Nici nu am devenit membri ai Uniunii si deja seful statului roman da sfaturi oficialilor europeni despre cum ar trebui sa priveasca urmatoarea extindere.
"Uniunea Europeana ar comite o greseala pe termen lung daca ar respinge aspiratiile Turc

Nici nu am devenit membri ai Uniunii si deja seful statului roman da sfaturi oficialilor europeni despre cum ar trebui sa priveasca urmatoarea extindere.
"Uniunea Europeana ar comite o greseala pe termen lung daca ar respinge aspiratiile Turciei privind aderarea la blocul comunitar", a afirmat, miercuri, Traian Basescu, intr-un interviu acordat agentiei Reuters. El a apreciat ca blocarea aderarii Turciei va agrava criza actuala dintre Occident si fundamentalistii islamici si va submina securitatea Europei.
"Sunt un sustinator al (aderarii) Turciei. Mentinerea Turciei in afara (granitelor UE) o va transforma intr-o tara islamista", a declarat presedintele roman.
Comisia Europeana va publica raportul privind progresele inregistrate de Turcia si de tarile din Balcanii de Vest la 8 noiembrie, nu la 25 octombrie, cum anuntase initial. Singura explicatie pentru aceasta modificare a fost data de purtatoarea de cuvant a Executivului UE, Krisztina Nagy. "Agenda Comisiei Europene s-a schimbat, se intampla uneori", a spus el.

"Retragerea din Irak este o gluma"

In context, Basescu a afirmat ca Occidentul trebuie sa continue dialogul cu lumea musulmana pentru a contracara influenta in crestere a radicalilor si militantilor. "In momentul de fata, numai armele vorbesc", a afirmat Basescu.
Basescu a criticat si statele care au decis sa-si retraga trupele din Irak. "Stiu ca este o moda ca guvernele sa-ti stabileasca date de retragere, dar aceasta este o gluma - este o invitatie pentru teroristi", a apreciat seful statului roman. El a reamintit ca Romania nu isi va abandona misiunea din Irak pana cand Bagdadul si Washingtonul nu cer retragerea celor 600 de militari romani.

Lobby pentru Constitutie

"Vrem sa aducem Constitutia inapoi pe fagasul" prevazut, a mai spus Basescu. "Daca nu avem un Tratat constitutional, nu vom consolida Europa. Avem nevoie de o politica externa comuna si de o politica de securitate serioasa", a conchis seful statului. Constitutia europeana a provocat o criza in cadrul Uniunii, dupa ce a fost respinsa de alegatorii francezi si olandezi, in 2005.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.