Am urmarit cu mult interes reportajul facut de una dintre televiziuni pe niste stradute laturalnice din Bucuresti, in care oamenii simpli erau intrebati despre cat de francofoni se simt. Raspunsurile erau amuzante si aratau cat de putin stiu oamenii
Am urmarit cu mult interes reportajul facut de una dintre televiziuni pe niste stradute laturalnice din Bucuresti, in care oamenii simpli erau intrebati despre cat de francofoni se simt. Raspunsurile erau amuzante si aratau cat de putin stiu oamenii despre francofonie.
Un barbat mai in varsta voia sa faca cerere, sa-i dea si lui atestat de francofon. De departe insa, cea mai amuzanta a fost o femeie in varsta care a spus ca "presedintele vorbea frantuza, da' i se cam impleticea limba. Vorbea el, da' nu prea le nimerea". Dincolo de partea amuzanta, exista insa si o parte serioasa, aproape dramatica. Eu nu cred bunaoara ca presedintele Bush vorbeste franceza in cinci dialecte, numai ca presedintele Bush nu are nevoie, el reprezinta cea mai puternica forta politica si economica a lumii. Ceilalti trebuie sa-si puna problema sa vorbeasca engleza, si nu viceversa. Numai ca Romania nu e America. Romania e o tarisoara in care diplomatia este in primul rand a cuvintelor, nu a gesturilor de putere. Presedintele Basescu este un om charismatic si un vorbitor cu priza la ascultatori. Insa atunci cand nu rupi limba in care vorbesti decat la nivel de clasa a doua primara, ai o problema. La nivel de politica externa, acest lucru este un handicap important.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.