Presedintele Traian Basescu va trimite saptamana viitoare, luni, la Parlament propunerile sale pentru functiile de directori ai SRI si SIE, informeaza Mediafax, citand "surse oficiale". Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu declarase, miercuri, ca
Presedintele Traian Basescu va trimite saptamana viitoare, luni, la Parlament propunerile sale pentru functiile de directori ai SRI si SIE, informeaza Mediafax, citand "surse oficiale". Presedintele Senatului Nicolae Vacaroiu declarase, miercuri, ca Traian Basescu l-a asigurat ca va trimite la Parlament pana joi dimineata (ieri - n.red.) nominalizarile pentru ocuparea functiilor de directori SRI si SIE, insa acest lucru nu s-a intamplat. Numele vehiculate pentru sefia SRI sunt Florian Coldea si Alexandru Cosac, iar pentru SIE Silviu Predoiu si Claudiu Saftoiu. In asteptarea propunerilor de la Cotroceni, partidele parlamentare precizeaza ce isi doresc de la viitorii sefi ai Serviciilor. In timp ce formatiunile Coalitiei insista ca in fruntea SRI si SIE sa fie numiti civili, opozitia pretinde consultari cu seful statului.
Puterea vrea civili
Senatorul liberal Norica Nicolai a declarat ieri ca partidul sau sustine ideea ca sefii de servicii de informatii sa fie civili, iar "o consultare mai larga cu privire la numele pe care presedintele le propune ar putea sa aiba loc, dar nu si cu privire la optiunea de a fi civili". La randul sau, vicepresedintele democrat al Senatului, Alexandru Peres, a spus ca PD sustine numirea unor civili la carma serviciilor de informatii, dupa cum s-a pronuntat si presedintele PD, Emil Boc. Liderul UDMR, Marko Bela, a declarat ca ideea nominalizarii unor civili e buna. Conservatorul Sabin Cutas a aratat, la randul sau, ca "cel mai important lucru este ca presedintele sa numeasca oameni bine pregatiti profesional si neimplicati politic, pentru ca aceste servicii sa nu poate fi controlate de nici un partid politic". Cutas a spus ca ar fi bine ca Traian Basescu sa consulte liderii partidelor parlamentare inainte de face nominalizarile.
Opozitia viseaza consultari
Liderii opozitiei parlamentare considera ca presedintele Basescu ar trebui sa ii consulte inainte sa faca nominalizari pentru conducerile SRI si SIE. Senatorul PSD Serban Nicolae a declarat ieri ca presedintele ar trebui sa faca nominalizarile numai dupa ce se consulta cu liderii grupurilor parlamentare. El a sustinut ca numirea unor civili in fruntea acestor servicii de informatii nu ar fi "o noutate". "Sefi civili au fost intotdeauna, inca de la Virgil Magureanu, Costin Georgescu si Radu Timofte. Nici unul nu a fost militar decat inainte de a fi numit la conducerea SRI. Radu Timofte, spre exemplu, a fost senator la momentul nominalizarii, el fiind trecut in viata civila cu multa vreme inainte de aceasta. Competenta nu tine de statutul militar sau civil al persoanei propuse", a subliniat Serban Nicolae. Secretarul general al PRM, Gheorghe Funar, a declarat, la randul sau, ca ar fi fost "in spiritul unitatii nationale" daca presedintele Traian Basescu i-ar fi invitat pe liderii partidelor politice parlamentare la consultari. Daca nu face acest lucru "isi asuma responsabilitatea nominalizarilor", a spus Funar. (O.B.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.