Traian Basescu:
L-am nominalizat pe Maior pentru SRI. Ne-am integrat mediocru in UE.  Nu ma opun anticipatelor

Emil Boc:
Il sustinem pe Maior la SRI. Ne-am integrat mediocru in UE. Nu exclud alegerile anticipate
<

Traian Basescu:
L-am nominalizat pe Maior pentru SRI. Ne-am integrat mediocru in UE. Nu ma opun anticipatelor

Emil Boc:
Il sustinem pe Maior la SRI. Ne-am integrat mediocru in UE. Nu exclud alegerile anticipate

„Ecoul“ ramane la guvernare. Cu PSD sau PNL?

Apropo. Dac-as fi pentru o zi presedinte, indirect, in week-end, de seful statului v-as amaneta pe toti si nu m-ati prinde*

Declaratiile de week-end ale liderilor democrati au fost influentate de afirmatiile liberalilor. Sedintele PNL si PD de la Cluj s-au transformat intr-un razboi mocnit intre cele doua partide. Liberalii si democratii si-au asumat separat succesul integrarii. Boc si Tariceanu au viziuni diferite cu privire la nominalizarea lui Maior pentru sefia SRI. Desi Basescu isi anuntase prezenta la Cluj pentru a discuta cu liberalii si democratii, el nu a onorat invitatia. Boc a spus ce a avut de zis.

(Luminita Castali )

„Greul integrarii a stat pe umerii ministrilor d emocrati, iar noi trebuie sa le acordam in continuare un vot de incredere“, a tinut sa precizeze inca de la inceput presedintele PD Emil Boc, mentionand ca Afacerile Interne si Justitia si Mediul erau capitole deficitare semnalate cu stegulete rosii in rapoartele oficialilor europeni, insa ministrii democrati care coordoneaza aceste domenii au reusit sa elimine deficientele.

Descentralizare si securizare
Primul care a dat raportul a fost Vasile Blaga, ministrul administratiei si internelor. El a aratat ca a reusit securizarea frontierelor si a stabilit un plan national pana in 2012. MAI a inceput implementarea sistemului securizat de frontiera care va costa circa 1.330 mil. euro. In ceea ce priveste administratia, Blaga a anuntat ca prioritara descentralizarea serviciilor publice, chiar din aceasta toamna. Cel mai greu in descentralizare va fi, potrivit lui Blaga, infrangerea inertiei directorilor si sefilor de birouri de la nivel central.

Macovei si cele trei Coduri
Ministrul neinrolat al PD, Monica Macovei, a anuntat ca din octombrie va supune dezbaterii publice un nou Cod Penal, dupa ce a reusit printr-o ordonanta sa amane cu doi ani aplicarea Codului facut de predecesoarea sa Rodica Stanoiu si votat de Parlament inca din 2004. Macovei a mai spus ca pregateste si alte Coduri de Procedura Penala si de Procedura Civila - cu termen de finalizare 2007, care vor reforma intregul sistem judiciar. Ministerul Justitiei mai vrea sa promoveze un proiect de lege privind asistenta juridica gratuita pentru persoanele care nu-si permit sa-si angajeze un avocat, precum si o reglementare care sa schimbe sistemul penitenciar.

Lege unica de salarizare
Si-a trecut in revista planurile si realizarile si ministrul muncii, Gheorghe Barbu: noul Cod al Muncii, Legea patronatelor si actul normativ referitor la administrarea sistemului privat de pensii. Ministrul ar mai vrea o Lege unica a salarizarii care sa prevada o ierarhizare pe diverse profesii. Proiectul, potrivit lui Barbu, urmeaza sa aiba acceptul clasei politice si al partenerilor sociali.

Camine de trei margarete
Studentii ar putea avea parte de cazare la camine de trei margarete. Cel putin asta isi propune ministrul educatiei, Mihail Hardau. El a anuntat ca lucreaza la o noua lege a invatamantului cu consultarea parlamentarilor din comisiile de resort, reprezentanti ai sindicatelor si ai profesorilor.

Ministrul,luat peste picior
Presedintele Tineretului Crestin-Democrat(TCD), Catalin Bancila, s-a aratat, ieri, dezamagit de situatia din invatamant. El a dat exemplu situatiile aparute la examenele, de Capacitate si titularizare. Mai mult, el atras atentia ca unitatile de invatamant sunt sub orice limita. TCD este organizatia de tineret a PNTCD.

Punct ochit, punct lovit
Ministrul integrarii Anca Boagiu a fost singura care se simte libera de orice contrangeri- dupa cum a declarat, o data cu primirea acceptului privind aderarea la UE. Boagiu a explicat insa ca in octombrie va demara impreuna cu ministrul agriculturii, Gheorghe Flutur, caravana integrarii. Aceasta campanie presupune o informare a taranului roman despre noile reguli ce trebuie respectate pentru ca produsele lor sa devina competitive, dupa 1 ianuarie 2007. In privinta beneficiilor si a cresterii nivelului de trai la nivel european, Boagiu a previzionat ca acesta va fi atins in 10 ani. Democratii au mai anuntat, prin vocea presedintelui executiv Adriean Videanu, ca vor pregati o oferta interna de bunuri si servicii ca obiectiv major pentru perioada de preaderare.

