Desi acalmia nu s-a instalat definitiv la Budapesta, principalul partid de opozitie din Ungaria, Fidesz, care sustine ideea unor alegeri parlamentare anticipate, a facut ieri o miscare menita sa detensioneze situatia din capitala ungara. Fidesz a anu
Desi acalmia nu s-a instalat definitiv la Budapesta, principalul partid de opozitie din Ungaria, Fidesz, care sustine ideea unor alegeri parlamentare anticipate, a facut ieri o miscare menita sa detensioneze situatia din capitala ungara. Fidesz a anulat un miting de amploare ce fusese programat pentru sambata, in urma avertismentelor Guvernului conform carora manifestarea ar putea inflama spriritele si mai mult, dupa protestele antiguvernamentale incepute saptamana aceasta, a informat Reuters. "In interesul cetatenilor pasnici si de buna-credinta, Fidesz a decis sa amane mitingul programat pentru sambata la o data ulterioara dupa alegerile municipale de la 1 octombrie", a anuntat Laszlo Kover, un responsabil al celui mai important partid de opozitie, formatiune care spera ca la manifestare sa reuneasca sute de mii de simpatizanti in cadrul campaniei pentru alegerile de la 1 octombrie. Anuntul intrevine dupa ce, miercuri, liderul Fidesz, Viktor Orban, ameninta ca mitingul de sambata va avea loc in pofida riscului de derapaj. Analistii si diplomatii considerau ca manifestatia de sambata, care ar fi atras sute de mii de oameni, nu ar fi facut decat sa duca la escaladarea si continuarea violentelor. Protestele fara precedent in Ungaria au izbucnit duminica, in urma recunoasterii, de catre premierul socialist Ferenc Gyurcsany, a faptului ca a mintit in campania electorala din primavara in privinta situatiei economice, pentru a castiga algerile. (L.P.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.