Generalul (r) Ovidiu Soare si col. (r) Gheorghe Dumitrascu de la SRI au fost arestati, ieri, pentru o lista-ntreaga de fapte de coruptie n DNA afirma ca Soare ar fi pretins si primit bani, bunuri si servicii de 700 milioane ROL, iar Dumitrache s-a i

Generalul (r) Ovidiu Soare si col. (r) Gheorghe Dumitrascu de la SRI au fost arestati, ieri, pentru o lista-ntreaga de fapte de coruptie n DNA afirma ca Soare ar fi pretins si primit bani, bunuri si servicii de 700 milioane ROL, iar Dumitrache s-a imbogatit nelegal cu 3 miliarde ROL in urma traficului de influenta pentru societati din Prahova

Anchetatorii DNA au ridicat, in urma perchezitiei realizate alaltaieri, la casa lui Soare, o serie de bunuri considerate „mijloc de proba“ a mitei n Cazul reprezinta si o consecinta a denuntului facut de un fost SRI-ist, Adrian Radu n Dosarul are 10 volume si este instrumentat de procurorul militar Vasile Doana, cel care a picat la CSM testul promovarii in functia de sef al Parchetelor Militare, propunere facuta de Monica Macovei n CSM va trimite la DNA rezultatul anchetei disciplinare pe marginea intålnirii cu un jurnalist si un invinuit dintr-un dosar, pentru a fi sanctionat din cauza incalcarii Codului deontologic

Dupa ce angajati ai AVAS au picat in plasa DNA in urma cu cateva zile, pe informatii ale DGA-ului, anchetatorii militari din institutia condusa de Daniel Morar au repurtat un succes destinat partii pozitive a Raportului de tara care urmeaza a aparea in foarte scurt timp. Astfel, la capitolul „anticoruptie“, catusele au fost indreptate catre doi „grei“ din SRI: generalul mr. (r) Ovidiu Soare si col. (r) Gheorghe Dumitrache.

Retinuti de procurorii Anticoruptie, generalul mr. (r) Ovidiu Soare si colonelul (r) Gheorghe Dumitrache au fost prezentati, ieri, instantei supreme pentru emiterea mandatelor de arestare. Serviciul Roman de Informatii a luat act de retinerea acestora si a solicitat trecerea in rezerva a generalului Soare, decretul prezidential fiind semnat ieri dimineata de catre presedintele Traian Basescu. Conform DNA, Soare este acuzat de luare de mita, fals, complicitate la delapidare si tentativa de instigare la inselaciune. Celalalt ofiter, aflat de mai multa vreme in rezerva, este acuzat de trafic de influenta, dare de mita, incercare de a determina marturia mincinoasa, asociere in vederea savarsirii de infractiuni. Procurorii sustin ca, in perioada 2000-2004, inculpatul Soare ar fi pretins si primit bani, bunuri si servicii in valoare de aproximativ 700 milioane lei vechi, de la mai multi subalterni, pentru a-i proteja si promova pe linie profesionala. Referitor la col (r) Gheorghe Dumitrache, din probatoriul administrat a reiesit ca, in perioada 1995-2002, acesta si-ar fi traficat functia pe langa reprezentantii unor institutii si societati comerciale din Prahova, in schimbul imbogatirii nelegale cu aproximativ 3 miliarde lei vechi, sub forma de bani, bunuri si servicii.
Inainte de retinerea celor doi fosti angajati ai SRI, anchetatorii DNA au facut o descindere la domiciliul lui Ovidiu Soare, de unde, in urma perchezitiei, au ridicat mai multe bunuri socotite a face parte din bunurile primite drept mita. De asemenea, surse DNA arata ca, la dosar, exista monitorizarea mai multor convorbiri telefonice intre cei doi, dar si intre acestia si alte persoane din SRI si din alte institutii ale statului. Tocmai de aceea, ancheta pare sa nu se incheie aici.

Procurorul sef al DNA, Daniel Morar, ne-a declarat ca o parte a probatoriului se bazeaza pe marturii, pe denunturi: „Sunt probe testimoniale ale unor persoane care au dat mita“.

Rep: „Bine, dar e normal ca o mita sa se bazeze pe probe testimoniale? Atunci, oricine poate sa vina sa spuna, maine-poimaine, ca v-a dat chiar si dumneavoastra cine stie ce bani, bunuri sau sponsorizari...
Daniel Morar: „ Haideti, va rog, nu e chiar asa...Probabil mai sunt si alte probe.

Rep: Convorbiri relefonice inregistrate? Tot discutii sunt!
Daniel Morar: Va rog, procurorul este cel care stie cel mai bine ce are in dosar. Eu prea multe nici nu vreau sa stiu, da?“

Un fost ofiter SRI toarna la Doana
Retinerea de catre procurorii anticoruptie a celor doi ofiteri SRI in rezerva, generalul maior Ovidiu Soare si colonelul Gheorghe Dumitrache, este o consecinta tarzie a celebrului caz Paltanea, dar si a plangerii penale depuse la DNA, in mai 2006, de catre fostul capitan SRI in rezerva din cadrul Sectiei Judetene de Informatii Prahova, Adrian Radu. Acesta din urma a fost si el protagonistul unui alt scandal penal dupa ce impotriva sa a fost declansata, de catre procurorii Sectiei Parchetelor Militare, urmarirea penala pentru sustragerea de documente clasificate. In urma unei descinderi, efectuate pe 11 mai a.c. la o locatie din apropierea municipiului Ploiesti, procurorii militari au descoperit mai multe documente clasificate care au fost depozitate acolo de catre fostul ofiter Adrian Radu. La o zi dupa ce a aflat acuzatiile care i s-au adus, cpt.(r) SRI Adrian Radu a facut un denunt la DNA impotriva directorului SRI Radu Timofte, dar si a mai multor ofiteri superiori din SRI. Astfel, pe lista celor denuntati la DNA de catre Adrian Radu se afla: Radu Timofte, directorul (azi, demisionar) al SRI, acuzat de abuz in serviciu contra intereselor publice si favorizarea infractorului, generalul (r) Ovidiu Soare, fost sef al Inspectoratului pentru Apararea Constitutiei si Securitate Economica, acuzat de aceleasi infractiuni ca in cazul directorului SRI, col.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.