Constantin Scripat, unul dintre cei doi viceprimari de Bacau, este administrator la doua societati comerciale la care este si asociat. Alaturi de el se mai regasesc in aceeasi situatie inca 14 primari si viceprimari din judet. Potrivit legii, ei ar

Constantin Scripat, unul dintre cei doi viceprimari de Bacau, este administrator la doua societati comerciale la care este si asociat. Alaturi de el se mai regasesc in aceeasi situatie inca 14 primari si viceprimari din judet. Potrivit legii, ei ar fi trebuit sa renunte la una dintre cele doua calitati. Pentru ca nu au ales pana acum, prefectul de Bacau este obligat prin lege sa-i dea afara.

Constantin Scripat, viceprimarul municipiului Bacau, si alaturi de el inca alti 14 viceprimari si primari din judet, se afla intr-o grava incompatibilitate. Ei sunt si primari sau viceprimari, dar si administratori la societati comerciale. Ba unii dintre ei chiar la cate doua. Legea spune, mai clar, ca acesti alesi nu au voie sa fie administratori la vreo firma, acest statut fiind incompatibil cu cel de primar sau viceprimar. Situatia cea mai elocventa este cea a unuia dintre cei doi viceprimari ai municipiului Bacau, Constantin Scripat, administrator la foua firme in functiune, la care este si actionar. Actele emise de Registrul Comertului demonstreaza ca viceprimarul este administrator, dar si asociat la firmele Teletrans S RL si Euro - Acva SRL, la prima din 2001, iar la cealalta din 2005.

Acest fapt nu i-ar fi dat lui Constantin Scripat nici o bataie de cap daca in decembrie anul trecut el nu ar fi fost ales viceprimar. Din acel moment, Scripat trebuia sa aleaga: ori ramanea administrator in propriile firme, ori viceprimar. Legea 161/2003 il dadea posibilitatea sa faca aceasta alegere in 15 zile. „Alesul local poate renunta la functia detinuta inainte de a fi numit sau ales in functia care atrage starea de incompatibilitate in cel mult 15 zile de la numirea sau alegerea in aceasta functie“, se arata in textul legii. Viceprimarul le-a vrut, insa, pe-amandoua si-asa se face ca, pana astazi, a mers bara la bara: si cu firmele, si cu Primaria.

Verdict: Incompatibil!
Este suficienta o lecturare sumara a actului normativ ca sa realizezi ca viceprimarul Scripat nu mai are, in situatia data, ce cauta in functia pe care o detine. Iar cel care ar trebui sa transeze povestea este prefectul judetului, Gabriel Berca. „In situatia in care alesul local aflat in stare de incompatibilitate, nu renunta la una dintre cele doua functii incompatibile in termenul prevazut la alin. (3), prefectul va emite un ordin prin care constata incetarea de drept a mandatului de ales local la data implinirii termenului de 15 zile sau, dupa caz, 60 de zile, la propunerea secretarului unitatii administrativ-teritoriale.Orice persoana poate sesiza secretarul unitatii administrativ-teritoriale“, sta scris in aceeasi lege.

Prefectul e in asteptare
L-am intrebat pe prefectul Gabriel Berca cum ar proceda daca ar depista vreun caz de incompatibilitate a vreunui ales local. Raspunsul lui a fost fara dubiu: „Il suspend!


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.