Gramul de aur, care costa 28,2986 RON la jumatatea lui septembrie 2001, valora, la jumatatea lui septembrie 2006, nu mai putin de 51,8787 RON. O crestere cu 83,32% in cinci ani. Aceasta in conditiile in care, comparativ cu cotatiile din 2001, moneda
Gramul de aur, care costa 28,2986 RON la jumatatea lui septembrie 2001, valora, la jumatatea lui septembrie 2006, nu mai putin de 51,8787 RON. O crestere cu 83,32% in cinci ani. Aceasta in conditiile in care, comparativ cu cotatiile din 2001, moneda unica europeana a inregistrat, pe piata valutara romaneasca, o apreciere cu aproape 25%, iar dolarul - o scadere cu 8,24%.
Analistii nu se asteapta la o inversare a trendului. Cresterea este sustinuta mai ales de explozia cererii mondiale pentru metalul pretios. Cele 2.500 de tone extrase anual nu sunt suficiente pentru a acoperi, pe de o parte, cererea Chinei, care aflata in plina expansiune economica - importa containere de aur in special pentru componente electronice, iar pe de alta parte, solicitarile Indiei, aflata in plina dezvoltare a industriei giuvaerurilor. "Investitia in aur poate fi una rentabila, cu conditia sa fii foarte bine informat. Trebuie sa distingem insa intre plasamentul-tezaurizare (cand, in loc sa pastreze banii in banca sau in casa, investitorul prefera sa cumpere aur, ceea ce reprezinta o investitie mult mai sigura) si plasamentul efectuat in scopul obtinerii unui profit. In cazul din urma, este vorba de operatiuni cu aur, care pot deveni rentabile numai cand investitorul cumpara ieftin si vinde scump", explica Mihail Pacioianu, presedintele Federatiei Patronale a Metalelor Pretioase si Semipretioase.
O plasa de siguranta: "marfurile" din aur
Aurul a fost intotdeauna considerat un activ "de refugiu", spune Liviu Moldovan, de la compania WBS Holding.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.