Sute de proprietari de teren viticol din Mehedinti sunt purtati cu vorba de catre autoritatile locale. Cu toate ca fostii proprietari au toate documentele necesare care le atesta drepturile, cu toate ca reimproprietarirea putea foarte bine sa aiba
Sute de proprietari de teren viticol din Mehedinti sunt purtati cu vorba de catre autoritatile locale. Cu toate ca fostii proprietari au toate documentele necesare care le atesta drepturile, cu toate ca reimproprietarirea putea foarte bine sa aiba loc fara probleme, fostul prefect al Mehedintiului, udemeristul Lazar Madaras, precum si Administratia Domeniilor Statului s-au opus retrocedarii terenurilor fostului IAS Dealul Viilor, situat in apropierea capitalei de judet, municipiul Drobeta-Turnu Severin. Daca pentru fostii proprietari nu a fost posibila retrocedarea, in schimb pentru celebrul Genica Boierica autoritatile locale au facut "totul" pentru ca acesta sa intre in posesia unei suprafete de peste 528 de hectare de vie nobila din patrimoniul fostului IAS. In schimb, Cezar Coraci-senior inca din 1992 se lupta pentru redobandirea a doua hectare si jumatate de vie din cadrul fostului IAS. Si ca el mai sunt sute de alti fosti proprietari. In timp ce ei se roaga la toate instantele statului pentru un drept care le apartine si care este dovedit cu documente, Genica Boierica, sustinut de gasca mafiota a pesedistilor, a furat tot ceea ce era de furat din cadrul fostului IAS "Dealul Viilor" care, trebuie precizat, era foarte bine dotat - de la utilaje pana la spatii si cladiri de patrimoniu. Sediul fostului IAS se afla intr-o cladire de patrimoniu construita de maresalul Averescu, care a avut aici 35 de hectare de vie, dar nerevendicata de mostenitori.
600 de hectare confiscate
La infiintarea fostului IAS "Dealul Viilor" - ulterior SC Hortiindustriala "Dealul Viilor" SA, 608 hectare de teren au provenit din proprietatile localnicilor, aflate in perimetrul comunei Breznita Ocol, proprietati luate cu japca de comunsiti pentru infiintarea GAS-ului, gospodaria agricola de stat, cum se numeau, la inceput, fostele IAS-uri. Dupa 1990, cand a aparut Legea 18/1991, comisia locala de fond funciar n-a mai primit decat putin peste 166 de hectare, asa cum de altfel atesta protocolul de predare-primire incheiat cu ADS Bucuresti. "Suprafetele cultivate cu vita de vie nobila au ajuns, in anii din urma, la ADS si apoi la puternicii zilei", ne-a povestit, cu amaraciune, Cezar Coraci-senior.
Proprietatea maresalului Averescu
Fara nici o teama de lege, ba chiar in dispretul oricarei legi, batandu-si joc de adevaratii proprietari, pestre 528 de hectare de vie din terenul fostului IAS au fost concesionate, pe o perioada de 49 de ani si pentru o suma de tot rasul, afaceristului penal Genica Boierica, care a cumparat si viile, cu pretul de zece miliarde de lei de la ADS Bucuresti. Zvonurile provenite din apropierea afaceristului spun insa ca tranzactia s-a facut doar pentru ceva mai mult de doua miliarde de lei. Aceasta in conditiile in care, numai pentru plantarea unui singur hectar cu vita de vie nobila necesita pe putin cheltuieli care depasesc 500 de milioane de lei. In plus, de ani de zile, Comisia Judeteana de Fond Funciar Mehedinti refuza sa intocmeasca documentatia necesara retrocedarii terenurilor, conform documentelor inaintate de autoritatile locale din Breznita Ocol pentru predarea suprafetei cu vii spre a fi pusi in posesie adevaratii proprietari. Mai mult, nici pana acum frumoasele case cu crame la subsol situate pe Dealul Viilor, printre care si casa maresalului Averescu, fost prim ministru al Romaniei, nu au fost retrocedate fostilor proprietari.
