Anotimpul amintirilor. Ganduri romantice printre frunze aramii. Pe alei linistite, in parcuri, e vremea indragostitilor si a poeziei. Dar la ce ora vine... toamna? ""Oficial, toamna vine pentru noi la 23 septembrie, ora 7:03. La echinoctiu. As

Anotimpul amintirilor. Ganduri romantice printre frunze aramii. Pe alei linistite, in parcuri, e vremea indragostitilor si a poeziei. Dar la ce ora vine... toamna?

""Oficial, toamna vine pentru noi la 23 septembrie, ora 7:03. La echinoctiu. Asa rezulta din calcule. Dar ziua va fi cu adevarat egala cu noaptea doar la 26 septembrie"", spune Adrian Sonka, muzeograf la Observatorul Astronoic ""Amiral Vasile Urseanu"", din Bucuresti. De astazi vor fi mai multi indragostiti prin parcuri, pe aleile aramii. Pentru ca toamna este anotimpul lor. Despre ei se spune ca sunt cu capul in nori. Poate ca nu ii intereseaza in ce zi si la ce ora vine toamna. Dar anotimpul ii face mai romantici sau mai melancolici.
De vina sunt astrele. De fapt, modificarile pozitiei lor, inclusiv cea a Pamantului. Totul se ""decide"" de sus. De dincolo de nori. Speculatii astrologice sunt multe pe aceasta tema. De mii de ani, oamenii au observat ca anumite modificari ale cerului stau la baza celor din viata oamenilor. Si ca acestea se repeta. Dar mai interesante decat aceste speculatii si incercari de a explica prin simboluri fenomenele lumii, sunt modificarile vazute de specialistii in astronomie.
Ei nu sunt cu capul in nori, ci mereu intre stele. Dar nu asa cum am crede, departe de realitate. ""Noi suntem de fapt niste oameni cu picioarele pe pamant. Multi cred ca daca ne uitam mereu pe cer suntem visatori. Nu este asa. Astronomia este o stiinta, iar pentru a trage niste concluzii este nevoie de observarea atenta a cerului si de interpretarea lor. Pentru asta e nevoie de concentrare"", spune Adrian Sonka.

CU OCHII LA STELE. Muzeograful se bucura de schimbarea anotimpului din foarte multe motive. ""Pentru noi toamna inseamna mai mult timp pentru observare, pentru ca ziua scade si intunericul vine mai repede. Pentru mine personal inseamna si mai multi vizitatori la Observator. Vin in general cupluri, pentru ca este un loc unde iti poti petrece tipul si constructiv si cu foarte putini bani. Toamna vin foarte multi indragostiti la noi."" Cu toate acestea, Adrian Sonka a marturisit ca tradeaza Observatorul atunci cand vine vorba de iubita si in loc sa o duca sa vada stelele prin telescop, prefera aleile indragostitilor din parcuri. Nimeni nu stie mai bine decat un astronom cand vine toamna si ce inseamna ea. Iar un astronom indragostit are o viziune complexa asupra acestui anotimp.... Ce? Credeti ca astronomii nu pot fi indragostiti? Ca stau cu ochii doar la stele si uita de alte lucruri? Sau ca nu se pot plimba prin parcuri? Ei bine, se indragostesc si se plimba. Am gasit unul corespunzator pe aleea indragostitilor din Parcul Carol. Care alee? N-o veti gasi marcata, dar exista! In fiecare parc exista cate o alee a indragostitilor. Sau chiar mai multe...
""Aleea indragostitilor? Dar toate aleile sunt ale indragostitilor!"" spunea un gardian public din acelasi parc, razand cu pofta de intrebarea mea. Incercam sa aflu daca exista una marcata ca atare. Nu este nevoie de asa ceva si se poate alege. Am gasit una foarte interesanta: cea care leaga Institutul Astronomic de Fantana Zodiacului. ""Toamna astronomica dureaza 89,95 de zile"", mi-a marturisit Adrian Sonka, romantic, pe aleea indragostitilor.

PARCURI. Unii spun ca toate aleile sunt ale indragostitilor


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.