Un dosar care abunda in fise de cadre - pana la al doilea si al treilea neam -, in referinte si mai ales in turnatorii. Vantu nu lipseste nici din celebra lista a lui Mitea, un index al redactorilor cu probleme la dosar. Partea a doua a serialului de
Un dosar care abunda in fise de cadre - pana la al doilea si al treilea neam -, in referinte si mai ales in turnatorii. Vantu nu lipseste nici din celebra lista a lui Mitea, un index al redactorilor cu probleme la dosar. Partea a doua a serialului de azi, cea referitoare la bucataria dosarului de cadre, o ilustram cu doua din numeroasele fise de apreciere ale lui V. Vantu. seful de sectie V. Vantu, un boss rosu, dar un profesionist al condeiului.
Fara doar si poate, Vantu a fost un greu al Scanteii. Atat ca functie strict redactionala - sef al sectiei A.R.O. - sau ca functie de partid (membru in Comitetul PCR pe intreaga structura/retea "Presa si Edituri"). Dar si, mai ales, ca scriitor si publicist. Toate acestea reies pe rand din cele 4-5 fise de cadre complete din anii '50-'80, din diverse referate si fise de apreciere. Cat despre viata sa - un roman in roman - ea se contureaza si-si adauga fila cu fila (ca o desfoliere inversa a unei banale cepe) sensuri noi cu fiecare biografie scrisa: in anii '50, in anii '60, in anii 70, in anii '80. Dosarul Vantu: un impresionant dosar! Aproape un roman. Dosarul de cadre al ziaristului Victor Vantu este, intr-adevar, unul dintre cele mai complete si mai complexe dosare gasite de noi in arhiva de cadre a Scanteii. Un dosar gros, un dosar dens, un dosat cu multa incarcatura dramatica. Aproape un roman. Poate chiar un meta-roman, cu trimiteri la alte zeci de "romane/dosare de cadre" circumcise de dosarul-matca, purtand numele de cod Vantu. Ca si pseudonimul ales de cel care, dupa parinti, s-a numit Valcov. Viaceslav Valcov.

Copilaria, sub "cizma cotropitorilor"
Atat din autobiografii, cat si din fisele de cadre, reiese ca Viaceslav Valcov, alias Victor Vantu, a avut o copilarie zbuciumata si o tinerete tumultoasa. S-a nascut vinovat. Vinovat, ca atatia altii, de a fi avut radacinile - parintii, bunii si strabunii - pe pamantul dintre Prut si Nistru. S-a nascut la Chisinau, pe 9 mai 1931. Desi parintii locuiau si munceau la Bucuresti, evenimentele din iunie '40 (rapirea/dezlipirea Basarabiei) l-au prins pe micul Viaceslav la bunici, in Basarabia natala. Doua lucruri bune a invatat atunci si acolo: sa scrie ruseste si sa injure ruseste. A vazut si auzit cu ochii, urechile si mai ales cu sufletul unui copil tropaitul cizmelor rusesti. Cu aceeasi ochi i-a vazut si pe eliberatorii veniti dinspre tara-mama. Intre timp, a fost facut pionier de sovietici. Eliberatorii l-au trimis la Bucuresti, la scoala. Acolo a avut de suferit, si de la copii, si de la profesori, pentru ca venea dintr-o tara ocupata de bolsevici, deci bolsevica. Dupa cate se va vedea in continuare, aceste intamplari din copilarie aveau sa-i creeze, mai tarziu, probleme la dosar. Probleme care insa nu au putut sa-i umbreasca talentul, cariera.

La scoala de literatura M. Eminescu, preparator de limba rusa
Anii '50. scoala de literatura. Fabrica de scriitori M. Eminescu. Aceeasi unde au invatat Nicolae Labis, Nichita Stanescu si atatia altii. Undeva pe Kiseleff, langa Ambasada rusa. "In vara anului 1951, am absolvit anul ll al Fac. de Filologie. In toamna am fost propus pentru scoala de literatura si critica literara M.Eminescu, scoala pe care am absolvit-o in iulie 1952. Aici am avut ca sarcina profesionala munca de preparator la catedra de istoria literaturii ruse si sovietice, iar pe linie politica cea de agitator UTM", spune V. Vantu intr-una din autobiografiile sale de la Cadre.

Turnatori si turnatorii la adresa lui Vantu: ale tineretii valuri?
Dosarul lui Vantu abunda in turnatorii. L-au turnat, in anii '50, la un an de activitate chiar persoanele pe care el le-a indicat sa dea referinte bune. L-au turnat sefii. A fost nevoit chiar el sa se toarne in cele 10-15 autobiografii scrise de mana, una mai detaliata decat alta. Iata cateva mostre de turnatorii (si turnatori).
Turnatoria Mirodan: "Tov. Victor Vantu a fost scos din redactie, pe baza indicatiilor date de CC al UTM, pentru ca, in perioada razboiului, se pare ca ar fi avut manifestari antisovietice. Eu n-am cunoscut dosarul tov. V.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.