"Sana Tova" si "Hag Sameah" isi spun astazi seara evreii din Romania,din Israel si din intreaga lume, adica, "An Nou bun" si "Sarbatoare vesela", cand calendarul evreiesc marcheaza 5767 de ani de la creerea lumii si in sinagogile de pretutindeni suna
"Sana Tova" si "Hag Sameah" isi spun astazi seara evreii din Romania,din Israel si din intreaga lume, adica, "An Nou bun" si "Sarbatoare vesela", cand calendarul evreiesc marcheaza 5767 de ani de la creerea lumii si in sinagogile de pretutindeni suna Sofarul. Desi anuntata ca o sarbatoare care trebuie petrecuta in veselie si ciocnind pahare cu vinul nou al podgoriilor, Ros Hasana marcheaza inceputul celor 10 zile de penitenta, avand apogeu marele post de Iom Kipur, Ziua Judecatii si Iertarii Pacatelor.
Sofarul e un corn de berbec in care se sufla de 100 se ori in timpul slujbei. Marele invatat evreu Maimonide spunea ca scopul acestei porunci biblice este sa-i destepte pe...somnorosi ca sa-si cantareasca faptele, si sa se reintoarca la Dumnezeu. Un obicei curios, incetatenit de veacuri, ii trimite pe evrei la marginea raurilor sau a unui lac pentru ceremonia de Taslih (intoarcerea buzunarelor pe dos si aruncarea faramiturilor in apa). Faramiturile intruchipand, desigur, pacatele. Apoi evreii isi ureaza sa fie inscrisi in "Cartea Vietii". Acasa, ei spun o rugaciune, mananca o felie de paine sau de mar, muiate in miere, cu credinta ca noul an va fi bun si dulce. Painea are, uneori, forma unei scari, ca sa aminteasca omului ca are datoria sa fie curat la suflet si la trup, daca doreste sa se apropie si sa se inalte la Dumnezeu. Sana Tova!
P.S. Ca in fiecare an, profesorul Osy Lazar, presedintele Comunitatii Evreilor din Bucuresti, a trimis redactiei ZIUA urari frumoase de Ros Hasana, invitandu-ne la ceremonialul de la Templul Coral. Ii multumim. ZIUA transmite Federatiei Comunitatilor Evreiesti din Romania traditionala urare "Hag Sameah" si "La multi ani". (Red.)


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.