CNSAS s-a mutat ieri in strada. Dupa cum anuntase cu o zi inainte ziarul ZIUA, Mircea Dinescu a convocat presa la sediul institutiei pentru a ameninta ca demisioneaza din Colegiu daca CNSAS nu se transparentizeaza sau, dupa caz, desfiinteaza, insa
CNSAS s-a mutat ieri in strada. Dupa cum anuntase cu o zi inainte ziarul ZIUA, Mircea Dinescu a convocat presa la sediul institutiei pentru a ameninta ca demisioneaza din Colegiu daca CNSAS nu se transparentizeaza sau, dupa caz, desfiinteaza, insa pana la urma mult asteptata conferinta de presa s-a trasnformat intr-un spectacol la vedere. Pentru ca nu a gasit un birou in toata institutia care sa-i gazduiasca intalnirea cu presa, Dinescu a mutat biroul in strada. Doi functionari ai institutiei i-au carat o masa si un scaun chiar in fata sediului CNSAS si, de acolo, Dinescu a vorbit despre presiunile politice la care este supus Colegiul, despre necesitatea - sustinuta de ZIUA - ca deciziile in CNSAS sa se transparentizeze si dosarele demnitarilor gasiti colaboratori sa fie publicate pe Internet, despre incercarea de spalare a fratelui lui Vadim Tudor, despre "mancatorii de rahat ai Securitatii" care au ajuns acum marii politicieni ai Romaniei. Enervat la culme de situatia creata la CNSAS, Dinescu a dezvaluit presei detalii legate de dosarele aflate pe masa Colegiului, desi legea ii interzice sa divulge astfel de informatii. A vorbit despre faptul ca este posibil ca dosarul de colaborator al pesedistului Razvan Thedorescu sa fi fost ars, despre faptul ca Rodica Stanoiu a colaborat cu Securitatea, conform ultimei expertize grafologice, despre dosarul lui Gyorgy Frunda, care este prea "alambicat", ca sa poti da "cu inima impacata" un verdict de necolaborare cu Securitatea. Ideea lui Dinescu de a-si tine conferintele de presa pe trotuar- idee pe care de altfel a promis s-o repete in fiecare saptamana de cate doua ori- a fost preluata rapid chiar si de inamicii poetului din Colegiu. Constantin Buchet, pe care Dinescu l-a acuzat ca a intervenit in cazul lui Marcu Tudor, si-a varsat si el nervii pe poet de la aceeasi masa. Tot pe trotuar, dar ferit de masinile care trec prin zona, va vorbi astazi despre situatia din CNSAS si Cazimir Ionescu. (C.E.)
Mircea Dinescu a dezvaluit ieri, intr-o conferinta de presa "extraordinara" pe care a tinut-o in fata sediului CNSAS, ca la una din ultimele sedinte ale Colegiului, reprezentantul PRM Constatin Buchet a incercat sa convinga pe toata lumea ca Marcu Tudor, fratele lui Vadim, nu a facut politie politica. Si aceasta, a spus poetul, in conditiile in care Marcu Tudor are doua angajamente semnate cu Securitatea si a practicat turnatoria flagranta. Dinescu, care nu si-a putut tine conferinta in sediul CNSAS, intr-un birou, ci a adus biroul afara, le-a mai spus ziaristilor ca dosarul lui Razvan Theodorescu a fost distrus la comanda, fisa de distrugere existand la CNSAS, dar si ca fisa de cadre unde apare numele de ofiter acoperit al lui Serban Nicolaescu "pare reala". Tot ieri, membrul CNSAS a mai spus ca va demisiona din CNSAS, impreuna cu Ticu Dumitrescu, daca nici una din propunerile sale nu va fi acceptata. Dinescu vrea fie ca sedintele in care se dau veridictele sa fie desecretizate, astfel incat presa sa aiba acces la ele, fie sa fie desfiintat Colegiul. Membrul CNSAS a mai spus ca si presedintele Colegiului, Claudiu Secasiu, are pareri "similare" cu ale lui, insa a sustinut ca acesta este "sensibil" si "este supus unor presiuni". Pe care insa Dinescu nu le-a numit.
