Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului propunerile pentru sefiile SRI si SIE. Daca la Serviciul de Informatii Externe s-a confirmat zvonul privind desemnarea consilierului prezidential pe probleme de politica externa, Claudiu Saftoiu
Presedintele Traian Basescu a trimis ieri Parlamentului propunerile pentru sefiile SRI si SIE. Daca la Serviciul de Informatii Externe s-a confirmat zvonul privind desemnarea consilierului prezidential pe probleme de politica externa, Claudiu Saftoiu, surpriza totala pentru inlocuitorul lui Radu Timofte: George Maior (foto), senator... PSD, presedintele Comisiei de aparare din Senat. ""Presedintele Traian Basescu a dorit ca postul de director al SRI sa revina unui reprezentant al opozitiei. In acest sens, dupa consultari cu principalul partid de opozitie, PSD, si pe baza propunerii acestui partid, presedintele Basescu l-a nominalizat in functia de director SRI pe domnul George Cristian Maior"", suna anuntul Cotroceniului venit aseara, chiar la inceputul principalelor jurnale tv.
Cu lovitura de ieri, Basescu pare sa isi asigure astfel voturile PSD pentru numirea de catre Parlament a directorilor propusi de el, dupa ce de la inceputul mandatului a creat permanent impresia ca va pune in locul lui Timofte si al lui Fulga doi ofiteri tineri, identificati ulterior in Florin Coldea (SRI) si Silviu Predoiu (SIE), promovati in acest an directori interimari. Prima mutare a fost facuta saptamana trecuta chiar de PSD, care neasteptat a declarat ca sefii serviciilor ar trebui sa apartina opozitiei.
NEGOCIERI. Conducerea PSD a salutat nominalizarea lui Maior la sefia SRI, considerand-o ""o decizie corecta"". Reusita acesteia este insa rodul unor negocieri intense cu seful statului, ultima discutie derulandu-se ieri dupa-amiaza, cand liderul PSD, Mircea Geoana, a fost invitat de presedinte la Cotroceni. Asta s-a intamplat dupa sedinta Biroului Permanent National, unde, potrivit unor surse din partid, subiectul a fost discutat mai mult in gluma, astfel incat unii lideri ai PSD au fost luati prin surprindere de anuntul prezidential. Altii au spus insa ca este vorba de ""o poveste lunga"" cu un final care poate fi premisa ""unei colaborari viitoare"". Daca reprezentantii PC si UDMR s-au declarat surprinsi de nominalizarea la sefia SRI, unii liberali au fost mai vehementi, mai ales ca, potrivit deputatului George Scutaru, nu au fost consultati de seful statului, premierul fiind anuntat cu putin inainte de anuntul oficial. Atat liderul PNL Bucuresti, Ludovic Orban, cat si liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, l-au criticat dur pe presedintele Basescu, facand trimitere la originea lui fesenista. In schimb, potrivit senatorului Norica Nicolai, PNL va decide in forurile de conducere o pozitie oficiala, ca si reprezentantii PC. Liderul PRM, C.V. Tudor, a declarat ca parlamentarii partidului se vor abtine la vot in Parlament la validarea celor doua nominalizari.
""DOI SI UN SFERT"". Daca SRI si SIE au fost date PSD, respectiv unui apropiat al presedintelui, locul lui Virgil Ardelean (Vulpea) de la ""Doi si un sfert"" ar reveni PNL, sustin surse neoficiale, in fruntea Directiei de Informatii si Protectie Interna a Ministerului de Interne urmand a fi numit Andi Boer. Tanarul este membru PNL, dar un apropiat al PD. A lucrat la programul de guvernare alaturi de Adriean Videanu, iar in prezent este seful de cabinet al lui Vasile Blaga. Numirea lui ar fi fost convenita insa de acesta din urma cu premierul Tariceanu. (Oana Stancu, Lavinia Dimancea)


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.