Dividende... ioc
Initial, prin Decizia nr. 824/F din 27 mai 1992 a Comisiei judetene Mehedinti pentru stabilirea dreptului de proprietate asupra terenurilor, Cezar Coraci-senior, laolalta cu celelalte rude ale sale, devine actionar la SC Dealul Viilor pentru terenul care le fusesera luat, in suprafata de 2,50 hectare. Totalul actiunilor cuvenite a fost in valoare de 275.650 de lei, actiuni pentru care proprietarii, bineinteles, n-au vazut un ban drept dividende, deoarece "nu se facea productia", cum le spuneau actionarilor, in batjocura, stabii neocomunisti de la conducerea fostului IAS. Odata cu aparitia noilor legi care incearca, cu greutate, sa faca dreptate in domeniul proprietatii - fie ca este vorba de terenuri, de paduri sau de imobile, fostii actionari "cu forta" solicita sa le fie retrocedate suprafetele de teren care li se cuvin si care atatia amari de ani au ingrosat buzunarele tuturor "fleoartelor" de dupa 1990. Prin hotararea Comisiei judetene pentru aplicarea legilor fondului funciar Mehedinti nr. 262 din 28 aprilie 2005, se admite contestatia Comisiei locale Breznita Ocol, "prin care se solicita validarea tabelului nominal cu un numar de 156 de persoane cu suprafata totala de 371,10 hectare de la ADS Bucuresti din care 225,50 hectare din domeniul public si 145,51 hectare din domeniul privat, teren ce se gaseste in administrarea SCHII Dealul Viilor." Aparent, Comisia judeteana condusa de prefectul Lazar Madaras le-a facut dreptate proprietarilor. Spunem aparent, deoarece iata ce ii comunica lui Cezar Coraci-senior primarul comunei Breznita Ocol pe data de 3 octombrie 2005: "(...) Va facem cunoscut ca am analizat aceasta cerere si am hotarat amanarea solutionarii pana la incheierea protocolului de predare-preluare a acestui teren cu ADS Bucuresti, intrucat terenul dumneavoastra se afla in patrimoniul ADS Bucuresti".
De la Ana la Caiafa
Asadar, pana aici, toate bune si frumoase. Numai ca iata ce ii raspunde ADS Bucuresti lui Cezar Coraci-senior, prin adresa nr. 32 din 27 ianuarie 2006: "(...) Agentia Domeniilor Statului preda terenurile cu destinatie agricola care fac obiectul retrocedarii catre comisiile locale prin protocol de predare-preluare, intocmit in baza unei documentatii inaintate de Comisia Judeteana. (...) Conform prevederilor Hotararii nr. 890/2005, atributii in reconstituirea dreptului de proprietate si punerea in posesie a persoanelor indreptatite au comisiile locale si cele judetene. (...) Urmare celor relatate mai sus si datorita faptului ca in momentul de fata la ADS nu se afla nici o documentatie prin care sa se solicite predarea suprafetei la care faceti referire, consideram ca este necesar sa va adresati Comisiei locale de fond funciar in a carei raza se afla terenul." Adresa este semnata de directorii Adrian Stan si Aurel Solcan. Dupa aceasta adresa, fostul prefect Lazar Madaras o intoarce ca la Ploiesti si, prin adresa nr. 70 din 1 februarie 2006, paseaza mingea tot Comisiei locale Breznita Ocol: "Dupa verificarea cu rigurozitate a cererii si a actelor anexate, veti proceda conform dispozitiilor art. 27 sau, dupa caz art. 79 din Regulament, dupa care veti inainta intreaga documentatie, impreuna cu eventualele contestatii formulate, la Comisia judeteana de fond funciar Mehedinti". Fariseismul lui Madaras este evident: Comisia locala Breznita Ocol inaintase de mult documentatia ceruta acum, din nou, de prefect! Numai ca prefectul nu s-a sinchisit sa intocmeasca documentatia necesara predarii-preluraii terenurilor revendicate. Intre timp, Lazar Madaras a demisionat acum cateva zile din functia de prefect de Mehedinti, iar proprietarii de la Dealul Viilor se tem pentru drepturile lor, avand in vedere ca Genica Boierica este liber din nou!
Contactati-ne la redactie!
Cititorii pot contribui direct la restituirea adevarului istoric
Persoanele care cunosc astfel de cazuri, fie ca sunt personale, fie ale rudelor sau apropiatilor lor, sunt invitate sa ne contacteze la redactie, la Departamentul "Eveniment - Investigatii", la adresa: Bucuresti, str. Ion Campineanu nr. 4, parter, sector 1, la e-mail: investigatii@ziua.ro, sau la numerele de telefon: 021/315.91.11, 021/310.31.70, interioare: 133, 134, 177 sau 178.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.