Daca moneda de 10 bani inca circula cot la cot cu cea de 1.000 de lei vechi, cea de 5 bani trece aproape nebagata in seama, iar cea de 1 ban pare sa fi fost scoasa fara rost.
Daca am lua in calcul ca jumatate din populatia tarii, adica aproxima
Daca moneda de 10 bani inca circula cot la cot cu cea de 1.000 de lei vechi, cea de 5 bani trece aproape nebagata in seama, iar cea de 1 ban pare sa fi fost scoasa fara rost.
Daca am lua in calcul ca jumatate din populatia tarii, adica aproximativ 11 milioane de persoane, lasa un ban rest pe zi, reiese ca anual raman cel putin 40 milioane RON in buzunarul vanzatorilor, bani care nu se regasesc in niciun bilant contabil. Are rost emisiunea monedei de 1BAN?
Desi costurile cu emisiunea de moneda noua sunt secret de stat, potrivit cifrelor din raportul anual, BNR a cheltuit numai pe banii tipariti si batuti in Romania - monedele si bancnotele de marimi mici - 50 milioane RON.
Emisiunea de moneda noua a urmat subdiviziunile euro, iar moneda de 1 ban are un corespondent in eurocent. Bogdan Baltazar, analist la firma de consultanta financiara BBP, spune ca importanta monedei de un ban este de consecventa istorica. "Au avut rostul de a pastra subdiviziunea istorica a leului, banul, altfel n-au niciun rost intr-o tara in care nimeni nu-ti da restul", sustine Bogdan Baltazar. Liviu Voinea, analist la Grupul de Economie Aplicata, apreciaza ca pentru orice emisiune monetara exista un prag de rentabilitate, o emisiune monetara fiind ca orice activitate economica.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.