Presedintele Basescu a decapitat, intr-o singura zi, conducerea militara si civila a Ministerului Apararii Nationale. Prin cele doua decrete semnate ieri, seful statului l-a trecut in rezerva pe generalul Eugen Badalan, seful statului Major Genera
Presedintele Basescu a decapitat, intr-o singura zi, conducerea militara si civila a Ministerului Apararii Nationale. Prin cele doua decrete semnate ieri, seful statului l-a trecut in rezerva pe generalul Eugen Badalan, seful statului Major General, si l-a suspendat din functie pe Teodor Atanasiu, ministrul Apararii Nationale. Daca in privinta generalului Badalan decizia era previzibila, in ceea ce il priveste pe ministrul Atanasiu, tensiunile pareau sa se fi aplanat dupa scrisoarea pe care acesta a primit-o in urma cu cateva zile de la Basescu. In respectiva depesa primita de ministrul Apararii de la Cotroceni nu se vorbea decat de faptul ca seful statului era de acord cu inceperea cercetarilor de catre Justitie si nu se spunea nimic de o eventuala suspendare a detinatorului portofoliului Apararii. In aceste conditii, anuntul prin care Palatul Cotroceni a facut cunoscut, aseara, suspendarea lui Atanasiu i-a luat prin surprindere pe liberali, care pe moment nu au stiut cum sa reactioneze. Asta cu atat mai mult cu cat Atanasiu trebuia sa asiste, astazi, la ceremonialul de predare-primire a functiei de sef al SMG. Se pare ca in razboiul dintre Badalan si Atanasiu, ministrul Apararii nu a apucat decat cateva ore sa se bucure de trecerea in rezerva a sefului SMG. Vestea suspendarii lui Atanasiu din functie a cazut ca un trasnet si pe culoarele de la etajul 1 al MApN unde isi are biroul ministrul Apararii. Folosindu-se de unele probleme interne care au macinat MApN in ultimul an si ceva, presedintele Basescu a sustinut - ca si in cazul demisiei sefilor SRI, SIE, DGIPI si a Procurorului General - ca poate sa rezolve mai multe probleme dintr-o lovitura. Daca lui Badalan trecerea in rezerva i se trage de la niste cauciucuri facute de Tofan - fost patron al actualului consilier prezidential Theodor Stolojan (PNL) - in cazul lui Atanasiu situatia pare putin mai complicata. Prin actiunile de filaj dispuse de Atanasiu la adresa consilierului prezidential Adriana Saftoiu, Basescu s-a simtit vizat direct. La aceasta se adauga deranjul pricinuit de telegramele prin care PNL confisca tema retragerii militarilor romani din Irak, dar si actiunile de politie politica declansate de DGIA impotriva parlamentarilor si ziaristilor. Astfel se face ca Romania are, in acest moment, interimate la Armata, Servicii si Procuratura. (Doru DRAGOMIR)
Istoria scandalului
Basescu i-a trimis, in 7 septembrie, ministrului Justitiei, Monica Macovei, cererea privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala a ministrului Apararii, Teodor Atanasiu. Presedintia preciza ca decizia sefului statului are la baza concluziile din raportul Comisiei speciale de la Cotroceni, care a analizat plangerile penale impotriva ministrului Apararii, liberalul Teodor Atanasiu, formulate de consilierul prezidential Adriana Saftoiu si de deputatul PSD Eugen Bejinariu. Comisia speciala a considerat ca nu exista temeiuri pentru clasarea celor doua plangeri penale, fiind necesare aprofundarea si corelarea sustinerilor din dosare cu alte probe si cu declaratiile altor persoane in vederea stabilirii nevinovatiei sau a vinovatiei ministrului Teodor Atanasiu. Traian Basescu l-a informat pe ministrul Apararii, printr-o scrisoare oficiala, asupra deciziei privind inceperea procedurilor legale pentru urmarirea penala. Basescu preciza in scrisoare ca a preferat sa il anunte direct pe ministru, pentru ca acesta sa nu afle din presa despre decizia sa. La jumatatea lunii iulie, Teodor Atanasiu a declarat ca stie de la Directia de Informatii Militare ca Adriana Saftoiu da presei, "pe surse", informatii care sa-l discrediteze. Adriana Saftoiu l-a dat in judecata pe Atanasiu pentru abuz in serviciu contra intereselor persoanei. Tot impotriva lui Atanasiu a mai depus o plangere la Parchet deputatul PSD Eugen Bejinariu, care l-a acuzat de abuz in serviciu in chestiunea lobby-ului pe care serviciul secret al Armatei trebuia sa-l desfasoare pe langa parlamentari. Dupa ce ambele plangeri au ajuns la Parchet, s-a constituit, in data de 20 iulie, Comisia speciala de la Palatul Cotroceni, intrucat legea prevede ca, pentru inceperea urmaririi penale impotriva unui membru al Guvernului, este necesar acordul sefului statului. Comisia l-a audiat de doua ori pe Teodor Atanasiu, care, la final, s-a declarat convins ca nu sunt probe pentru a fi inceputa urmarirea. (R.A.)
