de Sarcoptes scabiae sapa in piele un tunel de cativa milimetri si raman blocate acolo de propriile gheare. Pe piele se pot observa leziuni asemanatoare unor mici zgarieturi, cunoscute sub numele de santuri acariene, la capatul carora se afla c
de Sarcoptes scabiae sapa in piele un tunel de cativa milimetri si raman blocate acolo de propriile gheare. Pe piele se pot observa leziuni asemanatoare unor mici zgarieturi, cunoscute sub numele de santuri acariene, la capatul carora se afla cate o vezicula. La examenul parazitologic se evidentiaza parazitul sau parti din acesta, dejectii sau oua. Aceste santuri sunt semne certe de raie. Leziunile cutanate provocate de scabie se gasesc grupate pe maini, in zona inghinala, la nivelul sanilor, in jurul axilelor si altor pliuri, dar pot fi diseminate practic pe toata suprafata cutanata, cu exceptia capului. La copilul mic si la sugar, scabia se poate localiza chiar si la nivelul scalpului, fetei, gatului, dar si pe talpi. Mancarimea produsa de raie este foarte suparatoare si se intensifica noaptea - semn caracteristic. Pacientii nu pot dormi din cauza pruritului si se scarpina pana la sangerare. De cele mai multe ori, pruritul este prezent la mai multi membri ai aceleiasi familii, semn ca boala s-a transmis deja.

Boala se ia de toata familia
Diagnosticul este usor de stabilit. Daca va mananca pielea, mai ales noaptea, daca in familie se scarpina mai multe persoane si daca pe piele se vad bubite ca niste mici ridicaturi rosietice, inseamna ca ati luat raie.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.