Dupa 16 ani de la legalizarea avorturilor si a diferitelor metode de contraceptie, in Romania, una din trei femei din grupul de varsta 15-44 ani foloseste astazi o metoda moderna de control al nasterilor. Acest lucru este un progres major avand in ve
Dupa 16 ani de la legalizarea avorturilor si a diferitelor metode de contraceptie, in Romania, una din trei femei din grupul de varsta 15-44 ani foloseste astazi o metoda moderna de control al nasterilor. Acest lucru este un progres major avand in vedere faptul ca in anii 1990 mai putin de 10% dintre romance foloseau metode de contraceptie. Din ce in ce mai putine femei se bazeaza in prezent pe avort pentru planificarea familiala, iar decesele materne, in special cele cauzate de avort, sunt in scadere. Numarul nasterilor a ramas constant, iar in ultima vreme inregistreaza chiar o tendinta crescatoare, au declarat ieri, specialisti din lumea medicala cu ocazia conferintei in planificarea familiala desfasurata ieri la Bucuresti. Reuniunea este parte a Initiativei pentru Sanatatea Familiei in Romania, un program in parteneriat cu Ministerul Sanatatii Publice (MSP) implementat de Institutul de Cercetare si Formare JSI, cu finantare din partea Guvernului american prin Agentia Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). La inceputul anilor '90, a debutat programul national de planificare familiala in Romania, cu sprijinul Guvernului american, cuprinzand 200 de clinici din marile orase.
Astfel, daca in anii '90 in Romania la fiecare copil nascut se realizau trei avorturi, in 2004 numarul avorturilor a devenit aproape egal cu cel al nasterilor, iar in 2005 s-au inregistrat 0,7 avorturi la un nou nascut. Totusi, numarul de avorturi ramane ridicat, de aceea specialistii recomanda folosirea neintrerupta a contraceptivelor pe toata perioada in care o femeie nu doreste sa ramana insarcinata. "Este gresit sa se intrerupa administrarea contraceptivelor orale, pentru o anumita perioada, deoarece riscul unei sarcini este mare. De asemenea, steriletul, daca este bine tolerat de organism poate fi pastrat chiar si 10 sau 12 ani. Nu este adevarat ca trebuie inlocuit la 3 sau 5 ani. Mai trebuie stiut ca orice metoda contraceptiva nu poate fi sigura 100%, nici macar cea de sterilizare chirurgicala a femeilor. Sunt statistici potrivit carora un procent de 3-4% dintre femeile care au apelat la sterilizare, pe parcursul a 10 ani, au ramas insarcinate", a declarat Robert Hatcher de la Universitatea de Medicina Emory, SUA.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.