Agentia americana Fitch Ratings a confirmat ratingul acordat Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila. Agentia de evaluare financiara a mentinut si calificativul "F1" pentru credite

Agentia americana Fitch Ratings a confirmat ratingul acordat Erste Bank der Oesterreichischen Sparkassen pentru datoriile pe termen lung in valuta, cu perspectiva stabila. Agentia de evaluare financiara a mentinut si calificativul "F1" pentru creditele pe termen scurt, ratingul individual "B/C" si "1" pentru sprijin, potrivit unui comunicat al Fitch.

Perspectiva calificativelor ramane stabila.

Ratingurile pentru creditele in valuta si calificativul individual reflecta profitabilitatea sustenabila a bancii, reteaua puternica de unitati bancare de retail in Austria si alte tari din Europa Centrala, precum si expunerea mica la riscuri si capitalul redus investit in economiile inca putin dezvoltate din regiune.
Perspectiva stabila a calificativului pentru datoriile pe termen lung in valuta reflecta aprecierea Fitch, conform careia Erste va integra cu succes Banca Comerciala Romana (BCR), institutie creditata cu ratingul "BBB minus", si va mentine un nivel al capitalizarii adecvat ratingului "A".

Posibila revizuire in sens pozitiv

Fitch arata ca ratingul ar putea fi revizuit in sens pozitiv, in cazul in care Erste ar raporta o imbunatatire a profitabilitatii activitatilor din Austria si a calitatii activelor din portofoliul de credite pe piata interna, dar obtinerea acestor rezultate reprezinta o provocare, in contextul concurentei de pe piata austriaca. "Rezultatele Erste Bank beneficiaza de profitabilitatea solida a celor mai mari subsidiare din Europa Centrala. Activitatile din Europa Centrala genereaza aproape 50% din profitul inainte de impozitare la nivelul grupului, iar Fitch apreciaza ca ar putea fi obtinute venituri aditionale substantiale prin cresterea volumului vanzarilor si prin comercializarea unor produse mai sofisticate, pentru care se incaseaza comisioane", a declarat Michael Steinbarth, analist la divizia Fitch pentru institutii financiare.

Achizitionarea BCR, sursa de dezvoltare

Agentia de evaluare subliniaza faptul ca Erste va avea acces la o piata cu o rata mare de crestere si isi va consolida reteaua regionala, in urma preluarii BCR. Pretul ridicat de achizitie, de 3,75 miliarde euro pentru 62% din titlurile BCR, reflecta numarul redus de oportunitati investitionale existente la momentul actual in regiune, si pozitia de lider detinuta de BCR pe piata bancara din Romania, potrivit comunicatului. Fitch noteaza ca finalizarea preluarii BCR va fi realizata dupa termenul prevazut initial, in contextul unui proces indelungat de aprobare a tranzactiei.
Cu toate acestea, Erste si-a dovedit deja in cateva randuri capacitatea de a integra entitatile achizitionate. Fitch anticipeaza ca Erste va aplica modelul propriu de activitate la BCR, iar strategia de retail a bancii romanesti va fi elaborata luand in calcul experienta grupului austriac. Erste si-a majorat capitalul cu 2,7 miliarde de euro la inceputul anului 2006, pentru a finanta achizitia. Banca austriaca anticipeaza ca ponderea capitalului de gradul unu va scadea la nivelul minim de 6%, la sfarsitul acestui an, si urmareste majorarea acestui indicator la 6,5-7,5% pana la sfarsitul anului 2008. Fitch arata ca managementul riscurilor este strict in cazul subsidiarelor Erste din Europa Centrala, dar riscurile asociate activitatilor din aceasta regiune se reduc odata cu diminuarea volatilitatii pietelor, in urma aderarii acestor state la UE.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.