Luna recent incheiata a confirmat din plin atractivitatea pietei sibiene la termen, atat prin prisma volumului de transfer, cat si prin cea a valorii echivalente in lei.
Evolutia cotatiilor derivatelor tranzactionate la Sibiu a evidentiat fapt
Luna recent incheiata a confirmat din plin atractivitatea pietei sibiene la termen, atat prin prisma volumului de transfer, cat si prin cea a valorii echivalente in lei.
Evolutia cotatiilor derivatelor tranzactionate la Sibiu a evidentiat faptul ca strategiile investitionale, fie ca a fost vorba de speculatie, arbitraj sau hedging, au adus profit. "Analizand preturile, observam ca in ciuda faptului ca volatilitatea nu a fost excesiva, ele au permis realizarea de speculatii, observa Mirabela Coos, broker la SSIF Broker Cluj. Dupa trendul ascendent din august pe care s-au aflat derivatele SIF, nivelurile de pret de la inceputul si sfarsitul lunii trecute au indicat o perioada propice pentru cumparatori".
Unul dintre momentele semnificative ale lunii trecute l-a reprezentat recordul realizat de derivatele pe SIF 2, peste 10.000 de contracte intr-o singura sesiune.
In ceea ce priveste strategiile investitionale, "debutul lunii a fost prielnic inchiderii anticipate a operatiunilor de arbitraj, existand o perioada destul de indelungata in care preturile spot si futures s-au apropiat considerabil, a explicat Coos. De asemenea, am asistat la desfasurarea de roll-over-uri (mutarea pozitiilor de la o scadenta la alta), ceea ce a dus la o lichiditate ridicata pentru contractele la scadenta decembrie".
Volumul de transfer putea fi si mai mare, dar in ultima perioada s-a simtit lipsa din piata a derivatelor pe TLV, suspendate in vederea operarii majorarii de capital social. Revenirea lor la tranzactionare a readus arbitrajorii, care au avut posibilitatea de a obtine randamente anualizate fara risc. "Randamentele pe arbitraj au fost situate la circa 45%, pentru scadenta martie, respectiv 27% pentru decembrie, situandu-se cu mult peste dobanda bancara, a precizat brokerul clujean. Ele pot reprezenta o alternativa deosebita pentru investitorii care prefera plasamentele cu grad de risc mic si foarte mic. Singurul risc in acest caz il poate constitui o eventuala reducere a randamentelor, prin necesitatea suplimentarii marjelor".
O oportunitate pentru speculatori a reprezentat-o evolutia buna a derivatelor pe titlurile RRC, care au inregistrat aprecieri semnificative, chiar si in lipsa unor volume consistente. Preturile au crescut pentru decembrie de la 0,0890 la inceputul lunii, la 0,0980 lei, la finele ei, in timp ce pentru martie viitor au urcat de la 0,0910 la 0,1100 lei.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.