Mircea Dinescu a cerut ca sedintele Colegiului CNSAS sa fie publice. El considera ca renuntarea la secretomania impusa de legislatia actuala este singura solutie ca procesul deconspirarii sa fie o reusita. "Aceasta institutie nu poate functiona decat

Mircea Dinescu a cerut ca sedintele Colegiului CNSAS sa fie publice. El considera ca renuntarea la secretomania impusa de legislatia actuala este singura solutie ca procesul deconspirarii sa fie o reusita. "Aceasta institutie nu poate functiona decat pe principiul unei transparente totale", a declarat Dinescu.
El sustine ca actualii membri ai CNSAS "pot fi trasi de maneca si santajati" tocmai datorita interdictiilor de a dezvalui verdictele si documentele pe baza carora s-au dat acestea, dar si faptului ca sunt numiti pe criterii politice. Prin legislatia actuala sunt facilitate absolvirile unor persoane care au facut politie politica.
El l-a acuzat pe un coleg de al sau, Constantin Buchet, ca a incercat sa-i obtina un certificat de buna purtare generalului Marcu Tudor, fratele presedintelui PRM, C.V. Tudor. Dinescu a dezvaluit ca la CNSAS a ajuns un dosar in care erau cuprinse turnatoriile generalului, inclusiv una despre un ofiter care asculta "posturi de radio dusmanoase" la statia radio a unitatii militare respective.
Desi Marcu Tudor nu a venit sa-si vada dosarul, Buchet a adus o declaratie a acestui ofiter in care afirma ca notele generalului nu l-au afectat in nici un fel.
Dinescu a dedus nu numai ca Buchet a incercat sa impuna o decizie de "albire" a actualului deputat PRM, ci si faptul ca a informat partidul care l-a propus despre continutul dosarului, fapt interzis de lege.

Poetul risca inchisoarea

Pentru a dezvalui ilegalitatea, chiar Dinescu a trebuit sa incalce interdictia antepronuntarii dezvaluind continutul dosarului lui Tudor. De asemenea, Dinescu a confirmat public si informatia dupa care senatorul PSD Serban Mihailescu a fost maior DIE. Constient ca risca o pedeapsa penala, Dinescu a adaugat ca va face in continuare, in fiecare marti si joi, dezvaluiri din culisele Colegiului.
"Daca ajung la puscarie o sa am mai mult timp de citit", a adaugat poetul. Serviciile secrete sunt si ele acuzate ca i-au acoperit pe fostii informatori si i-au ajutat sa ajunga in functii de conducere omitand sa-i denunte pe parlamentarii care au facut fals in declaratii referitor la relatiile lor cu Securitatea.
"Eu acuz SRI ca a protejat anumiti politicieni", a spus Dinescu. El a precizat ca au ajuns la CNSAS inscrisuri de distrugerea dosarelor, inclusiv dupa 1989. "Fisele au ramas, dar dosarele nu mai exista", a explicat el.
Dinescu a exemplificat chiar prin dosarul Monei Musca, in care a fost pastrat angajamentul, dar nu au ramas notele date despre studentii straini. Abtinerea de la vot a lui Dinescu in cazul Musca a fost motivata chiar de faptul ca legea prevede ca decizia de colaborare sa fie data doar in cazurile in care exista documentul care a adus prejudicii unor persoane.
In replica, reprezentantul PRM Constantin Buchet a declarat ca afirmatiile lui Dinescu il pun in afara cadrului legal al CNSAS. "Mi-as dori sa fiti prezenti la sedinte pentru ca doar asa ati putea vedea presiunile pe care le face Mircea Dinescu. Le-a facut in cazurile Voiculescu si Bejinariu", le-a spus Buchet jurnalistilor.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.