"Buchet a intervenit pentru Marcu Tudor"
Vorbind despre cazul lui Marcu Tudor, Dinescu a sustinut ca reprezentantul PRM in CNSAS, Constatin Buchet, a incercat sa-i convinga pe toti membrii Colegiului, la sedinta de marti, ca fratele lui Vadim Tudor nu a facut politie politica. "Marti, atunci cand s-a discutat cazul lui Marcu Tudor, reprezentantul PRM in Colegiu a adus o hartie a unuia dintre ofiterii turnati de Marcu Tudor, prin care omul arata ca nu a avut de suferit de pe urma actiunii acestuia. Asta in conditiile in care, teoretic, Marcu Tudor nu si-a vazut dosarul. De unde a aparut acea hartie?", s-a intrebat Dinescu, adaugand ca Marcu Tudor isi turna colegii ofiteri care "ignorau ideologia partidului". Membrul CNSAS a povestit ca, in acea sedinta, a reactionat dur la aparitia documentului, astfel oprind "eliberarea unui nou certificat de buna purtare" pe numele fratelui liderului PRM. Poetul a atacat dur si Armata, dar si serviciile secrete, care, potrivit lui Dinescu, au pus "batista pe tambal", permitand unor oameni precum Marcu Tudor sa avanseze atat in armata, precum si in politica.
"Dinescu a intervenit pentru Florica Bejinariu"
In replica la afirmatiile lui Dinescu, reprezentantul PRM in CNSAS Constatin Buchet a negat ca ar fi intervenit pentru fratele lui Vadim Tudor sau ca ar fi adus vreo hartie care sa sustina ca acesta nu a facut politie politica. Cu toate acestea, Buchet a continuat sa-l apere pe fratele sefului PRM, spunand ca acesta a primit deja doua certificate de buna purtare din partea Colegiului, in 2000 si 2004 si, mai mult, nu exista probe suplimentare care sa schimbe incadrarea sa. La randul sau, Buchet l-a atacat dur pe Mircea Dinescu, acuzandu-l ca face propriile presiuni in colegiu, pentru a-si regla conturile. "Sunt perfect de acord ca sedintele sa fie filmate pentru ca abia asa se va vedea presiunile pe care Mircea Dinescu le-a facut in cazul Bejinariu si Voiculescu", a atacat Buchet. Reprezentantul CNSAS a mai spus, in context, ca nu vrea desfiintarea Colegiului, mai ales ca problemele ridicate de Dinescu il privesc pe acesta personal. Buchet a admis insa ideea de transparentizare a deciziilor in sensul de a accepta ca presa sa fie prezenta la sedinte. "Eu nu am nimic impotriva. Am fost si sunt de acord si cu propunerea ca verdictul CNSAS sa fie facut public in momentul in care este transmis si persoanei in cauza", a spus Buchet.
Poetul sustine ca judecatoarea e curata
Mircea Dinescu a venit si el cu o contra-replica la acuzatiile lui Buchet, spunand ca dosarul judecatoarei Florica Bejinariu, membru al Consiliului Superior al Magistraturii, contine, in proportie covarsitoare, informatii care nu pot fi calificate ca politie politica. "99 la suta din dosarul judecatoarei continea informatii legate de activitatea dintr-o fabrica de confectii. Dadea informari despre lipsa unor materiale cu care oamenii sa lucreze, chestiuni de genul acesta", a spus Mircea Dinescu. Reamintim ca inainte de 1989, controversata judecatoare Florica Bejinariu a lucrat ca jurist pentru o firma de confectii, unde 90 la suta din productie era destinata exportului, iar reglementarile in vigoare la acea vreme impuneau completarea unor documente cu date de ordin tehnic care ajungeau la fosta Securitate.
Concluzia grafologului: Stanoiu a turnat
In cadrul aceleiasi conferinte de presa tinute in mijlocul strazii, Mircea Dinescu a dezvaluit ca grafologul angajat de CNSAS pentru a expertiza documentele atribuite senatorului PSD Rodica Stanoiu, a confirmat ca scrisul de mana care apare in notele informative seamana cu scrisul pesedistei. Potrivit lui Dinescu, expertul a declarat ca scrisul din notele atribuite Rodicai Stanoiu "seamana" cu cel al senatorului PSD, fara a i se spune acestuia in ce speta se pronunta. In cazul Rodicai Stanoiu, CNSAS nu a dat inca un verdict, aceasta urmand sa mai fie chemata la o noua audiere la Colegiu, in perioada urmatoare. In urma cu doua saptamani, senatorul PSD Rodica Stanoiu a fost audiata de CNSAS, la finalul audierilor ea sustinand ca are doar dosar de urmarit, nu si dosar de retea. Tot atunci ea a avertizat ca aceia care dau publicitatii informatii cuprinse in dosarele verificate de CNSAS sunt pasibili de amenda si chiar de inchisoare.
