Compania Intel si cercetatorii de la Universitatea Santa Barbara din California (UCSB) au creat primul laser hibrid pe baza de siliciu din lume, actionat electric, care utilizeaza un proces de productie standard. Dezvoltarea acestei tehnologii indepa
Compania Intel si cercetatorii de la Universitatea Santa Barbara din California (UCSB) au creat primul laser hibrid pe baza de siliciu din lume, actionat electric, care utilizeaza un proces de productie standard. Dezvoltarea acestei tehnologii indeparteaza una dintre ultimele bariere majore in calea obtinerii de dispozitive optice bazate pe siliciu, cu capacitate mare de transmisie a datelor, ce ar putea fi utilizate pentru computerele si centrele de date ale viitorului. Cercetatorii au creat o metoda prin care combina intr-un singur cip capacitatea fosfitului de indiu de a emite lumina si capacitatea siliciului de a dirija transmisia luminii.
Cand cipul se afla sub tensiune, lumina generata de un strat pe baza de fosfit de indiu este preluata de sistemul de ghidare pe baza de siliciu, dand nastere unei raze laser continue ce poate fi folosita la ghidarea altor dispozitive fotonice pe baza de siliciu. "Aceasta descoperire ar putea conduce la crearea unor dispozitive optice cu capacitati de transmisie a datelor de nivelul terabitilor, facand posibila o noua era in domeniul aplicatiilor de inalta performanta", a declarat Mario Paniccia, directorul Laboratorului de Tehnologie Fotonica de la Intel. "Desi este inca departe de a fi un produs comercial, noi consideram ca zeci si poate chiar sute de dispozitive laser hibride pe baza de siliciu ar putea fi integrate cu alte componente fotonice, pe un singur cip de siliciu", a precizat Mario Paniccia.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.