De acord cu Basescu
Liderul PD, Emil Boc, nu l-a contrazis pe seful statului, Traian Basescu, nici atunci cand acesta a catalogat succesul integrarii ca fiind unul mediocru. „Daca ne gandim ca Romania mai are multe de facut pentru ca integrarea sa fie considerata una de succes, atunci seful statului are dreptate. Integrarea este una, aderarea e alta, si din acest punct de vedere sunt de acord cu presedintele Basescu“, a tinut sa precizeze presedintele PD.

'Oprisan e in functie>>
„Din punctul meu de vedere, presedintele CJ Vrancea, Marian Oprisan, este inca in functie“, a declarat, la randul lui, ministrul administratiilor si internelor, Vasile Blaga. El a mai spus ca personal nu e adeptul schimbarii regulilor de joc in timpul jocului si ca PD nu doreste sa repete greselile PSD prin astfel de inlocuiri, astfel ca nu va incuraja astfel de practici. Potrivit lui Blaga, pesedistul Marian Oprisan nu poate fi considerat demis de la sefia Consiliului Judetean pana nu se elimina toate caile de atac in instanta si pana la elaborarea unei hotarari definitive.

Blaga merge tot pe mana lui Boer
Nominalizarea lui Alexandru Boer, seful de cabinet al ministrului Blaga la conducerea DGIPI ramane in actualitate. Blaga a declarat ca nu se pune problema unei alte nominalizari si ca propunerea sa nu a fost respinsa de premier asa cum s-a vehiculat la un moment dat. „Eu nu voi nominaliza pe altcineva, deocamdata nu am primit nici un raspuns de la premierul Tariceanu. Zilele acestea vom avea totusi o discutie de la ministru de interne la prim-ministru pentru a decide clar pe cine punem in fruntea acestei directii“, a mai spus Blaga.

Videanu vrea upgradarea Guvernului
Presedintele executiv al PD Adriean Videanu a anuntat ca a activat Comisia de strategie a democratilor, din care fac parte fostii ministri Ene Dinga si Gheorghe Pogea, pentru a propune „upgradarea“ Guvernului dupa aderarea Romaniei la UE.

Potrivit lui Videanu, aceasta Comisie „va monitoriza permanent“ Guvernul condus de Tariceanu.

(L.C.)

PD: Vremea anticipatelor n-a trecut
Emil Boc a mai afirmat ca momentul alegerilor anticipate a fost in 2005, dar, daca se va crea contextul politic propice declansarii lor, democratii vor participa la acest proces.

„Daca se va crea vreodata contextul politic al organizarii acestora, vom participa la aceste alegeri. Daca nu, ne vom face datoria prin ministrii pe care ii avem in Guvern si prin administratiile locale unde suntem reprezentati“, a completat Boc

.(L.C.)

Laszlo Borbely: 'Atragem atentia partenerilor ca rabdarea noastra are limite>>
„Atragem atentia ca rabdarea noastra are limite“, a spus Laszlo Borbley, vicepresedinte executiv al UDMR, la sedinta Consiliului Reprezentantilor Unionali de la sfarsitul saptamanii trecute. El se referea la faptul ca unii parteneri din coalitia guvernamentala tergiverseaza adoptarea statutului minoritatilor. Borbely a respins insa ideea unei campanii mai agresive pentru promovarea proiectului de lege, afirmand ca, timp de 16 ani, Uniunea a luptat numai cu mijloace parlamentare pentru atingerea dezideratelor sale.

'Vorbim de autonomie peste tot>>
Asta, in timp ce Marko Bela afirma, cu acelasi prilej, ca „in saptamana urmatoare va trebui sa vorbim de autonomie pe toate canalele posibile, acesta sa fie un subiect prezent in politica romåneasca“, a spus Marko, citat de Mediafax. Presedintele Uniunii a subliniat ca UDMR poate si trebuie sa munceasca pentru autonomia teritoriala, adaugand ca exista deja unii politicieni parteneri romani receptivi la acest subiect. Marko a sustinut ca va trebui infiintata Asociatia administratiilor publice din Tinutul Secuiesc si construita o imagine unica a Tinutului. Marko s-a declarat increzator ca, in ciuda reactiilor „isterice“ pe subiectul autonomiei culturale, acest obiectiv va putea fi atins. El a adaugat ca autonomia teritoriala nu este un obiectiv „cetos“, ci are un continut pragmatic, ce se refera la consolidarea competentelor comunitatii, dar si la statuarea limbii maghiare ca limba oficiala cu caracter regional.