Distrugeri de dosare
Referindu-se la dosarele politicienilor, Dinescu a sustinut ca la CNSAS au ajuns mai multe fise ale unor dosare care au fost distruse. "Avem un om politic in situatia asta. Avem o hartie pe care scrie ca a colaborat cu Securitatea, dar nu putem proba pentru ca nu avem dosarul", a spus Dinescu, refuzand insa sa dea nume. Cu toate acestea, Dinescu a admis ca este foarte posibil ca si senatorul PSD Razvan Theodorescu sa aiba o fisa la CNSAS prin care se ordona distrugerea dosarului sau. Potrivit membrului Colegiului, mai multe dosare au fost distruse in momentul in care cei vizati au devenit membri de partid, iar altele arse in perioada revolutiei. In ceea ce-l priveste pe senatorul pesedist Serban Mihailescu, Dinescu a confirmat ca exista o hartie in care se arata clar ca "Miki Spaga, cum i se mai spune", a fost maior al Directiei de Informatii Externe. Dinescu a mai spus ca, in ceea ce-l priveste pe patriarhul Teoctist, CNSAS nu are un dosar, fiind vorba mai mult despre zvonuri care au tot circulat, insa informatiile vehiculate nu se refera la colaborarea sa cu Securitatea, ci la trecutul sau "cetos" din anii '40. Dinescu a vorbit si despre dosarul liderului UDMR Gyorgy Frunda, care a primit o decizie de necolaborare cu fosta Securitate. "Era un dosar alambicat si n-am putut sa votez cu inima curata, necunoscand anumite detalii, asa ca m-am abtinut", a spus Dinescu.
Presiuni politice si verdicte subiective
Pe de alta parte, Dinescu a sustinut ca acuzatiile venite din partea politicienilor in ceea ce priveste scurgerile de informatii din CNSAS, sunt "aberante". Poetul a explicat ca, in cazul in care nu se desfiinteaza Colegiul CNSAS este nevoie ca populatia sa aiba acces direct la dosarele de Securitate prin intermediul Internetului si ca sedintele in care se discuta natura colaborarii cu politia politica a demnitarilor sa devina publice. Argumentul lui Mircea Dinescu in favoarea desfiintarii Colegiului a fost acela ca membrii Colegiului sunt supusi presiunii din partea partidelor care i-au numit in componenta CNSAS si ca verdictele acestora sunt subiective in mai multe cazuri. (Carmen EPURAN, Roxana ANDRONIC)
Institutia diavolului si tamaia
Mircea Dinescu si-a inceput ieri ciudata conferinta, tinuta intr-o "sala" de conferinta atipica - in mijlocul strazii din fata CNSAS, la o masa pe care i-au carat-o doi functionari din institutie - cu o povestire bizara. Dinescu a povestit ca atunci cand a venit la CNSAS si-a adus si secretara de la Uniunea Scriitorilor. Ii placea de ea, pentru ca era credincioasa. Mergea la biserica, tinea legatura cu maicutele si, crede Dinescu, avea si relatii cu Dumnezeu. Tot prin intermediul pioasei secretare, poetul a avut o revelatie. Intr-o zi secretara a aprins tamaie in sediul CNSAS, iar atunci cand seful, adica Dinescu insusi, a intrebat-o de ce face asta, femeia i-a raspuns ca acolo e locul diavolului. Poetul s-a gandit putin si a ajuns la concluzia ca s-ar putea ca femeia sa aiba dreptate. "Institutia asta a fost demonizata, a devenit cu adevarat sediul dracului. Se vrea aruncarea in derizoriu a institutiei, discreditarea membrilor si a institutiei. Criza CNSAS exprima criza politicii de azi, a celor care au ajuns politicieni si care au intrat in panica odata cu revarsarea de dosare asupra institutiei", a explicat Dinescu, extrapoland putin ideea secretarei.
Dupa ce si-a prezentat pe larg ideile legate de schimbarea la fata a institutiei, Dinescu si-a prezentat si optiunile legate de cazul in care nici una din propunerile sale nu va fi luata in seama. "Ma duc la tara, pe malul Dunarii, sa vorbesc cu plantele", a glumit Dinescu. Poetul a aratat ca este constient de faptul ca gestul sau de a da presei detalii legate de unele dosare de pe masa CNSAS poate fi, in acest moment, pedepsit de lege cu inchisoarea, dar a precizat ca aceasta este "o prostie fara margini". Mai mult, Dinescu a promis sa mai dea "spectacole" la masuta improvizata pe trotuarul CNSAS, in fiecare marti si joi, dupa sedintele de Colegiu. "Daca ajung la puscarie o sa am mai mult timp de citit. O sa scriu", a spus, glumind, Mircea Dinescu. Masa si scaunul folosite de Mircea Dinescu "din lipsa unei sali libere in intreaga institutie" au fost folosite in acelasi scop apoi de secretarul Colegiului CNSAS, Constantin Buchet, care l-a atacat pe poet. La aceeasi masa scoasa in fata sediului CNSAS de catre Mircea Dinescu va sustine astazi o conferinta de presa si Cazimir Ionescu. (C. EPURAN)
UDMR vrea publicarea dosarelor
"Nu cred ca CNSAS trebuie desfiintat, dar cred ca dosarele ar trebui facute publice, sunt de acord cu acest lucru", a precizat ieri liderul UDMR Marko Bela, citat de NewsIn, in replica la afirmatiile lui Mircea Dinescu. El a tinut sa precizeze ca sustine ramanerea lui Dinescu intre membrii Colegiului. "Eu personal as regreta daca n-ar mai participa in activitatea CNSAS. E nevoie acolo de Mircea Dinescu", a subliniat Marko. Liderul maghiar si-a exprimat totodata aprecierea fata de acesta, "nu doar ca poet, dar ca o personalitate profunda, angajata unei reforme morale a societatii romanesti". Pe de alta parte, udemeristul a subliniat necesitatea deconspirarii fostilor ofiteri ai Securitatii si publicarea numelor acestora. El a apreciat ca legea CNSAS trebuie amendata. "Daca sunt conflicte, litigii in legatura cu functionarea CNSAS, eu nu cred ca acest lucru tine de persoane. Deci, probabil ca legea nu le da niste criterii foarte clare, exacte, de aceea este posibila o confuzie de exemplu intre fostii urmariti cu cei care i-au urmarit", a apreciat Marko. El a atras atentia ca schimbarile trebuie bine gandite inainte de a fi integrate in lege, pentru a nu se ajunge, ulterior, la concluzia ca amendamentele tot nu rezolva problemele existente. (R. P.)
