In momentul in care un copil se naste, o asistenta porneste doua cronometre. Dupa un minut, respectiv cinci, copilul va trece primul test: scorul Apgar. Initiat in 1952 de medicul american anestezist Virginia Apgar, acest test a devenit un examen de
In momentul in care un copil se naste, o asistenta porneste doua cronometre. Dupa un minut, respectiv cinci, copilul va trece primul test: scorul Apgar. Initiat in 1952 de medicul american anestezist Virginia Apgar, acest test a devenit un examen de rutina al fiecarui nou-nascut. Scorul Apgar apreciaza starea la nastere si determina in ce masura fatul are nevoie imediata de tratament. Utilitatea acestui scor consta in simplitatea lui: este usor de constatat si masoara rapid si cu acuratete starea nou-nascutului. El ramane relevant si dupa 50 de ani, asa cum a aratat un studiu publicat in 2001 de Jurnalul de Medicina New England.

Cei cinci parametri luati in calcul la nastere
Aprecierea starii unui nou-nascut depinde de cinci parametri, notati de la 0 la 2: frecventa cardiaca, respiratia, tonusul muscular, coloratia tegumentelor si raspunsul la stimulii externi. Aceste note vor fi adunate, 10 fiind maximul pe care un copil il poate obtine. De exemplu, vor fi acordate doua puncte pentru un copil care are pielea roz pe intreaga suprafata a corpului, in timp ce un punct va primi un nou-nascut cu bratele si picioarele albastrui. Pentru un puls cu peste 100 de batai pe minut vor fi acordate doua puncte, insa pentru pulsul absent nota va fi 0.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.