O tanti de la ADP se opreste din maturat in Piata Charles de Gaulle pentru a vorbi la un mobil destul de aratos: ""Ciocule draga, vezi ca azi ajung tarziu, ca m-au deselat astia cu francezii lor. Ne-au sculat cu noaptea in cap, ca cica trea€
O tanti de la ADP se opreste din maturat in Piata Charles de Gaulle pentru a vorbi la un mobil destul de aratos: ""Ciocule draga, vezi ca azi ajung tarziu, ca m-au deselat astia cu francezii lor. Ne-au sculat cu noaptea in cap, ca cica trea€™ sa simulam. Scoate si tu puiua€™ ala din congelator"".


Sigur, Ciocua€™ nu a raspuns la telefon: ""Oui, ma cherie, mon tresor. Ce soir nous mangerons du poulet!"" (""Da draga mea, comoara mea. Asta-seara vom manca pui!""). Cel mai probabil a raspuns cu ceva legat tot de simulare si francezi, iar sonoritatea cuvantului ""poulet"" (""pui"") i-a rasunat romaneste in fraza... Capitala a intrat in febra francofoniei. Te-ai fi asteptat ca tot poporul sa graseieze, sa cante ""Joe le taxi/ Ca€™est sa vie"" si sa vorbeasca numai despre Sommet-ul Francofoniei, ce se va desfasura in perioada 27-29 septembrie la Bucuresti. Nu-i deloc asa. Soferii sunt cei mai indarjiti dusmani ai Sommet-ului. Intr-un fel au devenit si ei francofoni: folosesc mai mult decat de obicei echivalentul cuvantului francez ""merde"" si inca un cuvant care, cum am mai spus, probabil l-a folosit si Ciocua€™. Dar... sa fim un pic realisti. Este prima oara cand cea de-a IX-a reuniune a Francofoniei se organizeaza intr-o alta tara europeana decat Franta. Insa, tot adevarat e ca Bucurestiul nu mai e demult Micul Paris, iar Sommet-ul nu figureaza pe lista de prioritati a romanului cel de toate zilele. Care roman nu se va duce la alimentara zilele astea sa solicite poulet, entuziasmat de francofonie sau de reclama obsedanta cu puiul. In fine, ca sa nu dezamagim, o exista pe undeva prin Capitala vreun roman cuprins de nostalgia Parisului, care sa murmure: ""Ja€™aime manger des choses lourdes acompagnes par des femmes legeres"" - ""Imi place sa mananc lucruri grele in compania femeilor usoare"".


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.