Cosea audiat
Senatorul liberal Mircea Cosea a fost audiat, ieri, timp de aproape doua ore, el dand explicatii Colegiului CNSAS despre dosarul sau de urmarit intocmit pe parcursul anilor '80, informeaza Mediafax. La iesirea de la audierea de joi, Mircea Cosea a declarat jurnalistilor ca a fost urmarit intre anii 1980 si 1989, in aceasta perioada el fiind angajat al Academiei de Studii Economice Bucuresti. "Am avut o viziune diferita de cea a regimului comunist asupra economiei romanesti. Acesta a fost motivul pentru care am fost urmarit", a spus Mircea Cosea. El a declarat ca nu are vreo nota informativa data Securitatii, ca nu a semnat un angajament si ca in intreg dosarul sau nu exista vreo fila care sa fi fost scrisa de el. Totusi Cosea a admis ca a fost contactat de securitate in anii 1969-1970 insa ofiterii de securitate nu si-au declinat adevarata identitate. El a afirmat ca a fost urmarit de Securitate si pentru ca pana in 1980 a fost functionar ONU. Cosea a infirmat categoric informatiile vehiculate de presa, potrivit carora acesta ar fi fost ofiter acoperit. "O sa-mi fac dosarul public pe Internet si atunci toata lumea va putea sa vada acest lucru", a mai spus Cosea.(R.A.)
Explicatii in cazul Musca
Purtatorul de cuvant al CNSAS, Cazimir Ionescu, va sustine astazi o conferinta de presa in care va explica cum s-a dat verdictul in cazul Monei Musca. Demersul lui Ionescu vine ca raspuns la conferinta organizata ieri, de Mircea Dinescu, in care membrul Colegiul a comentat decizia de politie politica luata in cazul deputatului PNL. Dinescu a apreciat ca aceasta ar trebui sa-si dea demisia din toate functiile publice si "sa se duca acasa". El a mentinat ca nu a putut vota, pentru ca nu a vazut niciodata rapoartele pe care le-a facut deputatul despre studentii straini, pe vremea cand lucra la Timisoara ca profesor de limba romana. "Mona Musca ar fi trebuit sa-si dea demisia din toate functiile, dupa parerea mea. Are, inca, o seninatate mult prea mare in legatura cu trecutul sau. Mona Musca a semnat un pact cu diavolul si trebuie sa-l plateasca", a spus Dinescu. La cateva ore dupa ce a fost facuta aceasta declaratie, deputatul independent Mona Musca s-a deplasat la CNSAS pentru a se interesa de verdictul primit in legatura cu posibila sa colaborare cu fosta Securitate. Mona Musca a declarat, la iesirea din CNSAS, ca nu a reusit sa vada decizia Colegiului, insa pleaca cu mai multa informatie, informeaza Mediafax. Ea a refuzat sa-i raspunda lui Dinescu. Colegiul CNSAS a decis, marti, prin vot, ca deputatul Mona Musca a colaborat cu Securitatea ca politie politica. Imediat, Mona Musca a fost exclusa din PNL in data de 2 septembrie pe motiv ca a semnat un angajament cu Securitatea. Initial, ea a sustinut ca nu a facut "nici macar o secunda" politie politica, pentru ca apoi sa recunoasca faptul ca, in 1977, la Timisoara, a semnat, ca profesor, un angajament cu Securitatea, care viza oferirea de informatii necesare sigurantei studentilor straini. (R.A.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.