Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat ieri in discutie solicitarea procurorilor anticoruptie de arestare pentru 29 de zile a doi ofiteri SRI, acuzati de savarsirea unor fapte de coruptie si infractiuni economice. Este vorba despre generalul (r)

Inalta Curte de Casatie si Justitie a luat ieri in discutie solicitarea procurorilor anticoruptie de arestare pentru 29 de zile a doi ofiteri SRI, acuzati de savarsirea unor fapte de coruptie si infractiuni economice. Este vorba despre generalul (r) Ovidiu Soare si colonelul (r) Gheorghe Dumitrache, cercetati intr-un dosar disjuns din cel al conducerii SRI Prahova, trimisi in judecata in luna februarie 2006.
Potrivit Biroului de Presa al DNA, generalul maior in rezerva Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica din cadrul SRI, a fost prezentat instantei cu propunere de arestare preventiva de 29 de zile pentru luare de mita, mai multe infractiuni de fals, complicitate la delapidare si tentativa de instigare la inselaciune, in timp ce pentru fostul lui subordonat la nivelul SRI Prahova, colonelul in rezerva Gheorghe Dumitrache, s-a cerut arestarea preventiva pentru trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa si asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Din probele administrate de procurori a reiesit ca, in perioada 2000 - 2004, generalul Soare a pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de aproximativ 700 milioane lei vechi, de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si promova pe linie profesionala.
In ceea ce-l priveste pe colonelul Dumitrache, probatoriul administrat a evidentiat faptul ca, in perioada 1995 - 2002, si-a traficat functia pe langa reprezentanti ai unor institutii si societati comerciale din judetul Prahova, in schimbul primirii unor foloase in valoare de aproximativ 3 miliarde lei vechi, sub forma de bani, bunuri si servicii.
Cei doi au fost retinuti in jurul orei 22.00 a zilei de miercuri, existand indicii potrivit carora acestia ar incerca sa influenteze martorii, lasarea lor in libertate putand fi interpretata drept pericol pentru ordinea publica.
In fapt, anchetatorii au stabilit ca generalul Ovidiu Soare ar fi intervenit pe langa Corneliu Paltanea, fost sef al SRI Prahova, si adjunctul sau, Daniel Bucur, primind in schimbul serviciilor sale diferite bunuri si bani de la colonelul Dumitrache.
Surse judiciare ne-au declarat ca ofiterii au fost pusi sub invinuire in urma cu doua luni, intr-un dosar disjuns din cel al lui Corneliu Paltanea, al carui adjunct a fost Gheorghe Dumitrache.

Conducerea Sectiei Prahovene, trimisa in judecata

In decembrie 2005, fosta conducere a Serviciului Roman de Informatii (SRI) Prahova a fost arestata pentru savarsirea unor fapte de coruptie, anchetatorii sustinand ca ar fi supravegheat transporturile ilegale cu combustibil de la rafinaria Astra Ploiesti.
La data de 10 februarie 2006, procurorii anticoruptie au dispus trimiterea in judecata a coloneilor in rezerva Corneliu Paltanea si Daniel Bucur, precum si a fostului director general al Rafinariei SC Astra Romana Ploiesti, Octavian Nan. Totodata, pentru recuperarea prejudiciului, bunurile celor trei au fost puse sub sechestru pana la concurenta sumei de 15 miliarde de lei.
Dosarul a fost trimis spre solutionare Tribunalului Teritorial Militar Bucuresti, ancheta fiind continuata si pentru probarea altor infractiuni de coruptie si conexe acestora comise de cei trei, precum si in legatura cu fapte savarsite de alti sase invinuiti.
Dintre acestia au fost pusi oficial sub acuzare, la data de 8 mai a.c., locotenent colonelul Marius Eugen Soare (pentru infractiuni la Legea sigurantei nationale) si capitanul (r) Adrian Robu.
La data de 10 mai 2006, dupa inceperea urmaririi penale fata de cei doi, procurorii militari au efectuat perchezitii la patru adrese. Ulterior, asa cum ne informa Biroul de Presa al SRI, doua cadre active ale sectiei prahovene, lct. col. Marius Soare si Romica Cernica, au fost suspendate din functie si puse la dispozitia Serviciului pana la finalizarea cercetarilor.
"Comisiile de verificare, dispuse anterior de catre conducerea Serviciului Roman de Informatii, au evidentiat unele responsabilitati ale celor doua cadre care au permis aparitia unei asemenea situatii (favorizarea unei grupari infractionale care se ocupa cu comercializarea ilegala a unor produse petroliere - n.n.) si au fost dispuse masuri necesare pentru cresterea gradului de respectare a normelor de protectie a informatiilor clasificate, a ordinelor interne si a regulamentelor militare", se arata in comunicatul SRI.

Protectia gruparilor infractionale...

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii anticoruptie, in perioada 1993-2001, cei doi fosti ofiteri de informatii au acordat protectie unor grupari infractionale, care faceau comert cu produse petroliere, prin blocarea unor informatii legate de activitatile ilegale ale acestora desfasurate la rafinaria Astra Romana.
In schimbul acestor servicii, cei doi au primit de la fosta conducere a rafinariei, respectiv de la Nan si consilierul Iordanescu Toma Lucian (in prezent decedat), produse petroliere in cantitate totala de peste 250 de tone care, la data savarsirii faptelor, valorau 5 miliarde de lei.
"Pentru sprijinul acordat, Paltanea Corneliu a primit de la conducerea rafinariei si 650 de milioane de lei bani lichizi, in timp ce Bucur Daniel a primit aproape 220.000 de dolari SUA, de la un om de afaceri, pe care l-a pus in legatura cu persoanele din conducerea rafinariei si, cu ajutorul acestuia, a construit o vila in localitatea Magurele, judetul Prahova", se mai arata in rechizitoriu. Paltanea Corneliu a folosit produsele petroliere primite pentru automobilele utilizate in scop personal, ca moneda de schimb la construirea unei vile in statiunea Cheia din judetul Prahova, la incalzirea acesteia, iar o parte din produsele respective le-a distribuit altor persoane invinuite in aceeasi cauza.

Trecut pe linie moarta

Desi Biroul de Presa al DNA a aratat in comunicatul remis ieri presei ca Ovidiu Soare este general maior in rezerva, Administratia Prezidentiala ne-a informat ca acesta a fost trecut in rezerva de-abia ieri, printr-un decret semnat de seful statului, Traian Basescu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.