dosarele Scanteia". Incepe deci "saptamana femeilor". "Saptamana femeilor fatale" de la Scanteia. A femeilor care au insemnat ceva, care au lasat in urma lor o legenda si, cum se intampla de fiecare data cand incerci sa raspunzi la intrebarea "Cherch
dosarele Scanteia". Incepe deci "saptamana femeilor". "Saptamana femeilor fatale" de la Scanteia. A femeilor care au insemnat ceva, care au lasat in urma lor o legenda si, cum se intampla de fiecare data cand incerci sa raspunzi la intrebarea "Cherchez la femme?", mult, mult mister.
In cele aproape 1.000 de dosare personale de cadre de la Scanteia, am identificat aproape 300 (mai precis 283) de nume feminine. Din anii '80, din anii '70, din anii '60, din anii '50. Ba chiar si din anii '40, din ilegalitate. De pe vremea cand se scotea femeia ilegala, iar femeile scanteiste, nu de putine ori, erau vanate de Siguranta. Vom incepe seria "Trecute dosare de doamne si domnite" oarecum "in raspar", cu un dosar special. Mai degraba cu dosarul unei femei speciale. O fosta sefa (adjuncta) a serviciilor speciale/secrete. si nu a oricarui serviciu, ci a SIE, a Serviciului de Informatii Externe. Adica elita informatiilor intr-un stat. Adica spionajul romanesc, unde doamna, cu grad de colonel, detinea o functie de general cu mai multe stele. Va fi vorba in cele ce urmeaza despre Elena Zamfirescu, o doamna care, inainte sa lucreze in MAE si SIE, a fost "in carti", adica in dosarul de cadre de la Scanteia. De la Editura Scanteia, un megaholding media al CC al PCR in care erau incluse, pe langa ziarul Scanteia (unde Elena Zamfirescu era colaborator), si alte organe de presa, printre care si "Era socialista", locul de munca propriu-zis al doamnei Z.
Dosarul "Doamnei Z"
"Z", de la Zamfirescu. Elena Zamfirescu. Unele media usor ostile doamnei i-au spus cu o lejera malitiozitate "madame Z" si/sau "Lenus", asa cum s-ar zice ca-i spuneau apropiatii: cei din MAE, cei din SIE. Doamna civil Elena Zamfirescu, cheia intregului succes in spionajul "regimului Constantinescu", cum malitios si retoric o catalogheaza generalul Talpes (fost sef al SIE, acum om politic) intr-o scrisoare deschisa adresata lui Emil Constantinescu. La Cadre, la Scanteia, doamna Z se regaseste fie in limbajul standard: nume - "Zamfirescu", prenume - "Elena", fie simplu "tovarasa Zamfirescu".
Dosarul de cadre al domnei (fosta tovarasa) Elena Zamfirescu este pe cat se poate de simplu, pe atat de elocvent. Inchise in copertile de un albastru vag (de la trecerea timpului), cele 13 pagini cadristice alcatuiesc 4-5 piese usor atipice pentru un dosar de cadre: o cerere de promovare, un referat de cadre (in doua pagini), o caracterizare (semnata de redactorul-sef de la Scanteia, Mitran), un "memoriu de activitate" (piesa de baza, cinci pagini) si o "anexa" la "memoriu", cuprinzand "lista lucrarilor publicate" (cateva sute, printre care numeroase cu referire directa la "gandirea filosofica a presedintelui N. Ceausescu", precum si "recenzii" ori "sinteze informative" pentru Sectia de Propaganda a CC al PCR).
1989, 12 iunie. "Tovarase redactor-sef, Subsemnata..."
Prima piesa a dosarului "Z" (Zamfirescu E.) este o simpla cerere, datata 12 iunie 1989, care contine doar doua fraze standard. "Tovarase redactor-sef, Subsemnata Zamfirescu Elena, redactor principal la revista
Era socialista
(n.r. - fosta
Lupta de clasa
), va rog sa aprobati inscrierea mea la concursul pentru ocuparea postului de publicist comentator in redactia acestei reviste", este prima fraza. si a doua, edificatoare: "Mentionez ca activitatea publicistica pe care am desfasurat-o pina la integrarea in colectivul redactional (1986) s-a concretizat precumpanitor - incepind cu anul 1978 - in colaborari la revista
Era socialista
si ziarul
Scinteia
".
1989, 15 mai. Referat despre o sefa de promotie devenita asistenta la "stefan Gheorghiu" si redactor la "Era socialista"

A doua piesa este referatul de cadre (doua pagini), cu antet "ERA SOCIALISTA", redactat in limbajul tipic cadristilor: data si locul nasterii, originea sociala, stare civila, studii, limbi straine, profesie, functie actuala, studii politice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.