Noul sef al Armatei a fost coleg cu Basescu
Viceamiralul Gheorghe Marin (foto) s-a nascut la 1 ianuarie 1952 in localitatea Negru-Voda, judetul Constanta si a parcurs sistemul de pregatire preuniversitar din societatea civila. In perioada 1970-1974, a frecventat cursurile Institutului de Marina "Mircea cel Batran" la absolvirea caruia a fost incadrat in functia de comandant serviciu de lupta navigatie si transmisiuni la divizionul de vedete purtatoare de rachete. In perioada studentiei a fost coleg cu Traian Basescu. Dupa absolvirea cursurilor Academiei de Inalte Studii Militare, Bucuresti - Facultatea de Arme (1978-1980), a revenit la acelasi divizion in calitate de comandant de nava. an 1981 a fost numit in Sectia Operatii din cadrul Statului Major al Fortelor Navale - Constanta, unde a lucrat patru ani. Incepand din anul 1982 a devenit student al Academiei de Studii Economice, Bucuresti - Facultatea de Planificare si Cibernetica Economica, pe care a absolvit-o in 1987.
Dupa absolvirea in anul 1999 a cursului international de strategie si economie a apararii organizat la Colegiul "George C. Marshall" Germania, a fost numit comandant (rector) al Academiei Navale "Mircea cel Batran". In anul urmator a urmat cursurile Colegiului National de Aparare Bucuresti. Pe 25 octombrie 2000 a fost avansat la gradul de contraamiral de flotila, in 2002 a finalizat masteratul in domeniul management - marketing in transporturi navale, porturi, zone libere si burse, iar in anul 2003 a absolvit cursul pentru generali si amirali la Colegiul NATO, Roma, Italia. Tot in 2003 a fost avansat la gradul de contraamiral si numit in functia de director al Statului Major General. De la 1 aprilie 2004 este sef al Statului Major al Fortelor Navale, iar pe 1 decembrie 2005 a fost avansat la gradul de viceamiral. Este casatorit cu Elena si are o fiica Monica.
Astazi, la sediul Ministerului Apararii Nationale va avea loc festivitatea de predare-primire a functiei de sef al SMG intre generalul Eugen Badalan si viceamiralul Gheorghe Marin. La ceremonial este prevazut sa participe si presedintele Traian Basescu. Potrivit unor surse neoficiale, in locul viceamiralului Marin la conducerea Statului Major al Forelor Navale va fi numit contraamiralul Ioan Costi sau contraamiralul de flotila Cornel Mihai. (D.D.)
Generalul Badalan a fost trecut in rezerva
Seful Statului Major General nu a acceptat propunerea de punere la dispozitie * Astazi, la sediul MApN, va avea loc festivitatea de instalare in functie a noului sef al SMG viceamiralul Gheorghe Marin
Generalul Eugen Badalan, seful Statului Major General, a fost trecut in rezerva. Dupa intalnirea de ieri, de la Palatul Cotroceni, dintre presedintele Romaniei si seful SMG, Traian Basescu a decis sa il treaca in rezerva pe generalul Eugen Badalan. Acesta precizase cu o zi inainte ca nu accepta propunerea privind punerea la dispozitie ca urmare a inceperii urmarii sale penale in dosarul aflat la DNA pe tema legalitatii incheierii contractului dintre MApN si firma Tofan.
Traian Basescu a acceptat si propunerea ministrului Apararii, care i-a parvenit prin intermediul premierului Tariceanu, de a numi in functia de sef al Statului Major General pe viceamiralul Gheorghe Marin, seful Statului Major al Fortelor Navale. Trecerea in rezerva a generalului Badalan si numirea in functia de sef al SMG a viceamiralului Marin a fost facuta in baza unui decret semnat, ieri, de presedintele Traian Basescu.
