Medicii veterinari si virusologii afirma, la unison, ca populatia poate consuma carne de porc vaccinat sau nevaccinat impotriva pestei, fara teama ca se va imbolnavi de pesta porcina. „Nu este nici cel mai mic pericol. Virusul pestei porcine n

Medicii veterinari si virusologii afirma, la unison, ca populatia poate consuma carne de porc vaccinat sau nevaccinat impotriva pestei, fara teama ca se va imbolnavi de pesta porcina. „Nu este nici cel mai mic pericol. Virusul pestei porcine nu se transmite la om, iar vaccinarea nu are efecte asupra sanatatii oamenilor“, ne-a declarat dr. Dorel Stanuica, directorul departamentului de epidemiologie si diagnostic al unui prestigios institut de medicina veterinara si virusologie.

Medicii veterinari din Romania se opun deciziei Uniunii Europene de a nu mai vaccina porcii impotriva pestei, care a avut ca efect imediat extinderea epidemiei de pesta porcina in intreaga tara. „S-au vaccinat, de-a lungul a zeci de ani, milioane de porci impotriva pestei porcine, asa ca nu intelegem unde este problema“, a declarat, recent, presedintele Autoritatii Nationale Sanitar-Veterinare (ANSVSA), Marian Avram.

Faptul ca in Romania porcii se vaccineaza impotriva pestei a avut drept consecinta interzicerea, de catre UE, a exporturilor romanesti de carne de porc. Expertii Comisiei Europene consider a ca prin vaccinarea porcilor ar putea fi oprita evolutia bolii si ca, in cazul in care Romania ar exporta carne de porc, pesta porcina ar putea fi transmisa si in tarile UE.

Aceasta ipoteza este contestata, insa, de medicii veterinari romani. „Nu este nici o diferenta intre un porc vaccinat si unul nevaccinat. Vaccinul nu produce nici un pericol nici porcului, dar nici omului“, a afirmat dr. Stanuica.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.