Procurorii anticoruptie au dispus miercuri retinerea lui Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, pentru 24 de ore, ofiteri in rezerva de rang superior din Serviciul Roman de Informatii (SRI), pentru infractiuni de mita, fals, delapidare si trafic de inf
Procurorii anticoruptie au dispus miercuri retinerea lui Ovidiu Soare si Gheorghe Dumitrache, pentru 24 de ore, ofiteri in rezerva de rang superior din Serviciul Roman de Informatii (SRI), pentru infractiuni de mita, fals, delapidare si trafic de influenta. Ieri, cei doi inculpati au fost prezentati Curtii Militare de Apel de catre procurorii anticoruptie, cu propunere de arestare preventiva pentru o perioada de 29 de zile, la Inalta Curte de Casatie si Justitie.

Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2000 - 2004, generalul maior in rezerva Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din SRI, a pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de aproximativ 70.000 lei, de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si promova pe linie profesionala. Soare este cercetat pentru savarsirea infractiunii de luare de mita, a unor infractiuni de fals, complicitate la delapidare, tentativa de instigare la inselaciune.
Colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache, aflat in subordinea lui Soare la nivelul Sectiei de Informatii Prahova a SRI, probatoriul administrat a relevat ca, in perioada 1995 - 2002, acesta si-a traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ 300.000 lei, sub forma de bani, bunuri si servicii. El este cercetat pentru savarsirea infractiunilor de trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa, asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Dumitrache este suspectat si ca a facut trafic de influenta si pe langa fosta condu-
cere a SRI Prahova, coloneii in rezerva Corneliu Paltanea si Dan Bucur, fiind deja arestati in decembrie 2005. Fostul sef al Sectiei SRI Prahova, Corneliu Paltanea, si adjunctul sau Daniel Bucur au fost arestati pentru luare de mita, instigare si complicitate la santaj si asociere in vederea comiterii de infractiuni in forma continuata. Ei sunt acuzati ca au sprijinit mafia petrolului, blocand informatii despre afaceri ilegale ale Rafinariei Astra si participind la tranzactii ilegale de aproape 350 tone de combustibil. Ei au primit recompense in bani si produse de peste 15 miliarde de lei vechi pentru supervizarea transporturilor ilegale de combustibil si chiar au escortat autocisterne cu motorina ori benzina furate. Gheorghe Dumitrache este cuscrul liderului de sindicat, Liviu Luca, magnat la Petrom iar arestarea survine dupa ce Dumitrache a fost supravegheat cu mijloace specifice.
Avocatii suspectilor au precizat ca probele impotriva celor doi sunt insuficiente.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.