Generalul Eugen Badalan ne-a declarat ca in viitor se va dedica vietii de familie si va continua sa predea in mediul universitar.(Doru DRAGOMIR)
Ministrul Apararii a fost suspendat
Presedintele Traian Basescu l-a suspendat, ieri, din functia de ministru al Apararii, pe Teodor Atanasiu (PNL), informeaza Presedintia. In temeiul prevederilor articolului 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutie si al Legii privind responsabilitatea ministeriala, presedintele Traian Basescu a semnat, ieri, decretul de suspendare a lui Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii, se arata intr-un comunicat al Cotrocenilor. "Presedintele Basescu considera necesara suspendarea lui Atanasiu din functie pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei, avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala. Procedura de urmarire penala ar putea implica audierea unor persoane din cadrul MApN, aflate in subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influentare a demersului procedural", se arata in comunicatul Presedintiei. De remarcat ca Basescu a folosit in cazul lui Atanasiu aceleasi instrumente de care s-au servit ministrul Apararii si PNL pentru a scapa de Badalan: faza de urmarire penala. Potrivit legii de organizare a MApN, pe timpul absentei ministrului Apararii, conducerea ministerului este asigurata de un secretar de stat desemnat de ministru, cel mai probabil fiind vorba de Cornel Dobritoiu, proaspat membru al PNL.
Prevederile legii
Potrivit Constitutiei, articolul 109 alin. 2, numai Camera Deputatilor, Senatul si Presedintele Romaniei au dreptul sa ceara urmarirea penala a membrilor Guvernului pentru faptele savarsite in exercitiul functiei lor. Daca s-a cerut urmarirea penala, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestora din functie. Trimiterea in judecata a unui membru al Guvernului atrage suspendarea lui din functie. Competenta de judecata apartine Inaltei Curti de Casatie si Justitie. Totodata, potrivit Legii raspunderii ministeriale, "in cazul in care s-a cerut urmarirea penala impotriva unui membru al Guvernului, presedintele Romaniei poate dispune suspendarea acestuia din functie". Legea de organizare si functionare a Guvernului si a ministerelor spune ca "numirea in functia de membru al Guvernului in caz de remaniere guvernamentala sau de vacanta a postului, se face de presedintele Romaniei, la propunerea primului-ministru". (R.A.)
Clasa politica reactioneaza
Crin Antonescu, liderul deputatilor PNL
"Abuz fara precedent"
Liderul deputatilor liberali, Crin Antonescu, considera ca suspendarea din functie a ministrului apararii reprezinta un "abuz fara precedent al presedintelui Traian Basescu". Crin Antonescu a subliniat ca acest abuz exista in cazul in care nu au aparut elemente noi de luni pana marti in privinta ministrului Teodor Atanasiu, respectiv o deciziei a justitiei privind inceperea urmarii penale a acestuia. "Si aceste elemente nu au aparut", a adaugat el. "Chiar ieri vorbeam despre faptul ca Partidul National Liberal nu se asociaza procedurii de demitere a sefului statului si chiar le sugeram cu modestie liderilor politici ca nu mai vorbim despre alegeri anticipate, suspendari de presedinti, de ministri, pentru ca, prin aceasta, ne asemanam cu America Centrala de la inceputul anilor '89. Vad ca Traian Basescu chiar vrea sa joace un asemenea rol si ne aflam in fata unui abuz extrem de periculos pentru scena politica romaneasca", a afirmat Crin Antonescu.(R.G.)
Lucian Bolcas, liderul deputatilor PRM
"Situatia defineste o grava criza politica"
"Problema nu este decizia de suspendare a ministrului Atanasiu, ce poarta aparenta unei legalitati, ci hotararea comisiei de la Cotroceni de a permite declansarea unei cercetari penale la plangerea unui consilier prezidential. Si nici aici problema nu-si gaseste capatul, acesta este situatia in care Romania nu mai are conducatori la serviciile speciale, nu mai are procuror general, nu mai are conducere la Ministerul Apararii Nationale. Este o situatie incredibila ce defineste o grava criza politica pe care PRM o priveste cu seriozitate. Numai consultarea imediata si pragmatica a presedintelui Basescu cu liderii partidelor parlamentare poate rezolva o asemenea situatie". (R.P.)
