Am ajuns ca romanii, sa iesim in strada, se plang in aceste zile tensionate manifestantii din capitala vecinilor de la apus. Judecata ar putea functiona insa si invers. Daca pana acum ne doream, economic vorbind, sa ajungem ca Ungaria, in ultimele zi
Am ajuns ca romanii, sa iesim in strada, se plang in aceste zile tensionate manifestantii din capitala vecinilor de la apus. Judecata ar putea functiona insa si invers. Daca pana acum ne doream, economic vorbind, sa ajungem ca Ungaria, in ultimele zile perspectiva s-a schimbat.
Si totul a pornit de la o minciuna, chiar mai multe. Premierul maghiar Ferenc Gyurcsany a recunoscut recent ca a mintit in legatura cu situatia reala a economiei.
Evenimentele din Budapesta pot fi un exemplu si pentru Romania. La ce foloseste faptul ca autoritatile ne prezinta o inflatie in continua scadere daca pe propia piele simtim o inrautatire sau, in cel mai bun caz, o stagnare, a nivelului de trai.
Cat de semnificativa este oare o rata de crestere a preturilor de 0,1% de la o luna la alta, in conditiile in care cifra este mai ales rezultatul scaderii preturilor la portocale sau banane. Pretul oualor a crescut, la fel pretul painii. Si atunci la ce bun o inflatie raportata scazuta sau chiar negativa?
Autoritatile au avut grija sa introduca in cosul de calcul al inflatiei doar ceea ce trebuie pentru a obtine cifre convenabile. Chiar si asa, ani la randul am avut o crestere a preturilor cu doua cifre. In aceeasi ordine de idei, trebuie sa amintesc faptul ca zona rurala nu este luata in calcul, avand in vedere ca nu putem vorbi despre o piata de consum la sate.
Si totusi, in calculul indicelui de crestere a preturilor se adauga la inflatia urbana cea rurala si se imparte la doi. Cum la sate, spuneam, nu avem de-a face cu o crestere a preturilor, rata inflatiei servita de autoritati este practic injumatatita. Lipsesc si preturile locuintelor, aflate inca in crestere.
Pe de alta parte, Romania a inregistrat o crestere economica mult peste asteptari.
Se mira guvernul, se mira analistii, se mira chiar si unele agentii internationale de rating. Defalcat insa pe domenii, avansul Produsului Intern Brut releva o crestere spectaculoasa a consumului populatiei. Alaturi de constructii si a servicii, consumul populatiei este un factor semnificativ de crestere economica. Economia romaneasca avanseaza, insa nu creste in ansamblu, ci doar pe arii restranse, si ca domenii de activitate si ca zone geografice.
Cea mai mare parte a PIB se formeaza in Capitala si in Banat din constructii si servicii. Moldova are o contributie minora, agricultura scade. Mai mult de atat, un studiu al BNR releva ca schimburile comerciale ale Romaniei se bazeaza practic pe doar cinci categorii de produse care sunt cele mai importate, dar si cele mai exportate.
Nu era oare cazul ca pana acum autoritatile sa explice si aceste lucruri? Iata ca intr-un fel sau altul nu numai autoritatile maghiare mint, ci o fac si mai marii Romaniei. Numai ca, spre deosebire de Ungaria, Romania nu a trecut prin procese ample de reforma, Romania nu a incurajat destul initiativa privata. Asadar situatia din tara noastra ar putea fi chiar mai grava decat a vecinilor de de la vest. O alta mineriada este greu de crezut ca va mai avea loc. Manifestatiile sindicatelor au devenit deja un fapt cotidian al fiecarui sfarsit de vara. Dar ce se va intampla atunci cand autoritatile se vor hotari, daca se vor hotari, sa prezinte situatia reala a economiei romanesti?


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.