Ministrul israelian al Infrastructurii Binyamin Ben Eliezer, membru al Cabinetului de securitate, a socat, sambata, printr-o declaratie difuzata pe postul radioului militar. "Impresia mea este ca razboiul ar putea sa fie reluat in Liban in trei-patr
Ministrul israelian al Infrastructurii Binyamin Ben Eliezer, membru al Cabinetului de securitate, a socat, sambata, printr-o declaratie difuzata pe postul radioului militar. "Impresia mea este ca razboiul ar putea sa fie reluat in Liban in trei-patru luni", a afirmat el, apreciind ca "aranjamentele puse la punct pentru sudul Libanului dupa retragerea israeliana nu vor rezista". Eliezer considera ca "Hezbollah va profita de ocazie pentru a-si consolida fortele in spatele armatei libaneze si a militarilor straini desfasurati in sudul Libanului". Totusi, cu numai doua zile inaintea acestui sumbru pronostic, premierul israelian, Ehud Olmert, a exclus o alta cofruntare cu gherila siita proiraniana in viitorul apropiat. "Nu exclud, insa, posibilitatea ca iranienii si, intr-o oarecare masura, sirienii, sa incerce sa manipuleze Hezbollah (...) trebuie sa ne asteptam sa fim testati", a avertizat Olmert, lasand astfel, declaratiei sale, o marja, pentru eventale jonglerii declarative ulterioare. De la intrarea in vigoare a armistitiului prevazut in rezolutia 1701 a Consiliului de Securitate al ONU, se poate vorbi despre calmarea situatiei in sudul Libanului. Rezolutia, aminteste Mediafax, mai prevede ca armata libaneza si forta ONU de mentinere a pacii sa se desfasoare in sud, dupa retragerea trupelor israeliene. Cum Tsahal (armata israeliana) si-a incheiat retragerea din sudul Libanului in noaptea de sambata spre duminica, ramane de asteptat desfasurarea fortelor libaneze si ONU pe fostul vast camp de lupta. Operatiunea de retragere s-a derulat fara incidente, insa Israelul are intentia de a survola teritoriul libanez atat timp cat militarii israelieni capturati de Hezbollah nu vor fi eliberati, iar granita dintre Liban si Siria nu va fi inchisa pentru a impiedica traficul de arme destinate combatantilor siiti din sudul Libanului.
La o luna si jumatate de la incheierea razboiului intre Israel si Hezbollah, ancheta privind atacul asupra avanpostului ONU de la Kiham (sudul Libanului), soldat, la 25 iulie, cu moartea a patru observatori, a stabilit ca Israelul a lansat, atunci, o bomba ghidata de mare precizie. Comisii de ancheta special desemnata de ONU nu a putut insa atribui responsabilitatea pentru incident, intrucat Israelul nu i-a permis accesul la comandantii tactici si operationali implicati in dezastrul de la Khiam.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.