De cele mai multe ori, cei care pun piedici proprietarilor sau urmasilor acestora in incercarile de a-si recupera bunurile sunt reprezentantii autoritatilor, locale sau centrale: primari, vicepreprimari, consilieri judeteni, presedinti de consilii
De cele mai multe ori, cei care pun piedici proprietarilor sau urmasilor acestora in incercarile de a-si recupera bunurile sunt reprezentantii autoritatilor, locale sau centrale: primari, vicepreprimari, consilieri judeteni, presedinti de consilii judetene si alti alesi locali, directori, secretari de stat sau chiar ministri. Totusi, toti acestia nu si-ar putea duce pana la capat matrapazlacurile daca nu ar fi sustinuti de unii magistrati prin sentinte cel putin ciudate daca nu cumva chiar "manjite" de niscaiva euroi. Sub acoperirea unei astfel de sentinte ciudate, data de un judecator de la Tribunalul Hunedoara, care se intemeiaza pe "argumente" de genul "rezolvarea unui interes al comunitatii locale", doi proprietari, fratii Vasile-Mihu Silvia, din Timisoara, si Mihu John, din Statele Unite, au fost impiedicati de primarul PD din Orastie, Iosif Blaga, sa intre in proprietatea unui teren care li se cuvenea de drept, in calitate de mostenitori ai parintilor lor. Judecatorul Petru Zdrenghea, de la Tribunalul Hunedoara, nu face decat sa dea o aparenta de legalitate unei hotarari a primarului Blaga, prin care terenul, situat "in buricul targului", este scos din domeniul public si trecut in domeniul privat, pentru a fi apoi urgent vandut catre firma Plus Discount Romania SCS Otopeni, reprezentata de romano-germanul Peter Eszenyi, contra a peste 73.000 de euro. Trebuie remarcat faptul ca atunci cand cei doi frati au revendicat terenul, primarul Blaga le-a raspuns ca nu le poate restitui pamantul in natura deoarece este domeniu public al municipiului Orastie!
Poftele nemtilor
Timisoreanca Silvia Vasile-Mihu, impreuna cu fratele sau John Mihu, ne-a relatat ca pamantul a fost trecut in mod abuziv din domeniul public in cel privat pentru ca apoi sa fie vandut catre concernul german Tengelman, care a si ridicat, imediat, un supermarket Plus Discount. Nemtii de la Tengelman, reprezentati de Eszenyi, au studiat sase posibile amplasamente ale viitorului supermarket Plus, dar s-au decis, in cele din urma, asupra unui teren extrem de bun, situat in buricul targului, la capatul stadionului Dacia din Orastie dinspre DN 7, cu motivatia ca acel loc este singurul, vezi Doamne!, care ar corespunde cerintelor proiectului! Pentru ca era nevoie de o suprafata de cel putin 5000 de metri patrati, pana si terenul de fotbal a fost scurtat cu mai bine de zece metri! Primarul Blaga nu a tinut cont nici de protestele iubitorilor sportului din Orastie si cu atat mai putin de revedincarea terenului in instanta de catre Silvia Vasile-Mihu, mostenitoarea fostilor proprietari, alaturi de fratele sau.
Hartii contra teren
Mihu Vasile "lui Antonie", tatal celor doi, a detinut in zona stadionului din Orastie o livada in suprafata de aproximativ un hectar. In 1958 terenul a fost nationalizat, iar prin anii '70 s-a construit pe amplasamentul vechii livezi stadionul Dacia. In 2001, in baza prevederilor Legii 10, Silvia Vasile, in mod firesc, a revendicat terenul ce a apartinut parintilor sai. Dar Primaria Orastie, prin "smecherii" sai de la conducere, ii raspunde Silviei Vasile-Mihu ca nu ii poate retroceda terenul in natura deoarece face parte din domeniul public. Dar, generoasa, nevoie mare, ii ofera mostenitoarei, la schimb, titluri de valoare si actiuni la diverse societati in curs de privatizare, in valoare totala de un miliard de lei vechi!
