Toate semnalele venite pana in prezent dinspre Bruxelles si dinspre alte capitale europene arata ca executivul Uniunii Europene va recomanda aderarea Romaniei pe 1 ianuarie 2007, in raportul de monitorizare care va fi publicat marti. Documentul va c

Toate semnalele venite pana in prezent dinspre Bruxelles si dinspre alte capitale europene arata ca executivul Uniunii Europene va recomanda aderarea Romaniei pe 1 ianuarie 2007, in raportul de monitorizare care va fi publicat marti. Documentul va cuprinde evaluarea domeniilor in care Bucurestiul a ramas deficitar, insa decizia aplicarii clauzelor de salvgardare sectoriale va fi una politica si se va lua la Consiliul sefilor de stat din UE, in luna decembrie.

Premierul Calin Popescu-Tariceanu s-a aflat ieri la Bruxelles, unde a primit asigurari publice din partea oficialilor UE ca Romania va avea parte de un Raport obiectiv si echilibrat. Tariceanu a discutat despre consecintele Raportului cu Jose Manuel Barroso, presedintele Comisiei, si, separat, cu Josep Borrell Fontelles, presedintele Parlamentului European (PE), si cu sefii grupurilor politice din PE. Intr-o conferinta de presa, Tariceanu a subliniat importanta sprijinului necesar din partea europarlamentarilor, in conditiile in care Raportul Comisiei va trebui validat de PE, institutie care cauta sa aiba un cuvant cat mai greu de spus in procesul de extindere al UE.

&la quo;Cele mai stricte conditii>>
In privinta punctelor asupra carora Comisia isi va exprima ingrijorarea, in mod sigur cele mai multe vor fi in domeniul agriculturii. Pe baza evaluarii Comisiei, care va fi facuta publica marti la Strasbourg, se vor formula propuneri pentru aplicarea de clauze de salvgardare sectoriale. Aceasta inseamna ca Romania va fi exclusa, pentru o perioada determinata, din anumite politici comune, de pe piata comuna, sau va primi mai putini bani din fondurile structurale. Deocamdata, este sigur ca Romania nu va putea exporta carne de porc pe pietele din UE, pana la eradicarea completa a pestei porcine si pana la eliminarea vaccinurilor.
AFP a relatat ieri ca executivul european va impune Romaniei si Bulgariei cele mai stricte conditii impuse vreodata noilor state membre. Michael Leigh, director pentru extindere, in Comisia Europeana a declarat ca raportul ar trebui sa cuprinda toate masurile pe care le-ar putea lua Bruxelles-ul pentru „a proteja politicile Uniunii sau fondurile contribuabililor“. „Nu vom impune acum punerea in aplicare a unor asemenea masuri“, a apreciat Leigh. Astfel, se asteapta ca deciziile privind clauzele sectoriale sa fie luate de consiliile ministeriale si validate de Consiliul sefilor de stat din UE, la reuniunea ordinara din luna decembrie.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.