Ludovic Orban n-a tras degeaba frana de mana atunci cand le-a solicitat liberalilor din sectoarele 2 si 5 sa-i excluda din partid pe Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Pana la semnalul public, Orban luase atat pulsul colegilor liberali (si se pare

Ludovic Orban n-a tras degeaba frana de mana atunci cand le-a solicitat liberalilor din sectoarele 2 si 5 sa-i excluda din partid pe Theodor Stolojan si Valeriu Stoica. Pana la semnalul public, Orban luase atat pulsul colegilor liberali (si se pare ca majoritatea abia astepta consemnul), precum si pulsul bucurestenilor (intr-un sondaj comandat de Orban, se pare ca 63% dintre respondenti ar fi strigat: Stop dihoniei!

Cum decizia excluderii celor doi este deja luata, nu ne mai ramane decat sa respectam statutul PNL: doua saptamani de dezbateri si framantari intense in interiorul celor doua organizatii de sector. Apoi, la o ora de maxima audienta, liderul numarul 2 si liderul numarul 5 din Capitala ii vor raspunde lui Orban in cor: Sefu', sa traiti! I-am halit!

Cum atat Stolojan, cat si Stoica au dat in mod repetat asigurari ca sunt liberali pursange si ca n-au de gand sa renunte la platforma lor politica de relansare a liberalismului in Romania, inseamna ca alta cale nu mai exista: vom avea, cat de curand, doua partide liberale. Impacarea, armonizarea si reconcilierea sunt excluse. S-a ajuns prea departe.

Raman e de vazut ce decizie va lua tandemul Stolojan - Stoica: fie pleaca in zilele urmatoare, fie ramane pana la final, pentru a fi imaginea mai spectaculoasa.

In ambele variante, este la mintea cocosului ca cei doi nu vor pleca singuri. E greu de dat un pronostic, insa e clar ca nemultumitii din PNL fata de actuala echipa aflata la carma partidului - nemultumiti atat fata de prestatia politica sau economica a sefilor, cat si fata de gradul libertatii de exprimare - vad, prin Stolojan, vorba domnului Ciorbea, luminita de la capatul tunelului...

Asadar, ca maine, Stolojan si Stoica vor striga adunarea spre partidul condus in prezent de Tariceanu, dupa care vor inchide usa si vor deschide fereastra spre:
a). Societatea civila (indecisii, nehotaratii si neregimentatii de factura liberala;
b). Politicieni din alte partide democrate, satui pa-
na-n gat de democratia din propria ograda si care cred ca o pot lua de la capat in politica, alaturi de tandemul Stolojan - Stoica.

Ceea ce mi se pare extrem de ciudat - si, implicit, ma duce cu gandul ca s-ar fi adunat cam mult praf sub presul lui Tariceanu - este apropierea lui Stolojan de Stoica. Si viceversa.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.