Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Ministerul Comunicatiilor sunt ordonatorii de credite care ar putea beneficia, anul viitor, de cele mai mari cresteri procentuale ale bugetelor comparativ cu sumele alocate in 2006, potrivit unei note analiz
Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Ministerul Comunicatiilor sunt ordonatorii de credite care ar putea beneficia, anul viitor, de cele mai mari cresteri procentuale ale bugetelor comparativ cu sumele alocate in 2006, potrivit unei note analizate de Guvern in sedinta din aceasta saptamana, transmite Mediafax. Pentru bugetul Ministerului Educatiei si Cercetarii cheltuielile au fost dimensionate la 11,1 miliarde de lei, in crestere cu 3,5 miliarde de lei, respectiv 44,3%. Propunerile Ministerului Finantelor vizeaza o crestere cu 31% a bugetului Ministerului Muncii si Solidaritatii Sociale, care ar putea primi 8,65 miliarde de lei, cu 2 miliarde lei peste nivelul din acest an. Desi sumele alocate Ministerului Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiilor sunt mici comparativ cu bugetele altor ministere, se observa o dublare a cheltuielilor in 2007, de la 27,5 milioane de lei, in acest an, la 62,6 milioane de lei, anul viitor. Ministerul Culturii si Cultelor ar putea primi 723 de milioane de lei, suma mai mare cu 30% fata de bugetul acestui an. Un buget mai mare cu 800 de milioane de lei ar putea avea si Ministerul Administratiei si Internelor, pentru care a fost prevazuta o limita de 7,13 miliarde de lei. De o majorare consistenta, cu 41%, va beneficia Ministerul Public, cu cheltuieli programate pentru 2007 de 530 de milioane de lei. Serviciul Roman de Informatii, Serviciul de Protectie si Paza si Serviciul de Informatii Externe vor avea suplimentate bugetele cu 15,7%, 26%, respectiv 22%. SRI va primi 1,07 miliarde de lei, dar a solicitat majorarea bugetului cu alte 866 milioane de lei, pana la 1,9 miliarde de lei.
Transporturile vor bani mai multi
In cadrul sedintei Executivului, reprezentantul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) a cerut suplimentarea cu 19,6 miliarde de lei a bugetului prevazut pentru anul viitor fata de propunerea Ministerului Finantelor, de circa 10 miliarde de lei.
El si-au justificat solicitarea prin necesarul de fonduri aferente lucrarilor de infrastructura care nu pot fi efectuate decat in perioada de primavara-vara si a explicat ca celelalte ministere vor putea beneficia la randul lor de fonduri mai mari in momentul rectificarilor bugetare din a doua parte a anului viitor, au declarat pentru Mediafax, surse guvernamentale. In bugetul pentru 2006, MTCT a primit initial 8,4 miliarde de lei, suma majorata ulterior, prin rectificari bugetare, la 10,8 miliarde de lei. Fondul national unic de asigurari de sanatate are stabilit pentru anul viitor cheltuieli de 10 miliarde de lei, cu 1,8 miliarde de lei sub nivelul solicitat, de 11,83 miliarde de lei, dar cu 460 milioane de lei peste nivelul stabilit pentru acest an la ultima rectificare, in luna august. In cazul bugetului asigurarilor sociale de stat (n.r. - pensii), Ministerul Finantelor Publice a propus un buget de 21,40 miliarde de lei, putin sub nivelul solicitat, de 21,79 miliarde de lei. Bugetul asigurarilor pentru somaj va dispune, anul viitor, conform propunerii Finantelor, de 2,4 miliarde de lei, fata de cerintele de 2,45 miliarde de lei. (A.G.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.