Bogdan Ciuca, purtator de cuvant PC
"Gest care va starni orgolii"
"PC nu crede ca suspendarea ministrului Atanasiu din functie este un gest care are rolul de a calma scena politica sau de a spori spiritul de colaborare din Coalitie sau Alianta. Este un gest care va starni orgolii si care va provoca replici, ceea ce nu ajuta cu nimic actuala Coalitie. Suntem intr-o situatie ciudata; ne aflam intr-un moment in care nu avem ministru al Apararii, sef de Stat Major, nu avem procuror general, nici sefi ai serviciilor secrete. Aceasta situatie cere o rezolvare rapida. Noi (PC -n.r.) nu comentam gestul ca atare, probabil presedintele Traian Basescu are ratiunile sale, ci situatia creata, care, din nefericire, nu este una care sa-i linisteasca pe romani." (V.D.)
Puiu Hasotti, vicepresedinte PNL
"Inca un abuz politic al lui Basescu"
"Este un abuz. Este un gest gratuit care porneste de la sesizarea Parchetului de catre un consilier prezidential. E un gest politic de ostilitate gratuita fata de PNL. Presedintele Traian Basescu isi manifesta eterna nerecunostinta fata de PNL. Sunt convins ca acest gest politic al presedintelui nu face bine nici Aliantei, nici Coalitiei si nici sefului statului. Este inca un abuz al lui Basescu". (R.G.)
Ioan Oltean, deputat PD
"E dreptul presedintelui"
"In conformitate cu Constitutia Romaniei, presedintele are posibilitatea de a dispune suspendarea unui ministru atunci cand se declanseaza procedura urmarii penale. PD nu stia de aceasta intentie, presedintele nu face cunoscut intentiile sale care vizeaza exercitarea atributiilor de presedinte. Nu cred ca trebuie discutata la nivelul Aliantei pentru ca PD nu a fost implicat intr-o asemenea actiune si nu se poate comenta un demers juridic al presedintelui Romaniei. Acum, urmeaza ca premierul sa nominalizeze o alta persoana care sa-l inlocuiasca pe ministrul Apararii. O alta persoana de la PNL, pentru ca postul e al PNL. Pe perioada cat e suspendat ministrul, trebuie ca o alta persoana sa asigure interimatul. Aceasta persoana e la aprecierea primului-ministru, el va decide. Armata nu poate fi afectata in ceea ce-i priveste credibilitatea. Aici e vorba de un ministru, nu de armata. Probabil ca gestul presedintelui va determina nominalizarea unui om care sa inlature orice suspiciune cu privire la credibilitatea Armatei. Daca era de la PD, atunci am fi cerut demisia pe perioada anchetei". (R.A.)
Victor Ponta, deputat PSD
Depasirea puterilor
"E un rezultat a doi factori evidenti: slabire a PNL si o depasire a fortelor puterilor unui presedinte. In primavara a existat o initiativa legislativa prin care orice ministru nu trebuia sa mai treaca pe la presedinte. Le-am spus colegilor de la PNL sa o voteze pentru ca m-am gandit ca presedintele va gasi ceva la ministrii PNL si pe cei de la PD ii va proteja. N-au vrut sa o voteze si acum sunt victimele propriilor orbiri. PNL isi merita soarta. Presedinte are mult prea multe puteri le exercita de multe ori abuziv". (R.A.)
George Scutaru, deputat PNL
"Razbunare politica"
"Se incearca scoaterea de pe scena politica a lui Teodor Atanasiu. Se incearca lovirea PNL. Motivatia este solicitarea lui Atanasiu de retragere a trupelor din Irak. Teodor Atanasiu nu a devalizat bugetul Armatei si nu a semnat contracte gaunoase. El are insa doua plangeri penale cu un pronuntat caracter de vendeta politica. Teodor Atanasiu a deranjat generali care, acum, sunt anchetati de DNA deoarece nu i-a mai lasat sa isi bata joc de bugetul Armatei. In realitate, Teodor Atanasiu a deranjat fiindca a facut alta propunere decat cea dorita de presedintele Traian Basescu. Ca liberal, voi continua sa-l sustin pe Atanasiu deoarece acuzatiile la adresa lui sunt ridicole." (R.G.)
Eckstein Kovacs Peter, senator UDMR
Nu comentez
"Nu doresc sa comentez decizia presedintelui Traian Basescu. Nu vreau sa ma implic in aceste lupte fratricide".
