In acest an, in perioada 26-29 septembrie, Regia Nationala a Padurilor- Romsilva va gazdui la Brasov cea de a 7-a Conferinta a Organizatiilor Padurilor de Stat din Europa.

Intreaga suprafata acoperita cu paduri din Europa reprezinta 32

In acest an, in perioada 26-29 septembrie, Regia Nationala a Padurilor- Romsilva va gazdui la Brasov cea de a 7-a Conferinta a Organizatiilor Padurilor de Stat din Europa.

Intreaga suprafata acoperita cu paduri din Europa reprezinta 32% din suprafata totala. Acestea sunt in mare parte paduri de stat, admi-
nistrate de regii, societati comerciale sau companii nationale. Padurile sunt niste factori importanti in dezvoltarea rurala, protectia mediului si economia europeana. In sensul unei mai bune dezvoltari a padurilor, in ultimii 6 ani, pe plan european conducerile padurilor au organizat intalniri de informare cu accent pe probleme de interes comun, cunoscute sub denumirea de Conferinta Organizatiilor Padurilor de Stat din Europa. Pana in prezent, s-au desfasurat sase asemenea Conferinte (in Estonia, Austria, Irlanda, Franta, Finlanda si Letonia).

La conferinta vor participa reprezentantii a 22 de tari europene
La intalnirea din acest an vor participa peste 60 de specialisti, dintre acestia 54 sunt din strainatate, provenind din 22 de tari europene. Temele de dezbatere incluse in agenda de lucru s-au referit la noi aspecte in administrarea padurilor de stat din Europa, rolul multifunctional al padurilor de stat, pietele lemnului si marketingul produselor forestiere in Europa, benchmarking (stabilirea unor indicatori pentru fiecare dintre criteriile de gospodarire durabila a padurilor, definite la Conferinta din Irlanda din 2002). De asemenea, vor avea loc dezbateri pe tema EUSTAFOR - Organizatiile Padurilor de Stat din Europa - masa rotunda si aspecte organizatorice si Inovatie si cercetare in Silvicultura - aspecte referitoare la Administratiile de Paduri de Stat. Anul viitor Conferinta Organizatiilor Padurilor de Stat din Europa se va desfasura in Scotia.
Incredintarea manifestarii forestiere internationale, Romaniei, prin Regia Nationala a Padurilor - Romsilva se datoreaza constientizarii de catre Organizatiile Padurilor de Stat din Europa ca problemele pe care le au in acest domeniu sunt aproape identice cu ale tarii noastre. Un alt motiv pentru care editia din acest an a conferintei se va desfasura in Romania este profesionalismul si capacitatea tehno-organizatorica a administratiei padurilor statului.

Lucrari de intretinere ale culturilor silvice
In ultimile trei luni, o prioritate pentru pepenierele silvice a reprezentat-o asigurarea necesarului de apa. O alta problema a acestei perioade sunt temperaturile deosebit de mari si aparitia vantului puternic. In cazul caderilor unor mari cantitati de precipitatii si de grindina sunt necesare lucrari de intretinere a culturilor silvice, efectuate cu promtitudine.Totodata, in lunile iulie, august sunt necesare curatiri in arboretele de foioase, de catre ocoalele silvice. In aceeasi perioada se efectueaza lucrari de degajari si de rarituri. Acestea trebuiesc efectuate intr-un ritm sustinut, in zavoaie, plantatii de plop si in amestecurile de fag cu rasinoase.
Lucrari de actualitate sunt considerate cele de ajutorare a regenerarii pe cale naturala (pentru instalarea semintisurilor si pentru intretinerea regenerarilor naturale, deja existente).
Luna septembrie este ultima in care se mai pot face marcarile pentru rarituri (in arboretele cu frunze cazatoare), in consecinta este necesara intensificarea acestei actiuni. Exploatarea si scosul materialului lemnos continua in taierile preparatorii se produc in perioada 15 iulie - 15 septembrie. Aceste procese au nevoie de un control permanent pentru a prevenii abaterile de la regulile silvice, care pot avea efecte negative asupra viitorului arboret.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.