Prezentarea raportului Comisiei Europene, care a confirmat data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, precum si evolutia pozitiva a pietelor internationale, au avut un impact pozitiv asupra Bursei de Valori de la Bucu
Prezentarea raportului Comisiei Europene, care a confirmat data de 1 ianuarie 2007 ca data de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana, precum si evolutia pozitiva a pietelor internationale, au avut un impact pozitiv asupra Bursei de Valori de la Bucuresti, in special pe sectorul SIF.
Indicii au inregistrat cresteri generale, confirmand trendul crescator al pietei.
Indicele BET-C, care reflecta trendul general al pietei, a urcat cu 1,65% in timp ce indicele BET, al celor mai lichide titluri, a avut o apreciere cu 1,92%, influentat de evolutia titlurilor Bancii Transilvania si a companiilor petroliere.
Cea mai buna evolutie a avut-o insa indicele BET-FI, care a adus investitorilor un castig de 4,52%.
Brokerii estimeaza ca luna octombrie ar putea semana cu aceeasi perioada a anului trecut, cand au avut loc cresteri importante si lichiditate ridicata la nivelul intregii piete. De asemenea, acestia estimeaza ca societatile de investitii financiare vor continua, in perioada urmatoare, sa raporteze cresteri, si o lichiditate marita, in special datorita apropierii datei de finalizare a privatizarii Bancii Comerciale Romane. "Faptul ca Romania va intra in UE la 1 ianuarie va aduce cresteri in piata de capital de la noi, cu toate ca aceste aprecieri nu se vor vedea imediat. Piata romaneasca va trezi interesul investitorilor prin faptul ca va semana din ce in ce mai mult cu pietele internationale", a declarat un broker.
Saptamana trecuta, valoarea totala a tranzactiilor din piata a crescut cu 37,3% fata de saptamana precedenta, totalizand 196,47 milioane lei. In medie, lichiditatea zilnica de la BVB s-a ridicat la 39,3 milioane lei, fata de 28,6 milioane lei din perioada anterioara.
Printre cele mai importante evenimente de la Bursa se afla maximul istoric atins de compania Transelectrica Bucuresti, de 29,1 lei. "Maximul a fost realizat pe un volum mediu al schimburilor, semn ca chiar si la aceste preturi, tot mai putini investitori sunt dispusi sa-si cedeze din detineri, probabil cotatia acestui emitent urmand sa depaseasca nivelul de 30 lei/actiune pana pe finalul acestui an", a precizat in analiza saptamanala, Mihai Piscan, responsabil departament tranzactionare la Intercapital Invest. De asemenea, reluarea la tranzactionare a actiunilor Bancii Transilvania dupa operarea majorarii de capital si a transferului registrului actionarilor la Regisco Bucuresti a impulsionat lichiditatea pietei, printr-o valoare ridicata de tranzactionare.
Societatile de investitii financiare au avut o lichiditate totala de 113,2 milioane lei, in crestere cu 32,51% comparativ cu cea a intervalului precedent. Aceasta valoare reprezinta o pondere de 57,5% din rulajul total al Bursei.
Cel mai lichid emitent de la Bursa a fost, pentru a treia saptamana consecutiv, SIF Oltenia, cu o valoare a schimburilor de 33,5%, reprezentand 17,6% din totalul schimburilor. Societatea a inregistrat o crestere saptamanala de 2,84%. Evolutie asemanatoare, pe un volum la fel de ridicat, a avut si SIF Moldova, care a avut o crestere saptamanala de 5,68%.
Titlurile Bancii Transilvania, de la momentul reluarii la tranzactionare, au avut o lichiditate de 28,71 milioane de lei, acoperind aproximativ un sfert din rulajul total. Banca a inchis saptamana in crestere cu 3,93%, ajungand la un pret de 1,06 lei/actiune, in timp ce BRD a avut o valoare a tranzactiilor de 13,46 milioane de lei.
In sectorul petrolier, a fost o noua sedinta in crestere, astfel ca lichiditatea totala a acestui sector s-a cifrat la 26,98 milioane. Petrom a adus investitorilor un profit net de 2,76%, la un rulaj total de 18 milioane de lei. Totodata, Rompetrol a avut o evolutie in crestere, avand o apreciere saptamanala de 1,92%. Valoarea tranzactiilor a crescut cu 67% fata de saptamana precedenta, ajungand la un total de 8,9 milioane de lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.