redobandit prin jertfa de pe cruce a Mantuitorului, de aceea Sfintii Parinti spun ca el este puterea sa sau energia dumnezeiasca care izvoraste din jertfa de pe cruce a Mantuitorului si care indrepteaza si sfinteste pe credinciosi. Dar aceasta putere nu lucreaza in mod nemijlocit asupra celor ce cred, ci este legata de anumite semne si lucrari vazute, care sunt organe purtatoare sau transmitatoare ale harului, deci sunt mijloace de mantuire si sfintire a credinciosilor; acestea sunt: cuvantul lui Dumnezeu si Sfintele Taine. Dar in timp ce cuvantul lui Dumnezeu nu impartaseste harul divin in mod necesar, deoarece rodirea lui fie la renastere, fie la sfintirea credinciosului, este in functie de anumite conditii subiective ale celui ce crede (acceptare libera a cuvantului, credinta neindoielnica in el, colaborare cu cuvantul), Sfintele Taine sunt mijloace care impartasesc harul divin in mod real si necesar.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.