Aproximativ 150.000 de persoane din Romania sufera de boala Alzheimer (BA) insa, potrivit specialistilor, o mica parte dintre acestia sunt diagnosticati si urmeaza vreun tratament. "Este momentul sa schimbam mentalitatile conform carora simptomele ac
Aproximativ 150.000 de persoane din Romania sufera de boala Alzheimer (BA) insa, potrivit specialistilor, o mica parte dintre acestia sunt diagnosticati si urmeaza vreun tratament. "Este momentul sa schimbam mentalitatile conform carora simptomele acestei maladii sunt normale odata cu inaintarea in varsta. In Romania, estimam ca numarul total al celor care sufera de aceasta boala este in jurul cifrei de 150.000, iar dintre acestia mai putin de 10% beneficiaza de tratament", a declarat ieri, Catalina Tudose, presedintele Societatii Romane Alzheimer (www.alz.ro), cu ocazia demararii campaniei "Sa nu-i uitam pe cei ce uita". Aceasta campanie are ca obiectiv educarea publicului roman in ceea ce priveste dementa si determinarea tuturor persoanelor care sufera de Alzheimer sa se prezinte cat mai devreme la medic. Campania "Sa nu-i uitam pe cei ce uita!", initiata de Societatea Romana Alzheimer si compania farmaceutica Pfizer, se va derula in urmatoarele sase luni, la nivel national. Planul de informare si educare cuprinde o campanie media, o linie telefonica gratuita de tip Tel Verde (0800 88 44 22), prin care cei interesati primesc informatii despre cel mai apropiat centru de diagnostic si tratament al BA. De asemenea, se va organiza o caravana de informare (28 septembrie - 12 noiembrie) in sase mari orase din tara - Bucuresti, Constanta, Iasi, Cluj, Targu Mures si Craiova. In plus, site-ul Societatii Romane Alzheimer (www.alz.ro) ofera in permanenta informatii complete si actualizate pentru cei interesati. Aceasta campanie isi mai propune si sensibilizarea autoritatilor locale pentru sustinerea celor afectati de tulburari de memorie si a familiilor lor. Boala Alzheimer este o boala progresiva, incurabila, care distruge treptat celulele neuronale, iar pacientii afectati incep sa aiba probleme de memorie, tulburari comportamentale, precum si pierderea capacitatii de a indeplini activitatile zilnice. Pe langa tratamentul medicamentos, persoanele care sufera de dementa au nevoie de servicii de ingrijire comunitara, in centre specializate sau la domiciliu, servicii deficitare in Romania. Oricine poate suferi de Alzheimer, indiferent de sex, de stilul de viata sau de educatie, insa statisticile la nivel mondial arata ca gradul de risc creste odata cu inaintarea in varsta, persoanele cele mai predispuse afectiunilor de acest gen fiind cele trecute de 60 de ani. Statisticile arata ca una din zece persoane peste 65 de ani si aproape jumatate din cei peste 85 de ani au aceasta boala. Pe plan mondial, intre 15 si 25 de milioane de varstnici sunt afectati de dementa - boala Alzheimer, reprezentand cea mai intalnita forma a acesteia. Printre cei mai importanti factori de risc in aparitia acestei afectiuni o reprezinta hipertensiunea diagnosticata la persoanele tinere si valorile crescute ale colesterolui. Anul acesta, pe 21 septembrie, se implinesc 100 de ani de cand boala Alzheimer (BA) a fost descrisa de catre medicul german Alois Alzheimer.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.