Activele nete ale Societatilor de Investitii Financiare au inregistrat, in luna august, o valoare de 6,63 miliarde de lei, in crestere cu 2% fata de luna iulie, in timp ce fata de sfarsitul anului trecut, acestea au inregistrat o crestere cu 31%. Exp

Activele nete ale Societatilor de Investitii Financiare au inregistrat, in luna august, o valoare de 6,63 miliarde de lei, in crestere cu 2% fata de luna iulie, in timp ce fata de sfarsitul anului trecut, acestea au inregistrat o crestere cu 31%. Exprimata in moneda unica europeana, suma activelor nete ale SIF era la finele lunii august de 1,88 miliarde, inregistrand o crestere cu 0,6% fata de luna anterioara si cu peste 30% in anul 2006, conform datelor transmise de Uniunea Nationala a Organismelor de Plasament Colectiv. Societatile de Investitii Financiare au fost influentate de evolutia pietei de capital, astfel ca toate cele cinci SIF au inregistrat performante pozitive atat la valoarea unitara a activului net, cat si la activele nete. Conform datelor UNOPC, performantele societatilor sunt cuprinse intre 0,4% la SIF Transilvania si 5,12%, in cazul SIF Muntenia. In plus, atat SIF Moldova cat si SIF Oltenia au reusit sa recupereze corectiile inregistrate in luna anterioara, de -0,79%, respectiv -1,26%. "Aceste rezultate au fost favorizate de faptul ca pe ansamblul celor cinci SIF, nivelul investitiilor pe termen scurt a crescut in august cu 1,6%, iar in structura, actiunile cotate au crescut tot cu 1,6%, in timp ce cele necotate cunosc o apreciere cu peste 12 %", precizeaza comunicatul. In ceea ce priveste aprecierile valorilor investitiilor financiare pe termen scurt, se observa o evolutie neechilibrata. Astfel, SIF Banat-Crisana, cu 1,69% si SIF Moldova, cu 1,14%, au o evolutie asemanatoare, urmate de o crestere de 0,4% la SIF Oltenia. In schimb, SIF Transilvania este singura care inregistreaza o diminuare cu 0,7% a volumului de investitii pe termen scurt. La SIF Muntenia se constata o apreciere a investitiilor pe termen scurt cu 6,73%, din care 6,45% se regasesc la actiunile cotate din portofoliu care reprezinta peste 98% din total investitii pe termen scurt si 3% la actiunile necotate, care reprezinta 0,6% din total investitii pe termen scurt.

Capitalizarea a crescut cu 8,7%

In luna august, nivelul de capitalizare a crescut cu 8,7% fata de luna trecuta, insa nu a reusit sa depaseasca suma activelor nete, reprezentand 95,7% din acestea, sau exprimat in moneda europeana, 1,79 miliarde de euro. Totodata, cele cinci SIF au inregistrat un profit de peste 338 milioane de lei, cu 3,7% mai mare decat cel inregistrat in luna anterioara, si cu peste 42% mai mare decat nivelul de la finele lunii august 2005.
De la inceputul anului si pana in luna martie, SIF Muntenia a fost lider cu un profit de peste 50 milioane lei, iar din aprilie locul a fost ocupat de SIF Oltenia, care la finele lunii raportate inregistra si cel mai mare nivel al profitului, peste 91 milioane lei, urmata de SIF Banat-Crisana, cu peste 84 milioane, si SIF Muntenia, cu peste 80 milioane lei.
In perioada analizata, SIF Moldova si SIF Oltenia au avut cea mai mare lichiditate, tranzactionandu-se pe fiecare din ele 8,89%, respectiv 5,54%, din capitalul lor social. Din acest punct de vedere, SIF Banat Crisana a prezentat cel mai mic interes pentru investitori, pe acest titlu avand loc in luna iulie 11.070 tranzactii ce au insumat 2,56% din capitalul social.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.