Concomitent cu Festivalul "Zile si nopti de literatura", desfasurat la Neptun, Mangalia si Constanta, in metropola litoralului romanesc a avut loc Salonul International de Carte (15-20 septembrie), patronat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Mini
Concomitent cu Festivalul "Zile si nopti de literatura", desfasurat la Neptun, Mangalia si Constanta, in metropola litoralului romanesc a avut loc Salonul International de Carte (15-20 septembrie), patronat de Ministerul Educatiei si Cercetarii, Ministerul Culturii si Cultelor, Universitatea "Ovidius" din Constanta, Uniunea Scriitorilor, Muzeul de Istorie si Arheologie din Constanta etc. Un bun prilej de intalnire a unor creatori in limba romana din tara si strainatate. Daca la Neptun nu a putut ajunge fostul meu coleg de clasa Alain Paruit, stabilit de multa vreme la Paris, caruia i s-a decernat Premiul pentru traducerile sale in limba franceza (Eliade, Goma s.a.), la Constanta a fost prezent Tesu Solomovici, din Tel Aviv, fostul meu coleg de facultate, actual coleg de redactie, in calitate de corespondent special pentru Israel si Orientul Mijlociu. Sa o spun din capul locului: acest evreu este mai mult roman, dar nu-i singurul, facand parte din elita celor nu si-au uitat obarsia, limba si indatoririle fata de tara natala. Tesu si-a facut studiile in Romania, si a inceput gazetaria la Bucuresti, ("Gazeta literara", "Flacara", sef al sectiei de literatura la cotidianul "Munca" etc.), pentru ca a plecat prin anii '60 in Tara Sfanta sa devina un mesager asiduu intre cele doua culturi. Drept care a si fost medaliat de presedintele Romaniei. Ziarist, editor si chiar impresar, aducand periodic in Israel teatre si artisti din varful vietii teatrale si muzicale romanesti, colegul meu este si un impatimit al istoriei neamului sau. A stat in arhive, a citit bibliotecile, rodul sunt cartile pe care le tipareste si articolele publicate. Una din aceste carti, "Securitatea si Evreii" i-a fost publicata chiar de Editura ZIUA, cu o prefata de Sorin Rosca Stanescu. Carte care a starnit multe controverse. Tot o lectura palpitanta si instructiva ofera volumul "Pacepa - un dosar incendiar", cartea securistului care a aruncat in aer aproape intregul sistem represiv din lagarul comunist.
La actualul Salon International de Carte de la Constanta, Tesu Solomovici a venit cu doua noutati: "Jurnal II. Jurnal indirect, 1926-1945" de Mihail Sebastian si "Istoria Holocaustului din Romania. Transnistria. Transilvania de Nord" de Tesu Solomovici, prezentate de acad. Nicolae Breban si de istoricul literar Marin Mincu, ambele lucrari distinse cu "Premiul Special al Salonului International de Carte".
"Jurnal II" e de fapt un jurnal indirect cuprinzand franturi dintr-o imensa opera publicistica, scrisori, dialoguri, conferinte, marturisiri, care a consumat geniul jurnalistic al marelui scriitor. Acad. Eugen Simion observa in prefata pe care o semneaza: "Tesu Solomovici s-a gandit - si nu s-a gandit rau - sa reciteasca articolele lui Mihail Sebastian pentru a descoperi notele subiective si, dupa ce le descopera, sa le adune intr-o carte care ar putea alcatui un jurnal de creatie si, indirect, un jurnal existential". O carte febrila, o carte -document, care sta frumos alaturi de "Jurnalul" tiparit de Humanitas. Referitor la cea de-a doua carte, despre Holocaustul din Romania, l-am intrebat pe autor de ce il considera "asimetric". "Multe din neintelegerile epocii provin dintr-o neadecvata asezare in ecuatie a termenilor si evenimentelor, spune Tesu Solomovici. Holocaustul s-a manifestat asimetric in Transnistria, Vechiul Regat si in Transilvania de Nord. Eu nu pot uita ca-i datorez viata maresalului Ion Antonescu. Eram un copil in Focsanii anului 1941, dar evreii focsaneni nu au patit nimic, precum majoritatea evreilor din Muntenia, Moldova, Dobrogea, Banat si Transilvania de Sud. In acelasi timp nu pot uita si nici ierta ca acelasi Maresal este vinovat de disparitia a zeci de persoane din familia mea, deportati in Transnistria. Nici nu-i pot pune in carca Maresalului atrocitatile antievreiesti si trimiterea la Auschwitz a evreimii Transilvaniei de Nord de catre ungurii lui Szalasy. Acesta-i sensul "Holocaustului asimetric" de care vorbeste cartea mea, si nimeni nu are dreptul sa speculeze intru altfel sintagma. E locul sa amintesc doua valori care imbogatesc cartea, purtand semnatura a doi mari pictori si graficieni: Devis Grebu, autorul copertei si extraordinarul set de ilustratii apartinand Mihaelei Schiopu."
Septuagenar, Tesu Solomovici e pe baricada. Continua, batrane!


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.