Cercetatorii romani au constatat ca, din cauza schimbarilor climatice, s-a modificat modul in care ninge in Romania. In unele zone, stratul de zapada scade de la an la an. Roxana Bojariu, climatolog la Administratia Nationala de Meteorologie, atrage
Cercetatorii romani au constatat ca, din cauza schimbarilor climatice, s-a modificat modul in care ninge in Romania. In unele zone, stratul de zapada scade de la an la an. Roxana Bojariu, climatolog la Administratia Nationala de Meteorologie, atrage atentia ca orice strategie de dezvoltare a turismului, care sa dea roade, trebuie sa se bazeze pe cercetarea evolutiei climei.
- Cum va arata aceasta iarna?
- Pe baza datelor de pana acum nu se prefigureaza lucruri iesite din comun. Cercetarile arata ca va urma o iarna normala. Cu toate acestea, exista posibilitatea ca ea sa fie mai calda in sud-vestul si in nord-estul tarii. Aceste ierni, pe care noi le defineam reci, pe baza cercetarilor din ultimii 100 de ani, devin din ce in ce mai rare.
- Care este tendinta generala de evolutie a climei?
- In Europa si in Romania, iernile tind sa devina din ce in ce mai calde, zilele cu extreme negative descresc si, statistic, zilele de iarna clasica tind sa fie cat mai putine. Desi aceste tendinte acopera cea mai mare parte a tarii, exista diferentieri regionale, in sensul ca semnalul este mai puternic in regiunile extracarpatice.
- Ati constatat schimbari in felul in care ninge in Romania?
- Exista diferente si in distributia precipitatiilor.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.