Comunicatul Cotrocenilor
In temeiul prevederilor art. 100 alin. 1, art. 109 alin. 2 din Constitutia Romaniei, republicata, si art. 21 din Legea nr. 115/1999 privind responsabilitatea ministeriala, republicata, presedintele Romaniei, Traian Basescu, a semnat, astazi, 12 septembrie a.c., decretul de suspendare a domnului Teodor Atanasiu din functia de ministru al Apararii. Presedintele Traian Basescu considera necesara suspendarea domnului Teodor Atanasiu din functia de ministru pentru a indeparta orice suspiciune de influentare a anchetei avand in vedere declansarea procedurii de urmarire penala impotriva domnului Atanasiu. Procedura de urmarire penala ar putea implica audierea unor persoane din cadrul Ministerului Apararii, aflate in subordinea ministrului, fapt ce ar putea conduce la o influentare a demersului procedural.
Liberalii sunt uimiti
Liderii PNL au ramas ieri masca la auzul vestii ca presedintele Traian Basescu l-a suspendat pe ministrul Apararii, liberalul Teodor Atanasiu. Bulversati de noua lovitura sub centura cu care seful statului i-a fulgerat, liderii PNL nici macar nu stiau daca se impune o sedinta urgenta, la orele serii, pentru a analiza situatia creata. Deputatul PNL George Scutaru nu a exclus insa ca liberalii sa se intalneasca pentru a transa problema. Decizia lui Basescu demonstreaza insa ca seful statului a ramas indiferent la absolut toate mesajele emise de liberali, in frunte cu premierul Tariceanu, care isi exprimau sustinerea totala pentru Atanasiu. Cu mic cu mare, parlamentarii PNL l-au acuzat pe Basescu de vendeta politica si au pus, odata in plus, semnul intrebarii asupra longevitatii Aliantei DA. Potrivit procedurii, premierul Tariceanu are prerogativa de a nominaliza un interimar in locul lui Atanasiu atat timp cat ancheta la adresa acestuia se afla in derulare. (R.G.)
Dosarul lui Atanasiu a fost inregistrat la Parchet
Dosarul privindu-l pe Teodor Atanasiu a fost inregistrat ieri la Sectia Parchetelor Militare (SPM) din cadrul Parchetului instantei supreme, condusa de generalul Dan Voinea. Generalul Dan Voinea urmeaza sa stabileasca planul de ancheta in acest caz, dupa care va decide, in functie de probe, daca va declansa urmarirea penala in dosar.
Potrivit Mediafax, avizul de urmarire penala a fost dat de presedintele Traian Basescu, insa procurorii nu au declansat-o inca. (B.C.G.)
PSD prevede conflicte in Alianta
Presedintele Comisiei de aparare a Senatului, George Maior (foto) (PSD), a declarat ieri ca suspendarea ministrului Apararii, Teodor Atanasiu, de catre presedintele Traian Basescu, va crea tensiuni la nivelul Aliantei PNL-PD. Senatorul social-democrat a afirmat ca actiunea presedintelui de suspendare a ministrului Apararii este una "inedita" in peisajul politic romanesc, niciunul dintre ministrii in functie nefiind suspendat in timpul exercitarii mandatului. Pe de alta parte, Maior a apreciat ca decizia presedintelui este "conforma" cu atributiunile sale prevazute in Constitutie, avand in vedere si situatia din punct de vedere al procedurii legale in care se afla ministrul. "Exista insa premise pentru a considera ca acest gest va crea tensiune la nivelul Aliantei PNL-PD, avand in vedere sustinerea constanta de care s-a bucurat ministrul Atanasiu din partea PNL", a mai afirmat el, citat de Mediafax. Maior a mai apreciat ca interesele strategice majore ale Ministerului Apararii Nationale si ale Statului Major General in ceea ce priveste prestatia acestor institutii reclama "o normalizare" a relatiilor si a mecanismelor de decizie.
"Sper ca si la nivelul Guvernului si al Aliantei PNL-PD sa se reflecte faptul ca exista, dincolo de interesele politice, si interese strategice majore", a adaugat el. El a mai apreciat ca, in ultimele luni, situatia din MApN si din Statul Major General a fost "extrem de tensionata", in conditiile in care atat ministrul titular, cat si seful SGM au fost puii in "ipostaze delicate", care au dus la aceasta situatie "precara".
Pe de alta parte, presedintele Comisiei de aparare a Senatului a mai aratat ca, dincolo de aspectele legale referitoare la anchetarea ministrului Atanasiu si de prezumtia de nevinovatie, interesul major al clasei politice trebuie sa fie functionarea in conditii de normalitate, atat din punct de vedere politic, cat si militar, a Ministerului Apararii si a Armatei.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.