Dezvaluirile presedintelui George W. Bush privind existenta unor centre de detentie secrete in strainatate, utilizate de CIA pentru a interoga suspecti de terorism, au fost provocate, in parte, de refuzul agentilor din serviciile secrete americane de
Dezvaluirile presedintelui George W. Bush privind existenta unor centre de detentie secrete in strainatate, utilizate de CIA pentru a interoga suspecti de terorism, au fost provocate, in parte, de refuzul agentilor din serviciile secrete americane de a continua aceasta activitate, noteaza cotidianul Financial Times in editia sa de ieri, citat de Rompres. Potrivit unor responsabili ai CIA, agentii abilitati sa ancheteze detinutii suspectati de practici teroriste au refuzat sa continue interogatoriile pana la clarificarea aspectelor legale privind aceste inchisori secrete, sustine publicatia citata. Agentii respectivi se temeau ca ar putea fi trasi la raspundere pentru ca au utilizat metode ilegale de interogare. Dezvaluirile cotidianului american intervin in contextul in care generalul american responsabil cu supravegherea inchisorii militare de la Guantanamo s-a adresat, recent, Congresului cu solicitarea de a preciza care sunt tehnicile de interogare interzise de acordurile internationale privind tratamentul inuman aplicat prizonierilor de razboi, transmite Reuters. "Nu stiu ce inseamna <<atingere grava la adresa demnitatii>>. Sensul expresiei depinde de fiecare persoana", a precizat generalul Bantz Craddock, solicitand definirea cu exactitate a practicilor interzise de articolul 3 al Conventiilor de la Geneva. Fara o indrumare clara, personalul militar va fi lasat sa interpreteze singur ceea ce constituie o "atingere grava adusa demnitatii personale", a mai spus Craddock. Congresul american si Casa Alba incearca sa depaseasca un impas legislativ privind organizarea unor comisii militare care sa judece suspectii de terorism. Negocierile s-au axat pe propunerea presedintelui Bush, care sustine o interpretare limitata a prevederilor Conventiilor de la Geneva privind regimul prizonierilor, aminteste Mediafax.
Pentagonul, somat in cazul Guantanamo
Un judecator federal a ordonat, miercuri, Pentagonului sa dea publicitatii numele detinutilor care afirma ca au fost victimele unor abuzuri, comise de personalul militar american de la baza din Guantanamo Bay, Cuba, informeaza Reuters. Judecatorul federal Jed Rakoff a respins argumentele aduse de Departamentul Apararii, potrivit carora numele si alte informatii legate de identitatile detinutilor trebuie tinute secrete pentru a le proteja dreptul la viata privata, si a ordonat ca acestea sa fie facute publice in decurs de o saptamana, aratand ca aceasta ar fi in interesul opiniei publice. Agentia Associated Press a solicitat, anul trecut, in instanta, publicarea numelor detinutilor si a transcrierilor audierilor desfasurate de armata americana. Pentagonul s-a conformat, la inceputul lui 2006, acestei cereri, facand publice numele detinutilor de la baza Guantanamo, cu exceptia celor implicate in opt dosare in care au fost dispuse actiuni disciplinare impotriva personalului militar, pentru comiterea de abuzuri fata de detinuti, potrivit Mediafax. (A.M.L.)
SUA vor sa-l caute pe ben Laden in Pakistan
Presedintele american, George W. Bush, s-a declarat decis sa-i urmareasca pe aseful retelei Al-queda, Osama ben Laden, si pe alti teroristi, in Pakistan. Perspectiva l-a deranjat vizibil pe presedintele pakistanez, Pervez Musharraf. Acesta a declarat, miercuri, la New York, unde a participat la Adunarea Generala a ONU, ca nu este favorabil unei interventii a Statelor Unite pe teritoriul tarii sale, chiar daca aceasta este menita sa-i captureze pe teroristi. "Am dori sa facem, noi insine acest lucru, de partea noastra a frontierei", si-a explicat Musharaf reticenta fata de solutia imaginata de Bush. Presedintele SUA a eludat o intrebare a CNN, care dorea sa stie daca si-ar mentine decizia de a cauta teroristii Al-Queda in Pakistan, "chiar daca pakistanezii considera ca este vorba de o incalcare a suveranitatii teritoriului lor?".Conform ultimelor informatii, Osama ben Laden, devenit, dupa atentatele americane din 11 septembrie 2001, cel mai cautat om din lume, s-ar ascunde in regiunea muntoasa de la granita dintre Afganistan si Pakistan.Armata americana este desfasurata in Afganistan, insa nu este autorizata sa efectueze operatiuni in Pakistan. (I.C.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.