Birourile de vot s-au deschis, ieri, la ora locala 7.00 in Austria, pentru alegeri legislative in care partidul conservator al cancelarului Wolfgang Schuessel a fost considerat favorit in cursa impotriva social-democratilor.
Cateva birouri spe
Birourile de vot s-au deschis, ieri, la ora locala 7.00 in Austria, pentru alegeri legislative in care partidul conservator al cancelarului Wolfgang Schuessel a fost considerat favorit in cursa impotriva social-democratilor.
Cateva birouri speciale amenajate in gari si aeroporturi
s-au deschis din cursul noptii, pentru a permite calatorilor sa voteze. Conservatorii mizeaza pe situatia buna a economiei austriece si pe reputatia de om de stat a lui Schuessel, care pare a nu fi atins de uzura puterii. In ceea ce-i priveste pe social-democrati, acestia au criticat in timpul campaniei bilantul social al guvernarii Schuessel, marcata de o crestere a inegalitatii sociale, in viziunea lor. Sondajele crediteaza OeVP cu 36-39 la suta din voturi, in timp ce social-democratii condusi de Alfred Gusenbauer ar obtine 34-37 de procente. La distanta, pentru al treilea loc favorit este partidul ecologist "Verzii", urmat de liberalii de la FPOe, cele doua formatiuni bucurandu-se de un sprijin estimat la 10-11,5 la suta, respectiv 7,5-10 procente. Avand in vedere ca, potrivit sondajelor, nici un partid nu va obtine majoritatea absoluta ceruta pentru a guverna singur, castigatorul acestor alegeri va trebui sa caute o alianta cu un alt partid. Observatorii politici au prognosticat in acest sens intoarcerea la o "mare coalitie", formata de populari si de social-democrati. Nu sunt excluse surprizele caci exista un numar mare de indecisi - aproape 2 milioane de persoane, adica aproape o treime din electorat. Parlamentul austriac, Nationalrat, are 183 de locuri si este ales la fiecare 4 ani printr-un sistem de reprezentare proportionala. Cancelarul austriac Wolfgang Schuessel a provocat un soc in Europa in februarie 2000 cand a devenit primul lider european care a format o coalitie cu extrema-dreapta, spera sa obtina victoria pentru partidul sau conservator OeVP, ca si in urma cu patru ani. In 2002, OeVP a devenit primul partid din Austria, devansandu-i pe social-democrati pentru prima oara din 1966, cu 42,3 la suta din voturi. Extrema-dreapta, cu care Schuessel a guvernat timp de mai mult de sase ani, este in prezent divizata intre doua partide concurente: FPOe al lui Heinz Christian Strache are mai multe sanse, dar doreste sa ramana in opozitie, in timp ce BZOe, partid creat in 2005 de fostul lider al FPOe, Joerg Haider, risca sa nu atinga pragul de 4 % necesar intrarii in Parlament. Circa 6,1 milioane de austrieci au fost asteptati la urne. Birourile de vot s-au inchis la ora locala 17.00.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.