Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este mai convins ca oricand ca Europa are nevoie de o legislatie noua in domeniul regularizarii pietei de energie.

Intr-un interviu acordat cotidianului Financial Times, presedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, a declarat ca este mai convins ca oricand ca Europa are nevoie de o legislatie noua in domeniul regularizarii pietei de energie.

Patru-cinci mari companii pan-europene ar putea domina piata energetica

Presedintele comisiei si-ar dori ca piata energetica europeana sa fie dominata de patru sau cinci mari companii pan-europene, suficient de puternice pentru a avea un cuvant important de spus in fata exportatorilor de energie, dar si suficient de regularizate pentru a se afla in permanenta competitie transfrontaliera pentru clientii europeni.
Asigurarea suficientei energetice a Europei este, de ceva vreme, una dintre principalele preocupari ale legiuitorilor europeni, in contextul cresterii preturilor la gaz si petrol pe pietele mondiale, precum si al dependentei Europei de importuri energetice din state ca Rusia si Algeria. Zilele trecute, presedintele rus, Vladimir Putin, a declarat ca intentioneaza ca in urmatoarea decada sa mareasca de aproximativ 10 ori exporturile de energie dinspre Rusia spre statele asiatice.
Dupa cum citeaza EUobserver, presedintele rus a detaliat: "In prezent, numai 3% dintre exporturile noastre energetice se indreapta spre state asiatice. Dar in 10-15 ani, Asia va reprezenta cam 30% din portofoliul exporturilor noastre de petrol si gaze".
Declaratia este ingrijoratoare pentru UE, care isi primeste un sfert din resursele energetice de la Rusia, deoarece directionarea unei portiuni mai mari dintre acestea spre Asia inseamna, implicit, periclitarea resurselor aflate la dispozitia europenilor.

Spargerea monopolurilor printre ofertantii de energie

Una dintre principalele transformari pe care Barroso ar vrea sa le vada in domeniul energetic se refera la asigurarea accesului inspre pietele energetice, prin spargerea monopolurilor companiilor care controleaza oferta si distributia de resurse.
Pana in prezent, legislatia europeana urmarea sa obtina acest rezultat prin solicitarea decuplarii diviziilor de vanzari si distributie, dar aceste masuri nu au atins efectul scontat. In implementarea acestui tip de masuri, Comisia Europeana a intampinat rezistenta foarte mare la nivel national, asa cum a fost in cazul luptelor date pentru mentinerea integritatii companiilor EDF in Franta, Electrabel in Belgia si Eon si RWE in Germania.

Cazul Gaz de France

Chiar zilele acestea se discuta in Parlamentul francez propunerea de privatizare a societatii Gaz de France, care ar implica si o astfel de decuplare intre diviziile societatii, considerata dezirabila de catre Comisie. Desi este sustinuta de Guvernul francez, propunerea de privatizare a GDF intampina rezistenta puternica in Franta, atat la nivelul clasei politice, cat si din partea sindicatelor din domeniul energetic. Dupa cum se arata in Le Monde, in timpul dezbaterilor au fost propuse 137.629 de amendamente la Legea de privatizare, dintre care numai 160 au fost respinse.

Crearea unei autoritati pan-europene

Un al doilea tip de masuri pe care Barroso le crede absolut necesare la nivel european se refera la crearea unei autoritati pan-europene in domeniul energetic, care ar conduce la controlarea functionarii pietei energetice de catre Bruxelles si nu de catre autoritatile nationale.
Comisia lui Barroso va propune o legislatie in acest sens in 2007, deoarece comisarii sunt de parere ca autoritatile nationale de reglementare a activitatilor energetice sunt mult mai aproape de guvernele nationale decat de insituttiile europene, ceea ce nu permite o reala uniformizare si unificare a politicilor energetice.
Dupa cum a declarat Barroso pentru Financial Times, "inca nu se poate vorbi despre o abordare coerenta a problemelor energetice de catre autoritatile nationale. Daca vrem sa avem o adevarata piata interna in domeniul energetic, atunci trebuie sa intarim musculatura autoritatilor din domeniu".

Cazul Eon-Endesa: deciziile importante sunt luate de guvernele nationale

Intr-adevar, in Europa momentului, adevaratele decizii in domeniul energetic par a fi luate mai degraba de guvernele nationale decat de vreo institutie europeana. Acest tip de concluzie este sprijinit de exemplul reuniunii la nivel inalt care a avut loc ieri, in localitatea germana Meersburg, intre premierul spaniol Jose Luis Rodrigo Zapatero si cancelarul german Angela Merkel.
Dupa cum informeaza publicatia spaniola CincoDias, chiar daca cei doi lideri insista ca nu au dreptul de a interveni in procesul de negociere a aliantei Eon-Endesa, in cadrul intalnirii de la Meersburg au fost confirmate masuri prin care cele doua guverne intervin sa faciliteze alianta: pe de o parte, Guvernul spaniol confirma renuntarea la seria de conditionalitati impuse Eon de catre Comisia Nationala a Energiei; pe de alta parte, cel german sustine retragerea de catre Eon din cateva activitati din America Latina, asa cum fusese solicitat de catre partea spaniola. Intelegerea este in conformitate cu solicitarile Comisiei, insa esential este faptul ca ea a fost negociata de cele doua guverne nationale si nu de catre Comisie.
Aceasta din urma propusese numai cateva masuri care, daca nu ar fi fost respectate de catre partile implicate, i-ar fi permis, de exemplu, deschiderea unui caz la Curtea din Luxemburg impotriva Comisiei Nationale a Energiei din Spania.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.