Jongleria
Drept urmare a acestor tertipuri ale functionarilor Primariei Orastie, Silvia Vasile-Mihu si John Mihu s-au adresat Justitiei. "In prima actiune, in dosarul 6207/2003 de la Tribunalul Hunedoara, am cerut despagubirea in bani, nu in hartii fara acoperire, si la o valoare dre 18-20 euro pe metrul patrat, aceasta fiind valoarea reala la data respectiva si nu de 2,8 euro pe metrul patrat, cum rezulta din oferta Primariei. Totodata, am specificat ca suntem de acord si cu un teren intravilan echivalent, in alta zona. Actiunea noastra a fost respinsa, dandu-se castig de cauza Primariei", ne-a povestit Silvia Vasile-Mihu. Pentru edificare, iata o parte din "argumentele-beton" pe care judecatorul Zdrenghea, de la Tribunalul Hunedoara, din Deva, de bastina din Orastie, isi intemeiaza sentinta 1221/ CA/2006 data in dosarul 10652/2004, prin care respinge plangerea fratilor Mihu: "Respingerea cererii de restituire in natura a terenului in suprafata de un hectar formulata de reclamanti in calitatea lor de mostenitori ai defunctului Mihu Vasile lui Antonie s-a facut prin Dispozitia nr. 645/2003 motivat de faptul ca terenul solicitat este de utilitate publica fiind ocupat de Stadionul Dacia din Orastie, str. Eroilor. Construirea unui supermarket pe o parte din terenul ocupat de Stadionul Dacia din Orastie poate fi apreciata ca reprezentand rezolvarea unui interes al comunitatii locale din municipiu, situatie care este de natura sa mentina in continuare justificarea nerestituirii in natura a terenului solicitat (...) Actiunea reclamantilor se va respinge ca nefondata". "A urmat apelul la Alba Iulia, dosar 1061/2004, actiune care a fost de asemenea respinsa, fiind nevoiti sa inaintam recurs la Inalta Curte de Casatie si Jutitie, dosar 8340/2004, proces care a fost suspendat, conform legii, datorita unor ilegalitati si infractiuni comise de primarul Blaga Iosif, viceprimarul Muntean Alexandru, secretar Teodor Iordan si jurista Primariei Orastie, Oltean Carmen. Deci, Primaria a vandut pe hartie, in acte, un teren, iar in realitate s-a vandut un alt teren, adica al nostru, situat in partea de sud a stadionului si care era revendicat, cu acte, inca din anul 2001", se plang proprietarii deposedati in memoriul trimis redactiei ZIUA.
Minciuni in contract
Cei doi dezmosteniti de catre primarul Blaga din Orastie demonteaza, intr-un mod foarte clar, toate ilegalitatile pe care acesta le-a savarsit. "Primarul Blaga a ignorat legile statului vanzand un teren revendicat si in curs de judecata la Inalta Curte de Casatie si Justitie. De asemenea, Contractul de vanzare-cumparare este un fals grosolan intocmit cu scopul de a induce in eroare atat pe noi, cat si opinia publica. Acest contract este lipsit de un Plan care sa cuprinda punctele topometrice si cartile funciare care sa determine exact amplasarea locului vandut. Daca se facea acest lucru, acest teren nu se mai putea vinde. Mai mult, la art. III din contractul de vanzare cumparare - "Obligatiile vanzatorului", se spune, la punctul h: "Nu exista pretentii de restituire din partea unor terti cu privire la teren si nici nu sunt cunoscute motive care ar putea justifica astfel de pretentii". La punctul "i" se arata: "Nu exista vreun litigiu judiciar sau extrajudiciar cu privire la teren sau hotarele sale." Asadar, minciuni de la un capat la altul, in chiar cuprinsul contractului.", ne scriu urmasii lui Mihu Vasile din Orastie.
Pe adresa DNA
Fratii Silvia Vasile-Mihu si John Mihu au trimis memorii la toate institutiile statului abilitate sa repare toate nedreptatile care li s-au facut, precum si sa cerceteze acuzatiile de coruptie pe care ei le aduc autoritatilor locale si magistratilor: "Consideram ca este cazul ca autoritatile romane sa treaca la cercetarea primarului, viceprimarulu, juristei si secretarului Primariei Orastie - in stare de detentie - fiind vorba de un caz evident de frauda, coruptie si incalcare a legilor statului roman! Totodata, trebuie sa se afle ce s-a intamplat cu suma de 73.429 de euro incasata de Primarie. Cand Justitia pactizeaza cu infractorul se cheama crima organizata - o forma superioara a coruptiei si constituie un semnal de alarma in atentia organelor in drept - DNA, Procuratura Generala!"


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.