Oficialii europeni sunt ingrijorati de evolutia sectorului agricol din Romania si spun ca tara noastra risca sa piarda, anul viitor, un sfert din fondurile alocate de UE pentru acest domeniu, daca nu vor fi indeplinite toate conditiile de aderare. <

Oficialii europeni sunt ingrijorati de evolutia sectorului agricol din Romania si spun ca tara noastra risca sa piarda, anul viitor, un sfert din fondurile alocate de UE pentru acest domeniu, daca nu vor fi indeplinite toate conditiile de aderare.

Tara noastra risca sa piarda, in 2007, un sfert din fondurile alocate de UE pentru sectorul agricol din cauza ca nu a reusit sa indeplineasca in totalitate conditiile cerute de oficialii europeni la capitolul agricultura. Asa a declarat, luni, comisarul european pentru agricultura, Mariann Fischer Boel. Aceasta informatie a fost confirmata, ieri, si de Giorgio Ficcarelli, seful Departamentului de coordonare a asistentei de pre-aderare al Delegatiei Comisiei Europene la Bucuresti. Ficcarelli a subliniat ca UE ar putea reduce cu 20% sumele alocate pentru plati directe in agricultura daca nu sunt indeplinite toate cerintele de ordin administrativ.

Mariann Fischer Boel a propus diminuarea cu un sfert a subventiilor pentru Romania si Bulgaria daca sistemul Integrat de administrare si Control este deficitar, a informat Realitatea TV. Astfel, pe 26 septembrie, Comisia Europeana (CE) va adopta un regulament care va permite blocarea a 25% din subventii daca vor fi descoperite nereguli. Un purtator de cuvant al CE a declarat ca este vorba despre o actiune preventiva si ca va fi suficient pentru autoritatile romane pentru a recupera intarzierile.

Si Giorgio Ficcarelli a declarat, ieri, intr-o conferinta de presa, ca Romania ar putea pierde 20% din sumele alocate pentru agricultura, asa cum a anuntat, luni, si secretarul de stat in Ministerul Integrarii, Leonard Orban. „Exista riscul ca UE sa reduca cu 20% sumele alocate pentru plati directe in agricultura, in cazul in care nu sunt indeplinite toate cerintele de ordin administrativ, dar nu putem spune nimic inainte de prezentarea Raportului de tara“, a spus Ficcarelli. El a adaugat ca raportul va arata daca Romania va beneficia sau nu de toate sumele alocate sectorului agricol.


Despre autor:

Gardianul

Sursa: Gardianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.