Cu cateva zile inainte de primul sunet al clopotelului, autoritatile si-au dat seama cam cum sta treaba in unitatile de invatamant.
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, este nemultumit de stadiul pregatirii deschiderii noului an scolar si le-
Cu cateva zile inainte de primul sunet al clopotelului, autoritatile si-au dat seama cam cum sta treaba in unitatile de invatamant.
Prefectul Capitalei, Mioara Mantale, este nemultumit de stadiul pregatirii deschiderii noului an scolar si le-a cerut primariilor de sector sa se implice mai mult in procesul de reabilitare a unitatilor de invatamant din Bucuresti.

Concluzia analizei arata ca, anul acesta, situatia se prezinta superior anului 2005. Astfel, in loc de 45 de unitati de invatamant neautorizabile sanitar, in 2006 este vorba doar de 24, din care noua gradinite si 15 scoli si licee. Cauzele care au impiedicat obtinerea autorizatiilor sanitare sunt diverse, precum spatiul insuficient al blocului alimentar si nepotabilitatea apei. Criteriile care au stat la baza analizarii starii procesului de invatamant au fost: situatia asigurarii spatiilor pentru prescolari si scolari, inclusiv lucrarile de reabilitare si curatenie-igienizare, asigurarea cu manuale, furnizarea suplimentelor alimentare de panificatie si lactate, siguranta civica in scoli si in preajma acestora, dar si respectarea normelor privind paza si stingerea incendiilor.
"Sunt scoli care nu au deloc asigurata paza, cum ar fi sectorul 5 in care doar 4 unitati au acest lucru. Avem unitati unde paza este asigurata cu personal nespecializat, si unde ea este asigurata prin plata de catre parinti, lucru nepermis", a spus prefectul Capitalei, subliniind ca un exemplu pozitiv este Sectorul 3, care are paza asigurata de societati specializate platite de autoritatile locale.
O problema care a atras atentia prefectului a fost si lipsa locurilor din gradinite, sarcina care ar reveni, in opinia prefectului, primarilor de sector, care ar fi trebuit sa actioneze "anticipativ" in ultimii 2 ani, printr-o strategie de constructie a acestora.
"Este de nepermis ca primarii sectoarelor sa nu fie preocupati de acest lucru. Consider ca primarii nu au actionat anticipativ, in ultimii doi ani nu s-a construit nici o gradinita, in conditiile in care numarul cererilor pentru prescolari a crescut, si in acest moment avem un deficit de 14.000 de locuri. Este nepermis ca mii de parinti sa plece cu copiii acasa pentru ca cererile lor nu au fost inregistrate. Acest lucru se intampla anul acesta, sunt cateva mii de copii care nu sunt inscrisi la gradinite din lipsa de spatii, fie ca o gradinita se inchide sau altele sunt retrocedate ori au conditii insalubre", a spus Mioara Mantale.
Reprezentanta Guvernului in teritoriu a aratat ca edilii de sector sunt principalii responsabili pentru lipsa acestor spatii, ca nu au anticipat constructia de gradinite, desi Institutul National de Statistica a furnizat date care semnalau o crestere a numarului de copii pentru gradinite.
Cea mai importanta problema este, in prezent, lipsa locurilor in invatamantul prescolar. In acest sens, in Capitala exista peste 10.000 de solicitari privind inscrierea la gradinita in plus fata de numarul de locuri disponibile. Solutia identificata pe termen scurt este suplimentarea planului de invatamant in gradinitele existente, adica a numarului de prescolari din grupe si a grupelor in cadrul aceleasi gradinite, putandu-se, astfel, acoperi circa 2.500 de cereri.
Legat de aceasta problema apare si cazul retrocedarilor de imobile, fapt care afecteaza toate categoriile de unitati scolare.
Mantale a subliniat ca pe 15 septembrie nu vor putea fi deschise toate gradinitele deoarece intarzierile pentru lucrarile de reparatii sunt cauzate, in special, de procedurile birocratice impuse in vederea finantarii acestor operatiunii, in cea mai grava situatie aflandu-se scolile cuprinse in programul BEI.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.