'Realizari: drumurile Tinutului Secuiesc>>
In ceea ce priveste implinirile si neimplinirile UDMR in ultimii doi ani de guvernare, autostrada Transilvaniei de Nord a fost incadrata la capitolul „obiectiv indeplinit pe jumatate“: „Rezultatul este ca va fi autostrada, esecul este ca nici un kilometru nu s-a realizat. Realitatea ne arata ca exista o intarziere de doi ani“, a spus vicepremierul. El a adaugat ca s-au obtinut rezultate importante legate de drumurile din Tinutul Secuiesc si de dezvoltarea institutionala. Pe de alta parte, Marko Bela afirma ca interesul Uniunii este ca aceasta coalitie care guverneaza sa se consolideze. „Trebuie sa se renegocieze si va trebui sa vedem ce se intampla cu obiectivele noastre, cu interesele noastre, ce putem realiza si renegocia“, a spus Marko. „In acest moment, coalitia nu exista. Guvernul exista si functioneaza, dar in Parlament sunt tot atat de dese ocaziile cand partenerii de coalitie nu voteaza solidar, ca si ocaziile cand, intamplator sau nu, mai votam la fel“, a afirmat el. El a spus ca nu vede posibila o alta formula de majoritate parlamentara decat cea actuala, respingand ideea uneia PD-PSD-UDMR.

'Sa se modifice Legea Ticu>>
Consiliul Reprezentantilor Unionali (CRU) al UDMR a adoptat o rezolutie in care subliniaza ca statutul Uniunii prevede ca aplicarea punctului 8 al Proclamatiei de la Timisoara este obligatorie, astfel ca aceia care au colaborat cu fosta Securitate si trebuie sa renunte la functii.

Reprezentantii UDMR sustin ca isi doresc ca procesul de deconspirare sa devina mai transparent, mai just si mai eficient si sa se incheie cat mai curand posibil. Totodata, liderul unional a opinat ca este necesara modificarea Legii de functionare a Colegiului National pentru Studierea Arhivelor Securitatii: „Criteriile nu sunt destul de exacte, lasa loc interpretarilor, cateodata unor interpretari contradictorii“, a declarat Marko Bela, potrivit caruia UDMR se va implica in modificarea legii, astfel incat aceasta sa ofere „instrumente cat mai concrete“ membrilor CNSAS.

(Lia Bejan )

Democratii il voteaza pe George Maior la SRI
Cu riscul de a-si supara partenerii de Alianta care au amenintat chiar cu ruperea protocolului in cazul votarii senatorului PSD George Maior pentru functia de sef al SRI, democratii nu dau nici un pas inapoi. Liderul PD Emil Boc a precizat ca parlamentarii democrati vor vota in favoarea senatorului PSD, considerand un exercitiu democratic numirea unui reprezentant al opozitiei la conducerea unui serviciu secret.

(Luminita Castali )

Emil Boc a mai spus ca desemnarea directorilor de la serviile de informatii nu a facut si nu va face obiectul vreunei negocieri politice, iar Protocolul de functionare a Aliantei PNL-PD nu face nici o referire la modul de atribuire a acestor posturi. De altfel, Boc a tinut sa sublinieze ca liberalii s-au cam suparat degeaba, pentru ca potrivit Constitutiei, prerogativele desemnarii sefilor SRI si SIE sunt exclusiv la latitudinea presedintelui tarii. Iar democratii nu au de gand sa critice alegerile sefului statului. Ba dimpotriva. „Numirea facuta de presedintele Basescu reflecta o stare de normalitate, denota existenta unei punti de legatura intre putere si opozitie, mai ales atunci cand este vorba de interesul national“, a declarat Boc. El a mai aratat ca asemenea practici au loc si in Statele Unite sau in alte tari din Europa, pentru a exista un dublu control al serviciilor.

Discutii in Alianta
Desi recunoaste ca nominalizarea i-a scos din nervi pe liberali, Boc incearca sa tempereze lucrurile si spera ca la viitoarea sedinta a Aliantei sa se ajunga la un compromis.

„Ar fi de dorit sa se ajunga la o pozitie comuna, la un acord intre PNL si PD mai ales ca este vorba de functii ce tin de siguranta nationala, in Protocolul nostru nu exista nici o prevedere de impartire a posturilor de conducere de la Servicii“, a spus Boc. El a respins orice posibila colaborare cu PSD acum sau in viitorul apropiat, considerand ca desemnarea senatorului PSD Maior nu trebuie sa dea nastere unor interpretari politice. Potrivit liderului PD, nu se doreste o eventuala cooptare a PSD in actul de guvernare, ci dimpotriva partidul lui Geoana ar trebui sa ramana in opozitie, acolo unde l-a trimis electoratul.

Doar spritul tine aproape PNL si PD
Pentru ca tot s-au aflat la sfarsit de saptamana in acelasi oras, liberalii si democratii si-au facut timp sa ciocneasca un pahar de vin impreuna.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.