Pilula contraceptiva este in geanta majoritatii femeilor care resping sarcina. Nu degeaba este vedeta contraceptiei. Dar si eficienta acestei metode contraceptive paleste din cauza unor factori: modul incorect de administrare, interactiunea cu unele

Pilula contraceptiva este in geanta majoritatii femeilor care resping sarcina. Nu degeaba este vedeta contraceptiei. Dar si eficienta acestei metode contraceptive paleste din cauza unor factori: modul incorect de administrare, interactiunea cu unele medicamente, obezitatea.

Excesul ponderal poate reduce eficienta contraceptivelor estroprogestative. Pentru a demonstra aceasta ipoteza, au fost selectate 248 de femei insarcinate, care, culmea! foloseau pilula contraceptiva. Pentru a spulbera orice indoiala, trebuie precizat ca femeile respective au afirmat categoric ca nu au uitat sa ia pilula. Potrivit autorilor studiului, riscul unei sarcini creste chiar in cazul administrarii in mod corect a pilulei, cu cat indicele masei corporale IMC a femeii depaseste mai mult valorile normale. Astfel, eficienta pilulei scade cu 60% la femeile cu (IMC) peste 27, ceea ce corespunde obezitatii. IMC-ul se calculeaza impartind greutatea (in kilograme) la patratul inaltimii (in metri). Persoanele cu IMC sub 18,5 sunt subponderale, intre 28,5 si 25, normoponderale, intre 25 si 27 supraponderale si peste 27, obeze. Mesajul e limpede. Nu dati vina pe pilula. Mai degraba straduiti-va sa ajungeti la un IMC normal. Si interactiunea dintre unele medicamente si pilula poate reduce eficienta acestei metode de contraceptie. Actiunea contraceptiva a pilulei estroprogestative este influentata si de unele medicamente. Astfel, femeia va consulta medicul pentru a afla care sunt medicamentele contraindicate in cazul in care foloseste pilula.
PLANIFICARE. ""Femeile nu trebuie sa inceteze sa ia aceste pilule. Pot sa le ia 5, 10, 30 de ani etc., atat timp cat nu vor sa ramana insarcinate. De asemenea, nu trebuie sa se faca pauza in cazul steriletului. Un dispozitiv intrauterin il lasi daca este bine tolerat. Nu trebuie schimbat"", sustine prof. dr. Robert A. Hatcher de la Universitatea de Medicina Emory, apreciat la ora actuala ca fiind parintele planificarii familiale din Statele Unite. Reputatul specialist atrage atentia ca nu numai in Romania, dar si in SUA femeile primesc ""sfaturi proaste"" legate de durata administrarii pilulelor contraceptive. Prof. dr. Robert A. Hatcher s-a aflat in tara noastra cu ocazia desfasurarii, intre 21-23 septembrie, la Bucuresti, a conferintei dedicate profesionistilor in planificare familiala.

UITAREA


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.