"Ossama Bin Laden si alti teroristi continua sa se ascunda. Mesajul pe care noi il adresam lor este clar: nu conteaza timpul, America va va gasi si va va judeca", a promis Bush, in timpul unui discurs adresat natiunii. Angajamentul a fost reafirmat d

"Ossama Bin Laden si alti teroristi continua sa se ascunda. Mesajul pe care noi il adresam lor este clar: nu conteaza timpul, America va va gasi si va va judeca", a promis Bush, in timpul unui discurs adresat natiunii. Angajamentul a fost reafirmat de presedintele american in ziua in care se implineau cinci ani dupa tragicele atentate revendicate de Al Qaida. Americanii au plans si au tinut momente de reculegere pe 11 septembrie, ziua care le aduce aminte de tragica serie de atacuri. Presedintele George Bush alaturi de sotia sa, Laura, au depus coroane de flori in toate locurile memoriale, unde au avut loc atentatele. Seful statului american si Prima Doamna, impreuna cu aproape toata elita politica americana, au tinut momente de reculegere, alaturi de alte zeci de mii de oameni. Din metropola americana New York, la Pentagon si pana in campul din Pennsylvanya, numeroase ceremonii in onoarea miilor de victime nevinovate, au marcat cinci ani de la atentatele teroriste care au indoliat America. Dupa aceasta oda a plangerii, incercand sa recupereze suportul pierdut pe parcursul ultimilor ani, Bush a apelat la spiritul de solidaritate. In discursul tinut la Casa Alba, liderul de la Washinghton le-a cerut americanilor sa lase la o parte diferentele pentru a invinge terorismul. "Natiunea noastra a fost supusa la incercari si drumul din fata noastra este dificil. Castigarea acestui razboi cere eforturi hotarate din partea unei tari unite", a spus presedintele american. Opinia publica americana este profund divizata in ceea ce priveste legitimitatea razboiului din Irak si a mentinerii de trupe in aceasta tara, dar si a mijloacelor puse in aplicare pentru a combate terorismul. Tocmai de aceea, in discursul adresat natiunii americane, Bush a justificat din nou angajamentul in Irak si implicit respingerea unei retrageri in conditiile actuale, vorbind despre lupta pentru civilizatie. "In realitate, este o lupta pentru civilizatie. Noi ne luptam pentru a apara modul de viata al tarilor libere", a insistat liderul de la Casa Alba.

Al Zawahiri ameninta cu noi atacuri in Arabia Saudita
Al Qaida nu a scapat prilejul celei de-a cincea comemorari a tragediei de la 11 septembrie. Intr-un mesaj video, numarul 2 al organizatiei, Ayman al Zawahiri, lanseaza un tir de noi amenintari. Arabia Saudita, aliat fidel a Statelor Unite, e prima tara vizata. Urmeaza apoi Israelul si noi locatii din Statele Unite ale Americii. In prima parte a inregistrarii, numarul doi al organizatiei teroriste s-a adresat direct liderilor occidentali, carora le doreste un viitor dezastru economic. "Razboiul Sfant se apropie de final", le-a promis Ayman Al Zawahiri musulmanilor, carora le repeta vechiul slogan: "Ucideti evreii si cruciatii si pe toti cei care coopereaza cu ei!" Noile amenintari vin in completarea precedentelor avertismente ale lui Bin Laden. In urma cu un an, acesta a promis ca va distruge toate instalatiile petroliere din Arabia Saudita, tara cu puternice legaturi cu Washingtonul. Intr-adevar, in luna februarie a acestui an, gherilele Al Qaida au atacat cea mai mare instalatie petroliera din tara araba. Complotul a fost, insa, dejucat.

Atentatele de la 11 septembrie 2001 au fost orchestrate de un grup influent de inalti responsabili americani?
Un canadian din cinci crede ca atentatele de la 11 septembrie 2001 din SUA au fost orchestrate de un grup influent de inalti responsabili americani si ca acestia il protejeaza in prezent pe liderul retelei tero-riste Al-Qaida, Osama Ben Laden, potrivit unui sondaj Ipsos-Reid dat publicitatii luni. 22% dintre canadieni cred in aceasta teorie de complot, care are cei mai multi adepti in randul tinerilor cu varste cuprinse intre 18 si 34 de ani (26%) si in provincia francofona Quebec (32%), potrivit sondajului de opinie realizat pentru ziarele grupului CanWest.
In acelasi timp, majoritatea canadienilor consi-dera ca politica externa a SUA poarta principala responsabilitate pentru aceste atentate. Astfel, 53% dintre persoanele chestionate au estimat ca evenimentele de la 11 septembrie au fost "o reactie violenta specifica anumitor grupuri la politica externa a SUA". Doar 36% dintre cei chestionati considera ca ar fi vorba mai degraba de "un atac impotriva tutu-ror democratiilor occidentale". Sondajul a fost realizat in perioada 6-7 septembrie pe un esantion de 887 de persoane.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.